Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Ny regering kan skabe tillid ved at styrke offentlighedsloven

Den nye regering vil skabe tillid og sammenhængskraft i samfundet. En forbedring af offentlighedsloven vil være et godt sted at starte, mener Dansk Journalistforbunds formand Lars Werge. Og så skal der rettes op på besparelserne på public service.

Lars Werge

Benita Markussen

Natten til onsdag præsenterede Mette Frederiksen sammen med sine støttepartier det politiske aftalepapir, som viser ambitionerne for den kommende regerings arbejde. Regeringen vil skabe ”større tillid og sammenhængskraft”, hedder det blandt andet i aftalen.

”Jeg er meget enig i, at der er brug for at styrke tilliden og trygheden i vores samfund. Og det kan Mette Frederiksen gøre ved at forbedre offentlighedsloven, så der bliver skabt mere åbenhed om det politiske arbejde i Danmark. Det vil være med til at styrke tilliden til politikerne og myndig­hederne,” siger han.

Dansk Journalistforbund har igennem længere tid opfordret politikerne til at revidere offentlighedsloven, og blandt andet fjerne den såkaldte ministerbetjeningsregel i lovens paragraf 24.

”Den paragraf har i det daglige en helt grotesk betydning har fået et omfang, der rækker langt ud over at betjene en minister. Hvis en ny regering holder fast i den paragraf, så er det fordi man ikke vil åbenheden,” siger Lars Werge.

I aftalepapiret hedder det desuden, at man vil fremme de offentligt ansattes ytringsfrihed.

”Mange offentligt ansatte har holdt mund for en sikkerheds skyld. Det er godt, at regeringen nu vil understrege retten til at ytre sig. Og vi vil holde øje med, hvordan ordene bliver til virkelighed,” siger Lars Werge.

Fokus på public service

Den nye regering har også ambitioner på det mediepolitiske område. I det politiske aftalepapir står der, at man vil styrke det danske demokrati ved at styrke public service.

Det er en god melding, mener DJ’s formand Lars Werge:

”Der skal rettes op på de fejl og besparelser, der blev begået med medieforliget sidste år. Det handler både om de mærkværdige prioriteringer, der var i forliget, og at man beskar den samlede ramme med en halv milliard.”

DJ har fremlagt en række konkrete forslag, som kan indgå i forhandlingerne om en ny medieaftale.
Først og fremmest skal den økonomiske ramme i det mindste bringes tilbage til niveauet, inden VLAK-regeringen og DF begyndte at skære. Og de igangværende besparelser i DR skal stoppes.

Man bør genoverveje beslutningerne om at etablere nye radio- og tv-stationer. Man bør også se nærmere på omlægningen fra licens- til skattefinansiering. Endelig skal der tages fat i techgiganterne. De skal bidrage økonomisk. Og de skal også påtage sig et større etisk og socialt ansvar for det indhold, der kommer på deres platforme.

”Det er uhyre vigtigt. En kommende regering, og Folketinget i det hele taget, skal have en vision og en plan for, hvordan man vil sikre og styrke det danskproducerede medieindhold. Det er ved at være sidste udkald, hvis staten og den danske befolkning skal bevare kontrollen over medie-infrastrukturen,” slutter Lars Werge.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.