Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Ny barselsfond er et vigtigt skridt mod ligestilling mellem lønmodtagere og selvstændige

”Vi slår to fluer med ét smæk. Barselsfonden giver både mere ligestilling mellem mand og kvinde og mellem fastansatte og selvstændige”, siger formand for DJ Tine Johansen om lovforslag til ny barselsfond.

Regeringen er klar med et lovforslag til en ny barselsfond for selvstændige. Helt konkret betyder det, at Danmarks knap 300.000 selvstændige ikke længere skal nøjes med barselsdagpenge, når de stifter familie, men kan få en lønkompensation på op mod 31.000 kroner om måneden.

Ordningen er skruet sådan sammen, at de selvstændige fremover bliver omfattet af Barsel.dk på samme vilkår som de private arbejdsgivere. Det betyder, at selvstændige udover barselsdagpenge fremover kan få kompensation fra ordningen, når de går på barsel. Beløbet bliver beregnet ud fra, hvor meget den enkelte selvstændige tjener.

 DJ’s formand Tine Johansen glæder sig.

”Det er dejligt, at politikerne har fået øjnene op for, at arbejdsmarkedet består af meget mere end arbejdsgiver og arbejdstager. Der er mange måder at stykke sit arbejdsliv sammen på i dag. Og vi skal sørge for, at det sikkerhedsnet, som lønmodtagere nyder godt af, også spændes ud under freelancere og selvstændige. Dette er et stort skridt i den rigtige retning”, siger hun.

Barrierer skal fjernes

Tine Johansen håber også, at barselsfonden kan give flere unge kvinder og mænd mod på at starte op som selvstændige.

”Jo bedre mulighed, der er for at kombinere familieliv med livet som selvstændig jo mere attraktivt vil det være at starte egen virksomhed. I medie- og kommunikationsbranchen oplever vi i øjeblikket, at der bliver færre faste stillinger. Derfor arbejder vi i DJ hårdt for at fjerne de barrierer, der må være for at blive selvstændig.”

Ikke i mål endnu

Selvom Tine Johansen er glad for barselsfonden, er hun også meget opmærksom på, at der stadig er en gruppe DJ-medlemmer, som ikke er omfattet af ordningen.

”Vi er ikke i mål endnu. For der er stadig grupper, som ikke får gavn af barselsfonden for selvstændige, eksempelvis freelancere og kombinatører. Vi må nu i gang med at finde en løsning på, hvordan vi kan forbedre deres barselsvilkår.”

Et andet problem er, at det kun er selvstændige med en indtjening, der ligger på dagpengesatsniveau, som er omfattet af barselfonden. Det betyder, at de allermest sårbare, som har allermest brug for hjælp igen holdes udenfor.

”Det er skønt, at vi er nået så langt. Men der er et stykke vej at gå i forhold til at sikre, at de atypisk beskæftige over en bred kam bliver sidestillet med lønmodtagerne. Vi kæmper videre,” afslutter Tine Johansen.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.