Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Nyt lovforslag om offentligt ansattes ytringsfrihed er utilstrækkeligt

DJ, Djøf og BUPL hilser nyt lovforslag om styrkelsen af offentligt ansattes ytringsfrihed velkommen, men mener samtidig at det er ærgerligt, at beskyttelsen ikke bliver udvidet. Desuden bør Justitsministeriet præsentere initiativer, der kan få flere offentligt ansatte til at bruge deres ytringsfrihed.

Djøf og DJ

DJ Sara Vergo, formand i Djøf og Tine Johansen, formand i Dansk Journalistforbund - Medier og Kommunikation

Flere undersøgelser peger på, at mange offentligt ansatte i dag afstår fra at bruge deres ytringsfrihed af frygt for negative konsekvenser som f.eks. afskedigelse, hvis de ytrer sig om kritisable forhold: 

  • I 2020 viste Ytringsfrihedskommissionens undersøgelse, at offentligt ansatte i stort tal undlader at udtale sig selvom de har noget at fortælle. Den hyppigste grund til at undlade at ytre sig blandt dem, der har oplevet kritisable forhold som de mener, at offentligheden burde kende til, er frygten for at blive opfattet som illoyal af arbejdsgiveren (48 %) og frygt for at blive afskediget (46 %).  
  • Kigger man ned i enkelte faggrupper på det offentlige område som i social- og sundhedssektoren, kan man eksempelvis også se, at 1 ud af 4 af FOA’s medlemmer har holdt kritik af forhold på arbejdspladsen tilbage af frygt for repressalier. 55 % af medlemmerne mener, at det vil få konsekvenser for dem at udtale sig offentligt om kritisable forhold på arbejdspladsen. Det viste FOA i maj 2024. Også blandt pædagoger kunne man i 2018 se, at 49% inden for det seneste år havde undladt at ytre sig kritisk om arbejdsrelaterede forhold, selvom de følte behov for det. 

I dag torsdag den 19. december har Justitsministeriet sendt et lovforslag i høring. Lovforslaget skal styrke offentligt ansattes ytringsfrihed, da det har vist sig, at offentligt ansatte ofte afholder sig fra at udtale sig, selvom de har vigtige ting at fortælle.

Tre af de fagforeninger, der organiserer offentligt ansatte - Dansk Journalistforbund - Medier og Kommunikation, Djøf og BUPL er glade for, at det nu ser ud til at blive lovfæstet, at offentligt ansatte rent faktisk har ret til at ytre sig offentligt om deres arbejde. Det kan både bidrage til at styrke kendskabet til arbejdet i den offentlige sektor og til en nødvendig offentlig dialog om, hvordan den offentlige sektor udvikler sig. Og så handler det om individets grundlæggende ret til trygt at ytre sig og bruge sin faglige indsigt og erfaring.  

 Offentligt ansatte har på papiret ytringsfrihed jf. grundlovens §77, der bestemmer, at alle borgere i Danmark har ytringsfrihed. Der er enkelte begrænsninger for offentligt ansatte, som man absolut skal holde sig for øje. Begrænsningerne er optegnet i vejledningen om offentligt ansattes ytringsfrihed. Men man må faktisk ret meget. Det er bare desværre på ingen måde det samme som at offentligt ansatte har lyst at ytre sig: 

Desværre viser flere undersøgelser, at der hersker en ret udbredt selvcensur blandt offentligt ansatte i Danmark, og at mange frygter negative konsekvenser som f.eks. afskedigelse, hvis de ytrer sig om kritisable forhold.

Derfor finder Djøf, DJ og BUPL det ærgerligt, at det nye lovforslag ikke udvider beskyttelsen af offentligt ansatte og præsenterer initiativer, der skal få flere offentligt ansatte til at bruge deres ytringsfrihed.

DJ-formand Tine Johansen siger:

”Vi har brug for, at offentligt ansatte deler deres viden, erfaringer og holdninger uden frygt for repressalier. Det er med til at forbedre vores alle sammens offentlige sektor og klæder os andre på til at træffe oplyste beslutninger. Desværre ved vi, at mange holder sig tilbage fra at deltage i den offentlige debat, fordi de frygter konsekvenserne. Derfor havde vi også håbet på en stærkere beskyttelse af offentligt ansattes ytringsfrihed.”

Lovforslaget forventes at træde i kraft den 1. juli 2025.

Kommentarer