Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Ny kampagne skal gøre op med ulovlig kopiering af fagbøger

Forlagsredaktør: ”Man må håbe, der er nogle der siger, ’det her er fandme noget skidt’.” Kampagnen ’Os Der Elsker Viden’ skal gøre op med studerendes ulovlige kopiering af fagbøger på landets videregående uddannelser.

Ny kampagne mod ulovlig kopiering

Jakob Carlsen

Når man som ’fattig’ studerende deler kopier af fagbøger med sine kammerater, kan det virke solidarisk og ikke mindst være økonomisk kløgtigt for den enkelte. Men det er faktisk ulovligt og har store konsekvenser for både forlag og fagbogsforfattere og kan i sidste ende være skyld i et fald i kvalitet af undervisningsmateriale på landets videregående uddannelser.

Netop denne problematik sætter kampagnen ’Os Der Elsker Viden’ fokus på. Bag kampagnen, som løber over tre år, står en række centrale aktører, heriblandt RettighedsAlliancen, Danske Forlag, Danske Medier, Boghandlerforeningen og flere endnu. Dansk Journalistforbund er medlem af RettighedsAlliancen, støtter kampagnen og har desuden medlemmer, som bliver direkte påvirket af den ulovlige kopiering.

Teddy Petersen er forlagschef på Forlaget Ajour fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, som producerer fagbøger til undervisning på primært medie- og kommunikationsuddannelserne. For Teddy Petersen er kampagnen et velkomment tiltag. Den stiller nemlig skarpt på et fænomen, som fagbogsforlagene har kæmpet med i mange år. Et fænomen som har store konsekvenser for fremtidens undervisningsmateriale.

”Det er uhyre vigtigt for forlagene. Vi er virksomheder, der skal leve af det her, og vi har ingen pengetank som Joachim Von Ands. Til gengæld har vi en masse udgifter. Aktiviteter som ulovlig kopiering underminerer vores eksistens," siger han.

Kopieringen ødelægger nemlig forlagenes forretningsmodel.

”Hvis vi ikke kan sælge et vist antal bøger, fordi folk bare kopierer og deler dem med hinanden, kan vi ikke aflønne forfatterne, som i forvejen ikke får et beløb, der tilnærmelsesvis svarer til deres arbejdsindsats. Vi kan heller ikke betale grafikere, trykkerier og alle de andre, der er med til at producere bøgerne,” siger han.

E-bøger ikke vejen frem

Da han bliver spurgt, om forlagene selv kan være skyld i kopieringskulturen, svarer Teddy Petersen med et bestemt ”nej”.

”Jeg har svært ved at se, hvordan forlagene kan være skyld i det her på nogen måde. At en bog koster, hvad der svarer til tre-fire fadøl, giver altså ikke meget medlidenhed hos mig,” siger han.

Burde I gøre mere for at følge med udviklingen?


”Det er svært at sige. Alle vores bøger kommer også som e-bøger. Vi vælger dog at være så frække, at vores e-bøger koster det samme som vores trykte bøger. Det er indholdet, der koster, ikke om den er trykt eller digital."

Burde I ikke sænke prisen?

”Vi har i perioder sat prisen på vores e-bøger ned til 50%, og i de perioder sælger vi måske 5-6 eksemplarer mere af en bog, så det lader ikke til, at det hjælper at sætte prisen ned.”

Teddy Petersen mener ikke, at der er noget betydeligt, forlagene kan ændre i deres forretningsmodel for at afhjælpe den ulovlige kopiering. Netop derfor er han glad for, at kampagnen vil belyse problematikken og dens konsekvenser. Det, håber forlagschefen, vil afføde nogle ”diskussioner ved kopimaskinen”.

”Det er svært at vide, hvilken effekt kampagnen vil have. Man må bare håbe, at når nogle vigtige og store aktører stiller sig op og informerer på denne måde, så bliver de studerende klar over, at hvis vi fortsat skal blive ved med at producere gode fagbøger, så er det vigtigt, at de studerende vil betale for dem. Man må håbe, der er nogle der siger, ’det her er fandme noget skidt’.”

Kommentarer

Jørgen Kjær Mortensen

ons, 09/20/2017 - 21:46

Det er noget vrøvl! Alle uddannelses steder, høje eller lave betaler copydan afgift af alle deres kopimaskiner og det er en aftale at man må dele kopier i grupper og klasser, så fagbogs/og alle andre forfattere foruden nogle ret høje biblioteks afgifter modtager et for mig ukendt antal milioner kr. til fordeling for kopier der bliver brugt af studerende/elever.
Så det er fandme ikke noget skidt, alle og en hver kan gå på nettet og se hvor meget der bliver udbetalt til navngivne forfattere. prøv at læs herhttp://www.bs.dk/publikationer/andre/bibliotekspengene/2007/pdf/Bibliot…