Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Pressede tider for freelancere og selvstændige

Danmark er ramt af Corona. Alle er ramt. Men hvordan påvirker det de selvstændige og freelancerne? Vi har talt med fotograf Jeanne Kornum og journalist og forfatter Stephanie Caruana.

Stephanie Caruana

Jeppe Bøje Nielsen

Stephanie Caruana

Journalist og forfatter

Freelance siden 2018

“Jeg er vant til at være på røven”

Hvad er situationen?

Jamen, jeg ved ikke, om jeg tør åbne min netbank. Spøg til side. Og så alligevel ikke. Lige nu drøner tankerne omkring, hvornår næste børnecheck kommer. Jeg drømmer også om  bibliotekspengene. Jeg overvejer også, om jeg bør melde mig ledig igen. Det har jeg været on and off længe, og det er jo dybt stressende. Lige nu kan det jo være, vi slipper for at skulle på jobcenter.

Jeg har selvfølgelig fået aflyst ting. Mine stofområder er kultur, krimi og erotik, og jeg skulle have været på job på Krimimessen i Horsens. Som er aflyst. Her er røget fem opgaver, der stort set svarer til dét, der skulle have været gået til at betale min husleje. Så er der arrangementer, som jeg kører med FOF. De er aflyst på ubestemt tid.

Heldigvis havde jeg en ret stor opgave i februar, som jeg kan leve af nu. Det var bare meningen, at jeg ville have brugt dem til at leve af til sommer.

Tuen er ikke væltet. Men den krænger kraftigt til den ene side. Om man så må sige. Og så glemte jeg at nævne, at jeg også lige har fået et stort skattesmæk.                

Hvordan reagerer du?

Jeg har selvfølgelig tænkt, om jeg skal gå amok og begynde på at pitche idéer ind konstant. Men det prøvede jeg sidste sommer i en act of desperation. Kastede forslag ind i Øst og Vest, fedtede for folk. Jeg fik kvalme af mig selv. Så det gider jeg ikke, og det føles godt at slippe den der følelse af at “jeg skal holde mig til.” Jeg synes heller ikke, tiden er til selvpromovering.

Omvendt kan jeg mærke, at folk skruer helt ned for bestillingerne. Jeg anmelder blandt andet film. Det er i forvejen op og ned i forhold til, hvor meget der skal anmeldes, men lige nu er biograferne jo lukket ned, og spørgsmålet er, om jeg kan bide mig fast igen bagefter.

Men jeg var rasende i går. Jeg blev kontaktet af en eller anden engelsk mand på LinkedIn, der ville tilbyde sine ydelser i form af skarpere pressemeddelelser, mere gennemslagskaft i medier osv. ifht. en af mine kunder. Det blev jeg en kende pikeret over, fordi det jo er mig, som freelancer, som skriver. Jeg opfattede det ikke alene tonedøvt i forhold til tiden lige nu, men også som at han ville slå en klo i min opgave. Jeg forklarede ham så en ting eller to.

Hvad har du gjort?

Jeg har forsøgt at få styr på det der skattesmæk ved at gå hele mit regnskab igennem. Så det sidder jeg og bruger tid på nu her. Smæk er selvfølgelig aldrig fedt, men jeg har samtidig tænkt: Hey! Det betyder, at jeg rent faktisk har tjent penge. Burde jeg have lagt til side? Jo, Dumt, at jeg ikke lagde dem til side. Men når man som jeg er vant til at få 2-3.000 kroner per opgave, så er det ikke lige altid, man kan tage halvdelen og lægge fra.

Ja, og så hjemmeskoler jeg jo mine børn og glæder mig over, at de rent faktisk er i stand til at koncentrere sig om deres lektier og ikke kun glor ned i en iPad. Jeg forsøger desuden at få overblik over de opgaver, jeg trods alt har. For der kommer også nogen. Selv i disse tider. Jeg ser også virtual tours fra kunstmuseer fra hele verden. Det er fedt. Ind i mellem kigger jeg også ud i luften og tænker: Hvorfor er jeg her? Hvad skal jeg med mit liv?

Er der kommet noget positivt ud af det her?

Jeg synes, der har vist sig en masse omsorg i al virakken. Folk er gode til at holde en ordentlig tone på sociale medier, komme med fif og opmuntringer, og så oplever jeg også, at folk er hurtige til at reagere. Jeg har lige set pressemødet om SMV’ere og coronavirus, og var f.eks. skuffet over at freelancere og kunstnere ikke var tænkt ind i den pakke, men fik så at vide, at aktivering m.m. er suspenderet pt., så jeg roligt kunne søge dagpenge, hvis det var. Det fik mine skuldre noget ned. Konkret er jeg faktisk blevet anbefalet til en opgave, men lad os nu se, om det bliver til noget. Men det var ihvertfald dejligt.

Måske kommer vi også hinanden lidt mere ved. Altså hjemme i privaten. Gad vide, hvor mange børn, der kommer til verden om 9 måneder? Hvem ved? Men jeg tænker også på alle dem, der er single. Der er et kæmpe fokus på “mig og min familie”. Hvad med dem, der er alene?

Med hensyn til mig selv, er det en fordel, at jeg er vant til at være på røven. Det kan vise sig at være en force i disse tider.                

Hvad er næste skridt?

Jeg tænker, jeg vil bruge lidt mere tid på at skrive fiktion. Som er det, jeg elsker allermest.

Jeanne Kornum

Jeanne Kornum

Jeanne Kornum

Selvstændig fotograf siden 2004

Har - også - en niche i bryllupsfoto

"Et eller andet sted er jeg i panik"

Hvad er situationen?

