Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Opholdskravet er vedtaget. ”Uretfærdigt makværk,” mener DJ’s formand

”Jeg havde gerne set det lovforslag taget helt af bordet. Det undergraver vores arbejdsmarked, når politikerne pludselig og med tilbagevirkende kraft gør det meget mindre attraktivt at være medlem af en a-kasse”, siger Lars Werge.

Lars Werge

Benita Marcussen

Fakta

Opholdskravet træder i kraft fra den 1. januar 2019.

Det indfases dog gradvist frem til fuld effekt i 2021. Det betyder, at opholdskravet er fem ud af 12 år i 2019, seks ud af 12 år i 2020 og fuldt indfaset syv ud af 12 år i 2021 og frem.

Regeringen og Dansk Folkeparti har i dag den 20. december vedtaget det omstridte opholdskrav. Opholdskravet betyder, at man skal have været i et EU/EØS-land i syv ud af de seneste 12 år for at være berettiget til dagpenge.

Ifølge regeringen og Dansk Folkeparti er formålet med opholdskravet at værne om de danske velfærdsydelser og det danske dagpengesystem ved at forhindre udenlandske statsborgere i at få hurtig adgang til disse. Men opholdskravet rammer i høj grad også danske statsborgere og risikerer at få den konsekvens, at flere vil melde sig ud og færre vil melde sig ind i de danske a-kasser. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen oplyser i et svar til Folketinget, at 8.300 personer vil miste retten til dagpenge ved årsskiftet.

”Opholdskravet er et helt forkert værktøj, og jeg ville ønske, at politikerne havde brugt længere tid på at undersøge konsekvenserne til bunds og involvere a-kasserne og fagbevægelsen i langt højere grad. Vi har virkelig råbt højt, men desværre var der allerede indgået en skatteaftale, som skulle financieres af opholdskravet. Så det har været en kamp op ad bakke, siger Lars Werge.

Ændret undervejs

De mange protester har dog haft den effekt, at regeringen og Dansk Folkeparti undervejs i processen har ændret opholdskravet således, at man skal have opholdt sig i Danmark i 7 ud af 12 år fremfor i 7 ud af kun 8 år. En lille forbedring. Men slet ikke nok. Især fordi reglerne gælder med tilbagevirkende kraft, mener Lars Werge.

"Vi har mange medlemmer i DJ, som ringer ind og er bekymrede for fremtiden, fordi deres sikkerhedsnet, som de troligt har betalt til i mange år, pludselig bliver revet væk under dem. Det er efter min mening helt uhørt at indføre sådanne regler med tilbagevirkende kraft. Medlemmerne har jo ikke haft mulighed for at indrettet sig på de nye betingelser og er rejst ud i verden i den tro, at de er forsikrede. Men det viser det sig så, at de ikke er alligevel", siger han.

Lars Werge så gerne, at opholdskravet bliver rullet tilbage ved et eventuelt regeringsskifte i 2019, og er glad for, at Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn, har udtalt til DR, at de vil trække loven tilbage, hvis de kommer til magten.

”I fagbevægelsen og a-kasserne vil vi blive ved med at vise politikerne eksempler på, at denne lov er noget makværk. Den er uretfærdig for en masse medlemmer, og den er nærmest umulig for a-kasserne at administrere. Så man kan håbe, at politikerne vil besinde sig, når de ser konsekvenserne af loven", afslutter Lars Werge.

Læs mere om opholdskravet på AJKS' hjemmeside

Kommentarer

Tank

tor, 01/10/2019 - 10:20

Men opholdskravet rammer i høj grad også danske statsborgere og risikerer at få den konsekvens, at flere vil melde sig ud og færre vil melde sig ind i de danske a-kasser.
https://tanktroubleonline.com/