Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Nu kan praktikanter få betaling for deres indsats ved siden af SU'en

En enigt folketing har vedtaget, at arbejdsgiverne må betale en erkendtlighed på op til 3.000 om måneden til praktikanter ved siden af SU. Danske Mediestuderende betegner det som en ”kæmpe sejr”.

Formand for DMS, Thilde Høybye, under demonstration mod nedskæringer på uddannelsesområdet

Oskar Rumle Rasmussen DMS-formand Thilde Høybye (i midten) til demonstration mod nedskæringer på uddannelsesområdet i oktober.Hun ser de nye aflønningsmuligheder for praktikanter som en stor sejr.


Det bliver nu muligt for virksomheder at betale en kontant erkendtlighed til praktikanter, der er i SU-berettiget praktikforløb. Folketinget vedtog enstemmigt, at arbejdsgiverne får lov til at honorere deres praktikanter med op til 3.000 kr. om måneden for deres arbejdsindsats. En mulighed, som både Danske Mediestuderende og DJ har kæmpet for længe.

Derfor er det også en meget tilfreds formand for Danske Mediestuderende, Thilde Høybye, der kommenterer på den nye lov.

”Det er en kæmpe sejr for os. Vi har arbejdet for, at man kan få løn ved siden af SU i lang tid, og nu kan virksomheder som har lyst få lov. Så nu fejrer vi, for det er altså rigtig godt, og vi tager det som en succes for kampagnen om praktikløn, som vi har kørt med flere andre studenterorganisationer,” siger hun.

Også næstformand i DJ, Tine Johansen er tilfreds med de nye regler:

”DJ er rigtig glad for, at reglerne nu er indrettet, så man kan modtage en erkendtlighed ved siden af sin SU, når man er i projektorienteret forløb. Når man laver et stykke arbejde af værdi for en arbejdsgiver, skal man selvfølgelig betales for det. Problemet i dag er jo, at nogle studerende enten skal optage lån eller arbejde ved siden af for at betale deres leveomkostninger under projektorienterede forløb.”

Utilfredshed med øvre grænse

Både Thilde Høybye og Tine Johansen er dog utilfredse med den øvre grænse, der er sat på beløbet. En grænse, som politikerne forklarer med, at det skal signalere, at det er et uddannelsesforløb og ikke ren arbejdskraft.

Men det argument køber Thilde Høybye ikke:

”Jeg er ikke tilfreds med beløbsgrænsen. Hvis virksomheder har lyst til at lønne deres praktikant mere, så skal de have lov til det. Vi skal anerkende en praktikants arbejde skaber værdi, og så huske, at et praktikforløb altid skal være uddannelse. Det forsøger vi at sikre gennem praktikaftalerne, så det bør ikke være problem.”

Tine Johansen supplerer:

”Jeg synes at beløbet er sat for lavt på 3000 kroner. Hvorfor har man ikke valgt at sætte det ved friløbet? Det anførte DJ også i vores høringssvar. Vi vil følge praktiseringen af loven og håber, at beløbet kan sættes op,” lover hun.

Læs mere på Uddannelsesministeriets hjemmeside

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.