Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Ophavsretten gælder også for journalister

Andres værker er altid ophavsretligt beskyttede – også i forhold til journalistisk brug i medierne. Undtagelsen for journalister kommer kun sjældent i brug

Når en artikel skal illustreres, kan det være oplagt at finde et billede af de implicerede på enten Facebook eller Instagram. Men lige som journalisters artikler er ophavsretligt beskyttede, har ophavsmanden til billederne på sociale medier ophavsret til disse billeder. Derfor må man som udgangspunkt ikke som journalist downloade billeder fra nettet uden at have fået tilladelse til det først, forklarer advokat med speciale i ophavsret, Anders Sevel Johnsen fra DJ.

”Ophavsretten gælder altid, også på billeder fra nettet og sociale medier. Derfor skal man – også som journalist – sørge for at få lov til at bruge et billede fra ophavsmanden og selvfølgelig kreditere korrekt,” siger han.

”Konsekvensen af at bruge andres billeder uden deres tilladelse er, at man kan blive dømt til at betale vederlag og godtgørelse,” forklarer Anders Sevel Johnsen.

Der er dog en undtagelse, som kun gælder for medier, når en såkaldt dagsbegivenhed skal illustreres.

”Ved særlige dagsbegivenheder, som er ekstraordinære begivenheder med en vis nyhedsinteresse, kan man i specielle tilfælde bruge et billede uden tilladelse ud fra en argumentation for, at det kan være nødvendigt for formidlingen af en historie med offentlig interesse,” siger han.

Undtaget fra reglen er dog bladtegninger og pressefotos, der aldrig må bruges uden tilladelse, da de er skabt med det formål at fortælle en given historie i medierne.

Kommentarer