Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

”Pludselig begyndte det at sortne for mig”

Klaus Færch Gjerulff er en af de studerende, der har haft alvorlig stress tæt inde på livet. En eksamen kombineret med flere private ting fik ham til at gå i sort.

Klaus har oplevet massive stress-symptomer

Maria Tuxen Hedegaard Klaus har oplevet voldsomme stress-symptomer på sit studie på SDU.

Egentlig gik det ret godt for Klaus Færch Gjerulff. Han var glad og stolt over at være kommet ind på Journalistik på SDU – niveauet på studiet var højt, undervisere og medstuderende var kompetente, og det miljø trivedes Klaus i. i hvert fald på 1. semester. På 2. semester begyndte problemerne så småt, og da han sidste sommer var i gang med en stor eksamensopgave, gik det helt galt.

”Jeg skulle til eksamen i Radio og var i gang med at lave min historie om ældre i arbejde. Jeg havde en uge til at lave det og sad alene derhjemme og arbejdede. Lige pludselig begyndte det at sortne for mig. Jeg fik et panikanfald, hyperventilerede, havde angst, og kunne slet ikke foretage mig noget. Jeg sad bare og stirrede ud i luften. Det lykkedes mig at ringe til mine forældre, tog hjem til dem, ændrede mine opgaveplaner totalt og lavede nogle tilfældige, hurtige interview, og dumpede eksamen,” fortæller Klaus.

Et kæmpe nederlag

En oplevelse, der gjorde ondt på den ellers strukturerede og ambitiøse journaliststuderende.

”Det var et kæmpe nederlag. For jeg har altid lavet mit forarbejde grundigt. Men set i bakspejlet var det nok kulminationen på flere ting: Min eksamensmakker droppede ud, min mormor døde, jeg afsluttede et forhold til én, jeg var meget forelsket i. Jeg havde generelt haft et helt semester, hvor jeg ikke leverede, det jeg burde. Jeg havde søvnproblemer igennem længere tid, men tænkte hele tiden, at jeg kunne klare det alene,” siger han.

Sundere liv

Klaus havde rigtig mange af symptomerne på stress, som 35% af alle mediestuderende oplever. I dag er han kommet ud af det, og har gjort meget for at forebygge stressen i at komme tilbage.

”Jeg er begyndt at gå til psykolog og er selv begyndt at arbejde med at slå nogle af de negative tanker væk. Jeg er begyndt at leve sundere – cykle til uni og dyrke mere motion, og måske vigtigst: snakke med mine studiekammerater. Spørge mere om hjælp, få folk til at sende noter. Der er ikke noget i vejen for at nasse noter,” mener han.

”Jeg tænker i dag, at det selvfølgelig er ærgerligt, at stress skulle blive en faktor for mig, men det var nok også bare naturligt. For vi arbejder over 50 timer om ugen. Alene på 1. semester var der mange tusinde siders pensum. Og samtidig kræver det journalistiske håndværk, at man konstant skal lave research. Man får ikke en uge til en opgave og så laver man forarbejdet. Man starter lang tid før. Graver sig ind i historien, ringer til folk. Det er en præmis i faget, og derfor tror jeg, det er hårdere end andre fag,” siger Klaus Færch Gjerullf.

Kommentarer