Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Nyt formandskab i DJ: Fuldt fokus på medlemmernes beskæftigelsessituation

DJ’s nye formandskab forbereder sig til en sensommer og et efterår, hvor coronaen stadig har sine kløer plantet i den danske beskæftigelsessituation. Mange DJ-medlemmer er direkte eller indirekte berørt af krisen, og de skal vide, at de har både formandens og næstformandens fulde opmærksomhed.

Allan Boye Thulstrup og Tine Johansen

Jacob Nielsen

1. august skifter Allan Boye Thulstrup status fra at være menigt medlem af DJ’s hovedbestyrelse til at være fuldtids næstformand. En opgave, der set igennem hans briller bliver skarpt defineret af de seneste måneders massive corona-pres på medie- og kommunikationsbranchen i Danmark. Ledigheden er rekordhøj for DJ-medlemmer, og mange mærker hver eneste dag følgerne af nedlukningen af samfundet. Men det er en opgave, som han sammen med DJ-formand Tine Johansen ser frem til at tage hul på:

”Det er helt klart, at den akutte udfordring bliver at hjælpe medlemmerne uanset ansættelsesform på et presset arbejdsmarked, og det er jeg allerede gået i gang med at forberede mig på,” siger Allan Boye Thulstrup.

Kompetenceløft

Både han og Tine Johansen ser efteruddannelse og kompetenceløft som et af midlerne til at sikre medlemmerne beskæftigelsessituation både nu og i fremtiden. Og den nye næstformand kommer til at blive en del af formandskabet i Pressens Uddannelsesfond og dermed få medansvaret for, at den opgave bliver løftet fra DJ’s side.

”Vi kan og skal ikke bekæmpe den teknologiske udvikling, som nogen er bange for koster jobs i medie- og kommunikationsbranchen. Vi skal i stedet omfavne den udvikling og se den som en mulighed for at skabe nye jobs i vores brancher. Men nye typer af job kræver andre kompetencer, end dem medlemmerne måske har i dag. Derfor bliver efter- og videreuddannelse helt afgørende,” siger han.

Tine Johansen supplerer:

”En øget automatisering af opgaver i vores brancher kan være en mulighed for at frigøre ressourcer til andre ting, og den teknologiske udvikling åbner helt nye job-muligheder, som ingen havde tænkt på for 10-15 år siden. Fx har mange af vores fotografer mistet deres tidligere jobmuligheder inden for den traditionelle foto-verden, men til gengæld fået nye muligheder med drone-fotografering og videomuligheder med mobilen. Jeg kan dog godt forstå, at nogle kan være nervøse for deres egen jobsituation, og derfor er det vores opgave som fagforening at hjælpe medlemmerne med at blive rustet bedst muligt til den ny jobvirkelighed,” siger hun.

Læs mere om kravene på fremtidens arbejdsmarked i rapporterne om Fagenes Fremtid

Alle medlemmer skal føle sig hjemme i DJ

Ud over beskæftigelsessituationen vil det nye formandskab have et stærkt fokus på den faglige mangfoldighed i DJ. Forbundet består i dag af ni specialgrupper og dertil tre specialforeninger, som alle har forskelligt fagligt eller ansættelsesmæssigt fokus. Den mangfoldighed er vigtig at dyrke, mener Tine Johansen og Allan Boye Thulstrup:

”Vi vil rykke tættere på medlemmernes faglighed. Jeg har den grundholdning, at hvert eneste medlem skal kunne spejle sin faglighed i DJ – hvad enten man arbejder med de forskellige visuelle fag, de forskellige kommunikationsfagligheder eller inden for det journalistiske felt. Alle skal føle sig velkommen i DJ. Både Tine og jeg vil derfor søge en tæt kontakt og dialog med de forskellige specialgrupper, specialforeninger og kredse,” siger Allan Boye Thulstrup og lader Tine Johansen slutte af:

”Allan og jeg kender hinanden igennem flere år gennem både TR-arbejdet og det politiske arbejder i DJ. Derfor ved jeg, at vi kan arbejde godt sammen fra første dag. Og det glæder jeg mig til at tage hul på straks efter sommerferien.”

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Lasse Glavind

ons, 07/01/2020 - 12:57

1990'erne revisited. Det nye formandsskab har været nede i gemmerne og har støvet en gammel plan fra 1990'erne af - dengang arbejdsgivere og ansatte var bedstevenner og teknologikritik og faglig kamp var so yesterday. "Vi kan alligevel ikke styre udviklingen, og arbejdsgiverne vil jo bare det fælles bedste med deres robotter og udliciteringer og nedskæringer (af alt andet end cheflønninger og bonusser), så vores svar fra DJ skal være at individualisere ansvaret endnu mere og gøre den enkelt ansvarlig. "Hvis du ikke videreuddanner dig, er det din egen skyld, at du taber i konkurrencen," siger de to fastansatte igen-igen til de freelancere og løsarbejdere, der i stadig større mængder, er dem, der betaler gildet.

Kære Tine & Allan.
Tak for sommerhilsen. Jeg er glad for, at I vil gøre et godt stykke arbejde for efteruddannelse. Men husk at det ikke gør det alene. Branchen - og arbejdsmarkedet i det hele taget - har meget større og vigtigere udfordringer end "bare" at efteruddanne medlemmerne til ny teknologi. Det handler om løn- og ansættelsesforhold, som vi skal passe godt på, især for den stadigt voksende gruppe af freelancere efter forårets krise. Hvis vi for alvor skal bekæmpe prækariatet, skal det være slut med gratis arbejde. Især den slags der er betalt at skattekroner fra Jobcentret (forklædt som virksomhedspraktik og løntilskud). Det giver sjældent job bagefter for den der udfører, men stjæler i stedet freelanceopgaver, og der kommer ikke skattekroner ind til velfærd, når arbejder bliver udført gratis af den næste ledige i køen. Mange - især yngre - DJ-medlemmer tør ikke sige nej tak til de "gode" tilbud fra diverse konsulenter, fordi de enten bliver truet på deres dagpenge eller fortalt, at det er den eneste vej ind på arbejdsmarkedet. Det passer ikke. Vejen ind er netværk, solid faglighed og efteruddannelse. Som DJ selvfølgelig kan levere :) Men I skal også trække grænsen op for, hvad vi skal stå model til, når det er nødvendigt! Og det er det nu. Fortsæt det gode arbejde - og god sommer til jer. Mvh. Line Frederiksen.