Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Opsagt uden en underskrevet kontrakt

”Strategien fra arbejdsgivers side med, at hvis jeg bare ikke tager telefonen, så går problemet nok væk – den virker desværre nok ofte, hvis du som ansat står alene.” Jirina Olin Barfoed fik hjælp af sit forbund, da hun blev opsagt uden at have fået hverken kontrakt, lønsedler eller opsigelse.

Jirina

Jacob Carlsen

Ansættelseskontrakt

Hvilke krav stilles til indholdet i en ansættelseskontrakt, og er der særlige forhold, du skal være opmærksom på, inden du skriver under på kontrakten? Se DJ' s anbefalinger.

Jirina Olin Barfoed er 29 år og uddannet indenfor journalistik. Da hendes virksomhedspraktik som tekstforfatter på et digitalt bureau ophørte, blev hun tilbudt at fortsætte i en fast stilling. Hendes arbejdsgiver tilbød hende en kontrakt, hvor hun i de første tre måneders prøveperiode fik en grundløn på 24.000 kroner, hvorefter hun skulle stige til 25.000 – og fortsætte seks måneder senere på 26.000 kroner.

Problemet var bare, at den kontrakt lod vente på sig. Hun fik sin løn til tiden, men hun fik hverken kontrakt eller lønsedler.

”Jeg sagde ikke noget til at begynde med. Jeg var jo bare glad for at være blevet tilbudt en fast stilling. Men efter den første løn uden en lønseddel kom jeg i tvivl om, der var betalt skat og indbetalt til feriepenge. Jeg havde jo ikke nogen dokumentation for noget som helst”, fortæller hun.

Endelig fik hun efter mange uger og et par venlige påmindelser en kontrakt. Hun læste den igennem og kunne ikke se deres aftale om en fast lønstigning nogen steder. Hun benyttede sig derfor af DJ’s tilbud om at læse alle medlemmers kontrakter igennem, inden de skriver den under, så eventuelle fejl og mangler kan blive rettet.

”En rådgiver i DJ bekræftede, at den aftalte lønstigning manglede i kontrakten, og jeg gik tilbage til min arbejdsgiver og bad dem om at tilføje den del af vores aftale. Det så de ingen problemer i, og ville vende tilbage med en ny kontrakt med de aftalte tilføjelser”, fortæller Jirina Olin Barfoed.

Det skete bare aldrig. Månederne gik, og hun rykkede dem jævnligt. Indtil hun i slutningen af juni måned blev opsagt. Uden hverken at have fået kontrakt eller lønsedler.

”De begrundede blandt andet opsigelsen med samarbejdsvanskeligheder. Jeg virkede ikke samarbejdsvillig, og havde skubbet for meget på med både kontrakt og fagforening”, siger hun.

Manglende dokumentation for ansættelse

Jirina Olin Barfoed stod nu opsagt uden reelle beviser for, at hun havde arbejdet som tekstforfatter i cirka fire måneder, først i virksomhedspraktik – derefter som ansat. 

Hun rykkede sin tidligere arbejdsgiver et par gange på mail, da hun ikke havde fået løn i opsigelsesperioden, og da hun havde brug for både kontrakt, skriftlig opsigelse og lønsedler for at kunne modtage de dagpenge, hun var berettiget til. Det er væsentligt at kunne fremvise en skriftlig opsigelse overfor sin a-kasse, da de skal have dokumentation for, at man er blevet opsagt.

Efter en uges tid uden svar, tog hun igen fat i DJ's rådgivning, der forgæves forsøgte at få tilsendt dokumentation for perioden, inden sagen overgik til advokat i DJ Asger Segel. Det viste sig, at der heller ikke var indbetalt feriepenge, og DJ anlagde derfor sag mod arbejdsgiver med krav om betaling for manglende løn, feriepenge og godtgørelse for manglende ansættelseskontrakt.

”Fra Asger tog sagen, stoppede min kontakt med min tidligere arbejdsgiver, og det var virkelig en lettelse. Asger oplyste mig, at jeg både havde feriepenge og en måneds opsigelsesløn til gode, da min tid i virksomhedspraktik også tæller med som ansættelsesperiode. Det havde jeg aldrig fundet ud af på egen hånd og troede blot, at jeg havde de 14 dages opsigelse, som er standard i en prøveperiode”, siger hun.

I forhold til a-kassen fik Jirina Olin Barfoed lavet en tillidsfuld aftale med dem om, at Asger Segel sendte en kopi af sagsforløbet, når der var en afslutning på det, som kunne dokumentere ansættelsesperioden og lønnen. Og hun modtog derfor dagpenge i sagsbehandlingsperioden.

Sagen har gjort mig mindre tillidsfuld

Hun fik et nyt job 1. januar. Fordi sagen endnu ikke var afsluttet, turde hun ikke fortælle om sin nye ansættelse til andre end de nærmeste.

”Jeg er generelt blevet en anelse mere skeptisk. Jeg vil helst tro på, at mine arbejdsgivere selvfølgelig respekterer reglerne på det danske arbejdsmarked i forhold til løn og ansættelse, men jeg har bare ikke den samme tillid til det længere. Der sidder en lille grim trold indeni, som er blevet mere mistroisk – og det ærgrer mig, at det skal være sådan”, siger hun.

Hun bad derfor om en kontrakt med det samme, da hun startede i nyt job, selvom hun har en god fornemmelse af, at hendes nye arbejdsgiver kører helt efter reglerne – og kun har oplevet ordenlighed på sin nuværende arbejdsplads.

Følelsesmæssigt frustrerende

Sagen fik sit endelige punktum her i slutningen af maj 2020, hvor hun modtog 49.340,00 kroner. Et beløb, der dækker en måneds opsigelse, skyldige feriepenge, godtgørelse for manglende ansættelseskontrakt og renter og sagsomkostninger. 

For Jirina Olin Barfoed er det en stor lettelse, at sagen nu er afsluttet – og ikke mindst – at hun ikke har stået alene med den her proces.

”Det er gået op for mig, hvor vigtig en fagforening er. Jeg havde ikke kunne gennemføre det her forløb alene og havde nok givet op undervejs, selvom jeg hele tiden har vidst, at jeg har retten på min side”, siger hun og uddyber afslutningsvist:

”Det er følelsesmæssigt frustrerende at blive ved med at henvende sig, men intet svar få tilbage. Strategien fra arbejdsgivers side med, at hvis jeg bare ikke tager telefonen eller svarer på hendes mails, så går problemet nok væk – den virker desværre nok ofte, hvis du som ansat står alene.”

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Jakob Carlsen

DJ HJÆLPER, HVIS DU BLIVER OPSAGT

Det er et chok at blive opsagt. DJ hjælper dig med at holde styr på dine rettigheder, og hjælper dig med at komme videre i arbejdslivet.

Rasmus Degnbol

FÅ TJEKKET DIN KONTRAKT

Få DJ til at tjekke din kontrakt igennem, når du får nyt job eller ny stilling.