Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Nyt formandskab i DJ: Nu gælder det dem, der står uden overenskomst

Med udpegningen af Jakob Ponsgård som ny næstformand, har DJ, ifølge formand Tine Johansen, fået et formandskab, der supplerer hinanden godt. Første arbejdsopgave bliver at komme i direkte dialog med medlemmerne om, hvad der skal til for at løfte de vigtigste politiske dagsordner i DJ.

Nyt formandskab i DJ

Rasmus Degnbol

Egentlig havde Jakob Ponsgård slet ikke fået mandat til at stille op til DJ’s hovedbestyrelse (HB) på delegeretmødet i april. Hans kæreste har for længe siden udstyret ham med et generelt forbud mod at gå til generalforsamlinger, ”for jeg kan aldrig lade være med at stille op.” Så der måtte en sms-forespørgsel af sted, da han alligevel sad der i Kolding og ikke kunne lade være med at skrive sig på listen af HB-kandidater. Og nu – fem måneder senere– er fagforeningsengagementet blevet hans fuldtidsjob.

Jakob Ponsgård er udpeget som ny næstformand i DJ

Dermed supplerer han nu Tine Johansen i DJ’s nye formandskab og tilføjer, ifølge formanden, viden og kompetencer på områder, som ikke er hendes naturlige hjemmebane.

”Jeg kender Jakob fra udvalgsarbejde i DJ og ved, at han har et særligt øje for de medlemmer uden for overenskomster, som DJ har sværest ved at gøre noget for. Og med mig som repræsentant for den mere traditionelle fagforeningsverden i overenskomstland og den klassiske vej ind som fagforeningsformand gennem roller som praktikantvejleder, sikkerhedsrepræsentant, tillidsrepræsentant og næstformand, bliver vores mål at skabe tryghed og værdi for alle de forskellige fagligheder, vi har i DJ. Dertil har jeg oplevet Jakob som meget idérig, energisk og med et ualmindeligt skarpt strategisk blik,” lyder Tine Johansens karakteristik af den nye næstformand.

Baggrund i det uorganiserede arbejdsmarked

Jakob Ponsgård glæder sig til samarbejdet:

”Tine er for mig et klasseeksempel på alle de ting, vi skal bevare i DJ. Den klassiske tillidsmand, som er behagelig at tale med, og som jeg oplever som en dygtig lytter. Vi komplementerer hinanden ved at have forskellige baggrunde og dermed forskellige indgange til fagforeningsarbejdet. Med min fortid med løse ansættelser og svære arbejdsforhold i det, som jeg nogle gange kalder wild west-land i tv- spil- og underholdningsbranchen, har jeg på egen krop prøvet at stå i den situation, som rigtig mange af vores medlemmer står i til daglig. Det tror jeg er en fordel i dette job,” siger han.

Dermed peger næstformanden også på den politiske dagsorden, som han mener, DJ har en særlig forpligtelse til at løfte: nemlig opgaven med at skabe bedre forhold for det stigende antal medlemmer, som arbejder på atypiske vilkår.

”Vi ved fra rapporterne om Fagenes Fremtid, at især journalisterne i DJ er bekymrede for fremtiden. Det kan skyldes flere ting, men en af dem er nok, at flere føler en usikkerhed i forhold til at klare sig godt i arbejdslivet, når flere og flere ikke kan læne sig op ad de vilkår, som lønmodtagerne har. For mig gælder det nu de medlemmer, der står uden for overenskomster og dem, der befinder sig i sektorer, som DJ ikke har haft godt nok fat i,” siger Ponsgård.

Tine Johansen er enig:

”Den moderne arbejdskamp står præcis på dette område. Derfor skal DJ være med til at skubbe på udviklingen og råbe højt, når vi kan se, at medlemmerne kommer i klemme, fordi arbejdsmarkedet forandrer sig hurtigere end systemet og lovgivningen kan følge med. Og så skal vi være medlemmernes vejviser på et arbejdsmarked, som hele tiden forandrer sig,” siger hun.

Accept på trods

Jakob Ponsgård har desuden et klart billede af, hvordan han vil gå til opgaven med at skabe samling i et forbund, som de seneste år har været præget af diskussioner om, hvorvidt og hvordan de forskellige fagligheder i forbundet, kan eksistere side om side.  

”Jeg mener, vi skal stoppe med at tro, at vi kan samles under én identitet, og at vi på magisk vis kan opløse forskelle og uenighed mellem fagene. Vi skal i stedet lære at acceptere hinanden på trods. Og så skal DJ være stedet, hvor både journalister, kommunikatører og visuelle formidlere kan diskutere deres fag og rammerne omkring det,” siger han.

Det starter med at lytte

Tine Johansen og Jakob Ponsgård er enige om, at første skridt på vejen mod at samle alle medlemmer i DJ bliver at lytte.

”For mig handler det i første omgang om at blive klogere på DJ’s medlemmer. Vi skal lære af de folk, vi har hyret til at undersøge vores fag og arbejdsliv. Vi har en helt ny medlemsundersøgelse, vi har rapporterne fra Fagenes Fremtid, og vi får snart en tilbagemelding fra Operate, der har undersøgt kommunikationsområdet for os. Vi skal ud at besøge og snakke med medlemmerne – jeg ved fx ikke nok om, hvordan billedmedieoversætternes eller bloggernes arbejdsliv ser ud – det vil jeg rigtig gerne bliver klogere på,” siger Jakob Ponsgård.

Det nye formandskab tager for alvor fat, når Jakob Ponsgård formelt begynder midt i september.

Kommentarer

Claus Vilhelmsen

fre, 09/20/2019 - 12:36

Det lyder lovende. Dejligt med energiske mennesker i spidsen for vores forbund.