Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Nye regler for barselsdagpenge fra 1. juli 2018

Kravet for at modtage barselsdagpenge er blandt andet blevet ændret fra tidligere 13 ugers fuld beskæftigelse, før påbegyndt barsel, til ansættelse dagen før. Få indsigt i de nye regler her.

Barsel

Hanne Paludan

På borger.dk kan du under fanen ”Kan jeg få barselsdagpenge” læse de nye regler.

Reglen har indtil nu været, at man som lønmodtager skulle være i beskæftigelse i 13 uger i streg før orlovens begyndelse. Kravet for at modtage barselsdagpenge er nu blevet lempet til, at man blot skal være i beskæftigelse, når man påbegynder orloven.

Det vil sige, at du som lønmodtager opfylder kravene, hvis du er i beskæftigelse dagen før orlovens begyndelse. Det er endvidere ikke et krav, at man er fysisk på arbejde dagen før orloven starter, men man skal have en tilknytning til en arbejdsgiver eller være i en a-kasse og have ret til dagpenge.

Ændret timeantal

Hvor du tidligere skulle have arbejdet mindst 120 timer i streg indenfor de seneste 13 uger, skal du ifølge de nye regler fra 1. juli have arbejdet mindste 160 timer indenfor de seneste fire måneder.

Vær også opmærksom på, at du skal have arbejdet mindst 40 timer om måneden i tre af de fire måneder for at være berettiget til barselsdagpenge.

Eksempler på berettigelse ud fra de nye regler

Tjek her, hvornår du har krav på at modtage barselsdagpenge ud fra de nye regler:

Du er i job fra den 1. august til den 30. november og opfylder de pågældende timetal. Orloven starter den 1. december: Du er i beskæftigelse og har ret til barselsdagpenge.

Du er i job fra den 1. juli til den 28. november og opfylder de pågældende timetal. Orloven starter den 1. december: Du er ikke i beskæftigelse og har derfor ikke ret til barselsdagpenge

Du er i job fra den 1. juli til den 28. november og opfylder de pågældende timetal. Du melder dig ledig i din a-kasse den 29. november, hvor du er berettiget til arbejdsløshedsdagpenge. Orloven starter den 1. december: Du har ret til barselsdagpenge, da du er berettiget til at modtage dagpenge fra a-kassen. Det tæller med som beskæftigelse.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Pernille

tor, 06/14/2018 - 08:07

Er der også ændringer i reglerne for freelancere og selvstændige?

Kære Pernille
Beskæftigelseskravet gælder for lønmodtagere. Det gælder ikke for selvstændige med CVR-nr. Hvis du er freelancer, afhænger det af, hvordan du honoreres og hvordan du arbejder i forhold til din kunde eller arbejdsgiver. Hvis du har brug for mere konkret rådgivning kan du kontakte Faglig Rådgivning.
Vh Pia Bechsgaard