Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Sådan får du den bedste arbejdsstart efter sommerferien

Sommerferien er ved at være slut for de fleste, og hverdagen banker på døren med tunge, insisterende dunk. DJ's arbejdsmiljøkonsulent giver fem simple, men effektive råd til, hvordan du bedst kommer i gang igen.

Sommerferie-start

Rikke Ahm

Tom Hansens fem råd til en god start efter ferien:

1: Husk at vende døgnrytmen, inden du starter på arbejde

I ferierne går vi typisk senere i seng om aftenen og sover længere om morgenen. Hvis du efter ferien skal møde mandag kl. 8, kan det være en god idé at justere døgnrytmen tilbage et par dage før du starter. På den måde rammer mandag morgen dig ikke som et chok, og du kan gå nogenlunde udhvilet på arbejde. 

2: Få overblik over opgaver og tid.

At have overblik over, hvilke opgaver du skal lave og hvornår du skal lave dem, kan være med til at forebygge stress. Noget af det første du skal have overblik over er din indbakke. Her ligger der sandsynligvis opgaver og kommende aftaler som skal lægges i kalenderen. Overblikket gør dig også bedre i stand til at sige til og fra overfor ledelsen i forhold til kommende opgaver.

3: Planlæg din tid klogt

Ferie er ofte kendetegnet ved, at dagene ikke er ligeså strukturerede som hverdagen. Derfor skal du vænne dig til at strukturere din tid igen. Få overblik over din mail-indbakke og få lagt aftaler ind. Hvis din indbakke bugner, kan det være en god idé at lave en to-do liste, så der ikke er noget, som bliver glemt. Og lav det vigtigste først.

4: Vær ikke for hård ved dig selv i starten

I ferien bruger vi typisk ikke vores hjerne og vores kognitive evner på samme måde som på arbejdet. Derfor skal din hjerne lige vænne sig til at arbejde igen. Hvis du ikke synes, at du er lige så hurtig, effektiv og overblikket ikke er helt det samme som før ferien, så er du hverken blevet dummere eller dårligere til dit arbejde. Du skal bare lige vænne dig til at arbejde igen.

5: Tag din ferie med på arbejde

Sommerferien er som regel en kilde til dejlige oplevelser og gode minder. At være forbundet med de gode oplevelser i livet, fx ferie-oplevelser, er med til at give os styrke som mennesker. Et feriebillede på skrivebordet eller som baggrund på din telefon kan være med til at fastholde fornemmelsen af ferie. Del også gerne dine ferieoplevelser med dine kollegaer. På den måde genoplever du de gode oplevelser samtidig med, at du bidrager positivt til det sociale fællesskab på din arbejdsplads.

Kommentarer