Jeg har en tom ordrebog. Alle opgaver er aflyst, i hvert fald de næste 14 dage. Et par opgaver længere ude i fremtiden er også aflyst. Lige nu står jeg til at miste omkring 60.000 kroner, men jeg forventer, at der kommer flere aflysninger, for jeg har en del bryllupper på bogen.

Jeg har trådt på speederen i forhold til bryllupper indtil nu. Haft store udgifter på blandt andet messer og anden markedsføring. De udgifter er jo også tabt, så det er dobbelt op.

Hvordan reagerer du?

Et eller andet sted er jeg i panik, selvom jeg siger til mig selv, at det nok skal gå. Også fordi jeg tror, det ikke kun handler om 14 dage. Det her er begyndelsen på en større økonomisk krise, og de ting jeg sælger, som i princippet er et luksusprodukt, det forventer jeg bliver nedskalleret.

Jeg gjorde et par crazy ting, lige da Mette (Frederiksen, red.) lukkede ned. Jeg tilmeldte mig jobnet og meldte mig arbejdsløs. Jeg tænkte: Fuck det, det er jeg bare nødt til. Næste dag fortrød jeg og meldte mig i arbejde igen.

Nu er regeringen så netop (klokken 12 dags dato, red.) kommet med en hjælpepakke til soloselvstændige, men jeg må indrømme, at jeg ikke helt har forstået udspillet. Der står, at hvis man kan dokumentere et 30% tab, så kan man få opg til 75% af sin løn dækket, dog maksimalt 23.000 kroner. Men hvordan vil de regne det ud? Jeg kan dokumentere de 60.000, jeg har tabt. Men hvis de regner med et gennemsnit ud fra de sidste tre måneders omsætning, så kan jeg ikke få noget som helst, for her har jeg slet ikke haft en indtjening. Kun udgifter. For det er her, jeg har været på messer, og så har jeg desuden været på kurser, på ferie og været syg. Det er godnat, hvis der er tale om en månedslønstankegang. For mange af os fungerer jo ikke på den måde. Vi har kæmpe udsving i månederne.

Konklusionen er dog, at jeg er de facto arbejdsløs, og lige nu har jeg kun udgifter. Ingen indtægter.

Hvad har du gjort?

Jeg har skrevet til en masse politikere. Skrevet på Facebook; både deltaget i forskellige tråde og postet en del indlæg på min egen side. Mit håb er at få min egen personlige historie hørt i et politisk spil: At der er behov for supplerende dagpenge uden at vi selvstændige er nødt til at lukke virksomheden. Det vil gøre det lettere at starte op igen. For som reglerne er nu, kan jeg først åbne igen efter 6 måneder. Her er bryllupssæsonen slut, så her vil det slet ikke give mening for mig at starte op igen.

Men jeg har fået sat mit fagforeningskontingent ned. Det er der jo mulighed for. Men jeg kan ikke bruge af pensionen, for den røg under den sidste finanskrise. Lige nu har jeg penge på kontoen men på et tidspunkt er det jo slut. Det er også derfor, jeg vælger at handle lige nu og råbe op. For det gjorde jeg ikke sidste gang. Her var jeg mere laissez faire og tænkte: “Det går nok.” Det tog flere år at komme på fode igen. Det vil jeg gerne forhindre denne gang.

Er der kommet noget positivt ud af det her?

Hm. Hvis man skal sige noget positivt, og der er ikke synderligt meget, så er det, at det lader til at vi som gruppe i samfundet er blevet synlig. Det er gået op for folk, at der er flere af os, der lever af lidt og til gengæld arbejder meget. Og at vi er sårbare og udsatte. Selv min mor vidste ikke, at jeg ikke ville kunne få sygedagpenge fra dag 1.

Hvad er næste skridt?

Lige nu holder jeg vejret indtil jeg blandt andet forstår, hvad regeringens hjælpepakke går ud på. Jeg håber også på, de supplerer med dét omkring en dagpengeret. Hvis alt glipper, lukker jeg virksomheden. Selv om det er det sidste, jeg ønsker.

Og så vil jeg gerne opfordre vores fagforbund til at kigge på dét med supplerende dagpenge, uden at skulle lukke biksen. For her har vi altså sovet i timen i årevis. - Følg nu op på det her! Udnyt situationen. Det skal øverst på forbundets to do liste. Nu!

Omfattende hjælpepakke til freelancere, selvstændige, ledige, syge og studerende

DJ: Giv dagpengeret til selvstændige

Læs DJ's rådgivning og nyheder om coronavirus

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Lars Refn

ons, 03/18/2020 - 17:12

Ugens glade prekariat
Sikkert en fin historie, men det vi har brug for fra DJ er jo en redegørelse for de nye muligheder, en hjælp til at forstå regeringens hjælpepakke ... KH

ANNA MARIE BOHSEN

ons, 03/18/2020 - 20:51

Gæve kvinder. Hold ud.
Nogle gange ser det hele håbløs ud, og man aner ikke, hvor næste honorar skal komme fra - til at betale huslejen.
Luk øjnene. Træk vejret dybt og sig til dig selv, at du ikke kan gøre ret meget som situationen er lige nu.
Pas på dig selv. Forsøg at samle kræfter og mod. Tiderne skifter. For det gør de altid
Kærlige og varme hilsner fra en, der har været freelance (op-og-ned) i 37 år
- anna marie bohsen.

Anders Houmøller Thomsen

lør, 03/21/2020 - 18:15

Kunne det velpolstrede DJ ikke som minimum sløjfe kontingentet i et par måneder for alle freelance-medlemmer? Det kunne være et godt, bredt funderet støttetiltag: Også til os freelancere, der klarer os igennem med større eller mindre buler i indtægten.
AJKS kunne også sætte opkrævningerne på hold for freelancere.