Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Ny håndbog giver inspiration til mere diversitet i kildevalg

Debatten dukker op med jævne mellemrum: Er danske medier gode nok til at afspejle, at samfundet består af både mænd og kvinder, unge og ældre, etniske danskere og nogen med anden baggrund? Pluralisterne er en lille organisation, der helt klart vil svare nej, og som siden 2016 har arbejdet aktivt for hjælpe medierne til at tænke nyt og mere bredt.

5 tilgange til repræsentationsarbejde - en håndbog for journalister

 

De seneste to år har Pluralisterne besøgt ind- og udenlandske medier for at undersøge, hvordan man fremmer større diversitet i mediedækningen. De udkommer nu med en håndbog, som kan inspirere journalister og redaktører, der har lyst til at gå nye vej. Feltarbejdet og håndbogen er muliggjort med bl.a. støtte fra DJ.

DR2-programmet Deadline fik meget omtale af sit system med farvede post-its, der illustrerede kønsbalancen i udsendelsernes gæstevalg. På Information tæller den enkelte journalist sine kilder, så man kan føre fælles statistik på tværs af redaktionerne. Målet for begge medier er at skabe opmærksomhed omkring, hvilke kilder der vælges, og at dette vil inspirere til at tænke nyt. At man overvejer en ekstra gang, hvorvidt man skal ringe til den samme ekspert, som man plejer – eller om der kunne være anden vinkel fra en anden kilde. På svenske Expressen går man mere radikalt til værks. Her tillader man ikke forsider, der udelukkende citerer og visualiserer mænd. 

Dette er blot nogle få eksempler fra håndbogen på, hvordan nogle medier arbejder meget aktivt med at sikre f.eks. en mere lige balance mellem mænd og kvinder i deres udgivelser. På de 21 sider er der også masser af citater og konkrete forslag til nye arbejdsmåder. 

DJ har lang tradition for håndbøger og faglige væktøjer

Det skabte debat, da DJ i august lancerede en guide til bedre dækning af Metoo og sexisme. Nogle så det som en form for smagsdommeri. For DJ’s formand Tine Johansen handler det på ingen måde om at være smagsdommer, men om at give medlemmerne faglig inspiration, som den enkelte så kan vælge til eller fra:

-    DJ har til alle tider prioriteret at støtte medlemmerne i deres arbejde med faglige udgivelser, arrangementer og rådgivning. Der er en lang tradition for, at DJ udvikler værktøjer sammen med relevante partnere til gavn for medlemmerne. Sammen med Europa-Kommissionen udgiver vi en håndbog for EU-journalister, Børnerådet har lavet en undersøgelse af børn som kilder – DJ har været sparringspartner. Vi har også lavet en håndbog for retsreportere, og senest har to journalister lavet en guide til, hvordan man kan navigere i det journalistiske minefelt omkring MeToo-sager, siger Tine Johansen.

Og DJ’s formand mener, at det er vigtigt at forholde sig kritisk til sit kildevalg, fordi journalistik i høj grad handler om at inddrage så mange stemmer som muligt, for at være relevant for flere.


Hvis du er blevet interesseret i at høre mere om Pluralisterne og deres arbejde og samtidig gerne vil debattere kildernes betydning i journalistikken, så kan du deltage i DJs online debatarrangement d. 27.oktober kl. 16.

Her vil Pluralisterne præsentere håndbogen, og vi taler også med Rikke Bekker, chefredaktør på Fyns Amts Avis, om overvejelser omkring kildevalg og vinkler i dækningen af kommunal- og regionsvalget i november. 

 

Download håndbogen her:

 ”5 tilgange til repræsentationsarbejde – en håndbog for journalister”, udgivet af Pluralisterne