Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Ny arbejdsmiljøkonsulent i DJ: "Arbejdsmiljøet blev mit liv"

DJ’s nye arbejdsmiljøkonsulent har arbejdet med arbejdsmiljø både som vejleder, rådgiver og tilsynsførende, og efterhånden er arbejdsmiljø blevet det, hans karriere handler om. Han vil have særligt fokus på forebyggelse og samarbejde.

Arbejdsmiljøkonsulent Tom Hansen

Benita Marcussen

Det var som tilsynsførende i Arbejdstilsynet, at Tom Hansen første gang fik indblik i i pressede arbejdsforhold i medie- og kommunikationsbranchen.

”Jeg fik kendskab til påbud til mediearbejdspladser, da jeg var chefkonsulent i Arbejdstilsynet, typisk i forhold til arbejdspresset. Jeg har set, hvor ofte der er en ubalance mellem krav og ressourcer i branchen, og jeg kender arbejdsgivernes lidt stejle holdninger til stress. Fordi de ofte selv er pressede,” siger Tom Hansen – DJ’s nye arbejdsmiljøkonsulent.

Han startede i DJ i begyndelsen af december og er begyndt at lægge en plan for, hvordan han kommer i gang med den vigtige opgave, det er at forbedre arbejdsmiljøet i medie- og kommunikationsbranchen.

”Da jeg så jobopslaget for DJ tænkte jeg, at her var en god mulighed for at kombinere de to ting, jeg var optaget af – på den ene side af hjælpe og vejlede mennesker og samtidig arbejde for at påvirke arbejdsmiljøet rent organisatorisk. I DJ kunne det fx være at finde ud af, hvordan vi undgår, at så mange medlemmer ringer ind og skal have hjælp, fordi de har et dårligt arbejdsmiljø – simpelthen ved at sørge for – i samarbejde med arbejdsgiveren - at deres arbejdsmiljø bliver bedre,” siger Tom Hansen.

Fokus på det psykiske arbejdsmiljø

Han er uddannet psykolog og har primært beskæftiget sig med arbejdsmiljø siden han blev psykolog. Først i Arbejdstilsynet og derefter som arbejdsmiljøkonsulent i en kommune. Men hvorfor endte det med at blive arbejdsmiljø, der skulle blive hans karrierevej?

”Allerede under studiet havde jeg planer om at komme ind i Bedriftssundhedstjenesten, BST, hvor jeg så muligheder for at arbejde som organisationspsykolog. Men Anders Fogh-regeringen nedlagde BST i 2001, og hvad skulle jeg så? Til mit held opdagede Claus Hjort Frederiksen, som var beskæftigelsesminister, at staten kunne spare mange milliarder, hvis der var mindre sygefravær, så arbejdstilsynet blev markant opgraderet. Det gav mig en mulighed, og jeg startede i Arbejdstilsynet i 2003 som tilsynsførende med fokus på det psykiske arbejdsmiljø. Og jeg blev bidt af det. Man kan rent faktisk gøre en forskel ved at rådgive arbejdspladserne til at blive bedre til at forebygge dårligt arbejdsmiljø. Så arbejdsmiljøet blev mit liv.”

Tabte kæben

Nu handler det for Tom Hansen om at lære branchen og medlemmerne bedre at kende.

”I løbet af januar skal jeg sammen med DJ’s ledelse kigge på, hvordan arbejdsmiljøet ser ud for DJ’s medlemmer. Jeg har allerede fået et lille indblik og er blevet opmærksom på ting, der har overrasket mig – fx at flere medlemmer fortæller, at de får trusler - ofte fra deres chef. Sådan noget får mig til at tabe kæben. Det skal vi jo have rettet op på,” siger han.

”Og så handler det i høj grad for mig om at komme ud og møde medlemmerne og arbejdsmiljørepræsentanterne og finde ud af, hvad der rør sig i branchen på dette område, og hvad der er vigtigt at tage fat på. Jeg har selv nogle idéer, men det gælder om at tage fat der hvor medlemmerne synes, det er vigtigt,” siger Tom Hansen.

”Min opgave bliver at få klædt vores arbejdsmiljørepræsentanter og ledelserne på til at få lavet nogle gode rammer. Og i denne branche skal der nok en kulturforandring til. Rigtig mange inden for medie- og kommunikationsbranchen er meget engagerede i og passionerede omkring deres arbejde, men det kan også gøre, at for mange oplever at føle sig udbrændt efter få år. Især de nye, der kommer ud i branchen har altså mange år foran sig – så nytter det ikke noget at være udbrændt efter fem år.”

”Jeg har ikke den holdning, at vi skal kæmpe i mod arbejdsgiverne. Det er en fælles kamp, hvor arbejdsgiverne skal bidrage til at få skabt nogle bæredygtige arbejdspladser. I det offentlige ser man mere og mere et trio-samarbejde, som består af arbejdsmiljørepræsentanten, tillidsrepræsentanten og ledelsen. Det er vigtigt, at de tre parter kan få et godt samarbejde, hvis der skal komme et bedre arbejdsmiljø, siger han.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.