Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Ny ekspert-portal skal styrke kildediversiteten i danske medier

Den nye portal, DiverseEksperter.dk, samler over 1.400 kvindelige eksperter inden for en lang række områder. Den skal sætte fokus på kildediversitet, så der kommer flere kvindelige stemmer i medierne og erhvervslivet. Målet er 45 % kvinder og non-binære inden for tre år.

Præsentation af DiverseEksperter

Martin Vangsfeldt Chefredaktør på Berlingske, Mette Østergaard, taler ved lanceringen af DiverseEksperter.dk

Fakta om DiverseEksperter.dk

Bag DiverseEksperter.dk står Foreningen KvindeKompagniet og Female Leadership Academy med opbakning fra bl.a. Netcompany, Dansk Industri og tænketanken Equalis.

Selve portalen er udviklet i tæt samarbejde med Dansk Journalistforbund og med input fra journalister fra bl.a. Børsen, Berlingske, Information, Politiken, DR og TV2.

“I dag er kun ca. 35 procent af nyhedskilderne i danske medier kvinder, og i erhvervsjournalistikken er skævheden endnu større. Det skal portalen bl.a. være med til at rette op på.” Sådan står der på DiverseEksperter.dk – den nye portal med kvindelige eksperter, som skal gøre det nemmere for journalister hurtigt at søge en kvindelig ekspertkilde frem i en travl hverdag. Bag portalen står Foreningen KvindeKompagniet og Female Leadership Academy med opbakning fra bl.a. Netcompany, Dansk Industri og tænketanken Equalis. Og de vil gøre op med sejlivede myter som, at kvindelige eksperter ofte siger nej til at udtale sig, eller at der simpelthen ikke findes særligt mange kvindelige eksperter.

Det går ikke hurtigt nok med ligestillingen

En af initiativtagerne bag portalen, Josefine Volqvartz, fortæller, at selvom der på redaktionerne i mange år efterhånden har været fokus på at bruge flere kvindelige eksperter, så er der stadig lang vej igen, når hele 65 % af alle kilder er mænd. Og hvis problemet har været at finde frem til de kvindelige eksperter, så er det i hvert fald løst nu.

"Portalen handler om at synliggøre de mange kvindelige og non-binære eksperter og talenter, så journalister nemmere kan finde frem til dem. I 2022 var Danmark på årets ligestillingsmåling fra World Economic Forum placeret på en global 32.-plads. De andre nordiske lande, som vi normalt sammenligner os med, ligger i top 5. Det kan vi gøre bedre. Men det kræver en fælles indsats, hvor portalen blot er ét af værktøjerne til at nå derhen. Vi vil gerne op på 45 % kvinder og non-binære i nyhedsmedier inden for de næste tre år, det er vores mål," fortæller hun. 

I 2022 var Danmark på årets ligestillingsmåling fra World Economic Forum placeret på en global 32.-plads. De andre nordiske lande, som vi normalt sammenligner os med, ligger i top 5.

Josefine Volqvartz

Det handler om opmærksomhed  

På Altinget arbejder man også med diversitet i kildenetværket. Gitte Skotby-Young Ballenstedt, som er redaktør på Altinget Civilsamfund fortæller, at hun ikke har nogen konkrete målsætninger, men diversitet er noget, som alle redaktører har fokus på.

“Jeg sidder på et kontor med andre niche-redaktører, der har samme mål som mig, så vi taler meget om det. I nogle sammenhænge kan det være svært at finde kilder af forskellige køn – hvis eksempelvis en specifik ordfører er mand, er det svært at komme uden om ham. Men vi kigger på hele sammensætningen i vores artikler og forsøger at blive mere mangfoldige,” fortæller hun.

Hun mener ikke, at det er svært at finde kvindelige ekspertkilder, men det, der er afgørende, er, at der fortsat er fokus på det på redaktionerne. “Det handler ikke så meget om at finde de kvindelige eksperter, for det er ikke specielt svært. Det handler mere om at blive opmærksom på at gøre det hver dag. Man kan google og finde masser af kvindelige eksperter, og så kan man bruge denne database.  De kvindelige ekspertkilder findes i høj grad, vi skal bare blive mere opmærksomme på at bruge dem,” fortæller hun.

Gitte Skotby-Young Ballenstedt testede portalen for at se, hvor nemt det er at finde frem til relevante kilder.

“Jeg søgte på emner som demokrati, civilsamfund, frivillighed og NGO og fik en god liste med eksperter. Både nogle jeg kendte i forvejen, og nogle jeg ikke kendte. Jeg søgte dog også på en række andre emner, hvor der ikke var en eneste eller kun få kvinder i databasen. Overordnet set er der en god vægtning af mandlige og kvindelige eksperter på de fleste af mine områder, mens der på andre af Altingets nichemedier kan være udfordringer. Og hvis vi kan sprede os på flere parametre, skal vi naturligvis gøre det.”

Databasen skal nå 3.000 kilder om et år

Den nye portal skal videreudvikles i fællesskab og på tværs af brancher og samfund, mener Josefine Volqvartz. Flere foreninger har meldt sig på banen med deres databaser over kvindelige eksperter, som løbende bliver tilføjet DiverseEksperter.dk: "Man kan nominere sig selv og andre, og det vil vi gerne opfordre alle til at gøre. Portalen skal udvikle sig til at indeholde over 3.000 mangfoldige ekspertkilder i løbet af i år, og som led i processen med at indhente data arbejder vi aktivt med en række diversitetsparametre bl.a. etnicitet, geografi og alder. Eksempelvis er kvinder over 50 år nærmest usynlige i medierne, og det giver jo ikke mening, når de har masser af gode indsigter og erfaring at byde ind med," fortæller hun.

Besøg diverseeksperter.dk

Stifterne af DiverseEksperter.dk

Martin Vangsfeldt De tre stiftere af DiverseEksperter.dk: Josefine Volqvartz, Lisbeth Odgaard Damm og Maria Anker Andersen.

Kommentarer