Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Omfattende spareplan i DR - op mod 400 stillinger forsvinder

Danmarks Radios ledelse offentliggjorde tirsdag den spareplan, som er en konsekvens af regeringens og DF’s medieforlig. Mellem 375 og 400 medarbejdere skal afskediges. Sindetdagen i DR er fastlagt til den 10. oktober.

DR’s generalsekretær Maria Rørby Rønn har på et pressemøde i formiddag fremlagt DR’s spareplan. Hun meddelte desuden at sindetdagen i DR, hvor medarbejdere får at vide, om DR har til hensigt at opsige dem, vil finde sted den 10. oktober. Hun kan endnu ikke sige noget om, hvor mange af DJ's medlemmer, der rammes.

DJ’s formand Lars Werge er ikke overrasket over omfanget af planen.

"Det er virkeligt mange mennesker, som står til at miste deres job, og det bliver en lang ventetid frem til 10. oktober, hvor medarbejderne ikke ved, om de er købt eller solgt. Det er trist, men jo desværre ikke så overraskende", siger han.

Færre kanaler

Spareplanen går i hovedtræk ud på at nedbringe antallet af traditionelle tv-kanaler fra seks til tre fra 2020. Det betyder at kanalerne DR1 og Ramasjang fortsætter som flow-kanaler, mens DRK og DR2 lægges sammen med fokus på samfund og kultur. DR3 og DR Ultra skal fremover udelukkende være digitale kanaler.

Desuden lukker DR 3 radiokanaler P8 Jazz, P7 Mix og P6 Beat. P1, P2, P3, P4 og P5 fortsætter.

Markante besparelser på livsstil og sport

Områderne sport, livsstil, underholdning og udenlandsk fiktion beskæres kraftigt. Mange af disse redaktioner er for nylig blevet udflyttet til Århus.

Formand for DJ Lars Werge er i dag først og fremmest optaget af, hvordan DJ bedst kan understøtte medarbejderne i DR.

”Det er en meget utryg situation, den her politiske aftale og proces skaber for medarbejderne og deres familier – og en stor opgave at løse for alle implicerede tillidsfolk, enheder, redaktioner og ledelse i Danmarks Radio”, siger Lars Werge.

Dansk Journalistforbund er i dag til stede både i DR-byen i København og på DR i Århus for at rådgive tillidsrepræsentanter og andre medlemmer, som har brug for vejledning.

Armslængden er røget

DJ’s formand mener endvidere, at politikerne, med den her public service-kontrakt, har skabt nogle meget snævre rammer for nyheder og anden journalistik.

”Det er efter min mening problematisk, at armslængden ryger, fordi politikerne i så høj grad definerer, hvilken type journalistisk, DR må lave. Det sker, fordi man har en forestilling om, at man ved at svække DR får stærkere private medier. Det er der bare ikke nogen garanti for”, fastslår Lars Werge.

"Man har en forestilling om, at man ved at svække DR får stærkere private medier. Det er der bare ikke nogen garanti for", siger Lars Werge

Mindre nichestof

Til udmeldingen om, at DR lægger flere kanaler sammen, og decideret lukker en række kanaler, udtrykker Lars Werge bekymring for, om sammenlægningerne betyder mindre nichestof.

”Det er ærgerligt i en tid, hvor tendensen netop peger i retning af interesse for en højere grad af specialisering og fordybelse. Som jer ser det, er det et mindre – og ikke mere – fokuseret DR, der står tilbage efter den her massive sparerunde. Sammenlægninger og lukninger af specialiserede medier, hvor der var plads til nørderi og fordybelse har for mig at se intet med fokusering at gøre. Det handler blot om afvikling.”

Redigeret 18. september kl. 13.20

Fratrædelsesaftale? – søg rådgivning, inden du skriver under

DR åbner for frivillige fratrædelser 

DR om medieaftalen: Det er en spareplan

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.