Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Overvejer du at springe ud som selvstændig som 55+? Disse otte råd skal du kende!

Hvad skal du vide, inden du springer ud som selvstændig i den sidste del af dit arbejdsliv? DJ giver dig otte vigtige råd.

Elisabeth og Jette

Privat / Lars Pedersen

Elisabeth Schioldann von Eyben og Jette Smed sprang ud som selvstændige, efter de var fyldt 55. Den ene af lyst - den anden af nød.

Elisabeth: "Jeg skal have fast job igen"

Jette: "Det er dejligt at være sin egen chef."

Der kan være mange årsager til at overveje at blive freelancer eller selvstændig i en moden alder. Måske har du svært ved at finde et nyt job, hvis du er blevet ledig? Eller måske har du et ønske om mere frihed og selvbestemmelse i arbejdslivet?
Uanset hvilke overvejelser, der ligger bag, er der nogle forberedelser, som du bør gøre, inden du kaster sig ud i livet som egen chef. Vi har bedt DJ’s karrierekonsulent Stine Daugaard, der har speciale i freelancere og selvstændige, komme med en række gode råd til dig, der overvejer at blive senior-selvstændig.  

1. Hold fast i din faglighed

Du har mange års erfaring og ekspertise, og det skal du huske på, hver gang du føler dig usikker, fordi du skal sætte dig ind i nye ting. Husk på at du kun er ny i forhold til at være selvstændig. Din faglighed er bundsolid, og det skal du huske at holde fast i.

2. Hvad gør dig særlig, og hvad er du bedst til?

Hvilke kernekompetencer har du, og hvad gør dig speciel? Du skal tænke over, hvad der skiller dig ud fra andre og bruge dine mange års erfaring positivt. Du har en anden robusthed, fordi du har prøvet mange forskellige situationer i dit arbejdsliv, og du kan typisk løse en lang række opgaver, fordi du har mange kompetencer og mange forskellige slags erfaringer. Tænk også over, hvad du kan lide at lave og hvilke kunder, du helst vil have.

3. Vær bevidst om, hvorfor du vil være selvstændig.

Det er anderledes at starte som selvstændig på baggrund af, at man ikke kan få et job, i forhold til at det er et aktivt tilvalg, hvor man har noget, man gerne vil tilbyde. Erfaringen viser, at dem, der gør det af nød fremfor at lyst, ofte har det sværere. Udfordringerne kan simpelthen virke større. Men har du truffet beslutningen, skal du huske at fokusere på alle fordelene. Så har du en større tendens til at kunne klare udfordringerne. Og det kan sagtens lykkes, uanset om du i starten gør det af nød eller af lyst.

4. Kend din økonomi.

Sæt dig grundigt ind i din økonomi og dit private budget. Inddrag også en eventuel partner. I skal være enige om, hvad I er parate til at ofre, for at det kan lade sig gøre. Og hvad gør I i perioder, hvor indtjeningen ikke er stor? Hvad har du behov for at tjene for at din økonomi hænger sammen?

5. Få hjælp til at starte.

DJ har et en tretrinsraket, som hjælper dig til at få startet. Jeg vil anbefale, at man indleder med en BIZ-intro, som er et fem timer langt introduktionsmøde, fx om man skal være freelancer eller selvstændig, hvilken pris man bør tage, og om skat og moms. Det er sådan en overordnet indflyvning. Ovenpå det kan man bygge en times individuel BIZ-sparring, der sætter fokus på dine særlige udfordringer. Det er en slags MUS-samtale. Hvad drømmer du om, og hvor vil du hen? Endelig har vi vores BIZ-Kickstart, som er et fire dages kursus, der kører fire gange om året, fordelt over to måneder. Her ansøger du om plads og får hjælp til at finde din niche, dit marked og dit netværk gennem øvelser og opgaver. Vi kigger også på kunder og salg, alt hvad du har brug for for at komme godt i gang.

6. Tag den rigtige pris.

Man skal på mange måder tænke løn på en helt ny måde som selvstændig. Hvis man har været lønmodtager i mange år og har fået sin faste løn, så har du måske den timepris i hovedet. Men når du er selvstændig, skal du indregne mange flere ting i din timepris, fx at du ikke får løn får alle de timer, du arbejder, at du selv skal betale for ferie, og at du har udgifter til fx kontor, support eller udstyr. På DJ’s hjemmeside er der en budgetberegner, så du kan se, hvor meget du bør tage i timen. Du skal også forholde dig til, hvad du gør ved sygdom, tab af erhvervsevne og i forhold til pension. Snak med rådgiverne hos DJ og hos din A-kasse, så du har styr på regler og muligheder.

7. Giv det tid

Man skal være klar til at give det minimum et år for at vide, om det lykkes. Optimalt to år, men i hvert fald et år, så du finder ud af, at det går op og ned. Ofte er der perioder omkring jul eller i sommerferien, hvor der ikke sker så meget. Husk at sælge – også når det kører, og du har mest travlt. Oftest er du allermest effektiv, når du har travlt, og det skal du udnytte. Når du står i bunden af dalen, så ryger alt den gode energi, og så kan det være hårdt at lave opsøgende arbejde.

8. Få dit mindset på plads.

Du skal eje, at du nu er en forretning. Brug dit netværk og ræk ud. Tænk stort og vær ikke bange for at sælge dine ydelser. Det handler om at have et forretningsmæssigt mindset, uanset om du drømmer om at arbejde mindst muligt eller tjene en million.

Kommentarer