Niels Krause-Kjær: Praktikanterne rusker op i mediebranchen
Journalist og forfatter Niels Krause-Kjær er manden bag biografaktuelle Mørkeland. Filmen fremhæver praktikanterne i mediebranchen og viser, at selv garvede journalister kan lære noget af de yngre generationer.
”Fandenivoldske” praktikansøgere
Der er højt til loftet i det mødelokale, vi befinder os i på Gammel Strand i København. Både helt konkret og i overført betydning, når Niels Krause-Kjær taler om praktikanterne i mediebranchen: ”Praktikanterne åbner døren ind til de værdier og samtaler, der foregår hos de yngre generationer. De rusker i os og forstyrrer vores verdensbillede. Og det er lige som det skal være,” siger han og banker hånden i bordet.
Under sin uddannelse til journalist var Niels Krause-Kjær i praktik hos Jyllands-Posten, hvor han havde den ”meget redelige og ordentlige” journalist og redaktør Aage Domino som vejleder. Efter uddannelsen blev Niels Krause-Kjær selv vejleder for massevis af praktikanter hos Jyllands-Posten og senere hen Danmarks Radio. Hos Jyllands-Posten var han med til at ansætte de nye praktikanter.
Når Niels Krause-Kjær i sin tid hos Jyllands-Posten sorterede i bunken af ansøgere og udvalgte dem, der kunne komme i praktik på redaktionen, kiggede han altid efter noget helt bestemt: ”Jeg kiggede efter det, der stak ud. Om man havde noget fandenivoldskhed. En eller anden tro på, at det hele godt kunne lade sig gøre,” forklarer han.
Niels Krause-Kjær uddyber: ”Jeg kan huske, at jeg hos Jyllands-Posten ansatte en journalistpraktikant, der lige havde været i USA for at starte en virksomhed, der så var gået konkurs. Han havde mistet alle sine penge, inklusiv sin børneopsparing, men i sin ansøgning brugte han oplevelsen til at vise sit gåpåmod. Det fangede min interesse, så sådan noget, der gjorde, at folk stak lidt ud, det var jeg altid enormt interesseret i.”
Forskellen på journalist- og universitetspraktikanter
Ifølge Niels Krause-Kjær kan man tydeligt mærke forskel på praktikanterne fra de klassiske journalistuddannelser og dem, som er i universitetspraktik et enkelt semester – under den såkaldte AC-overenskomst. Årsagen, mener Niels Krause-Kjær, er, at journalistuddannelserne er bedre til at introducere den verden, deres studerende kommer ind i, hvorimod universitetsstuderende først lærer den at kende under praktikken. Men hvad menes der helt præcist med det?
”En redaktion tager ikke skade af, at der er en praktikant, som kan finde nogle grafer, men AC-praktikanterne vil hele tiden ned til grundvandet. Det kan også være vigtigt engang imellem. Dem, der kommer fra journalistuddannelserne har allerede en fornemmelse af, hvordan de snitter historien,” siger Niels Krause-Kjær og strejfer pegefingeren over sin næse.
Han fortsætter: ”Det her er jo ikke et spørgsmål om at blive voksen, det er et spørgsmål om at vokse ind i et fag. Og der skal man både være imponeret over, hvad vores fag er og kan, og samtidig skal man være uimponeret. Hvis en praktikant er meget imponeret hele tiden, har jeg det sådan, rooolig nu, men hvis en praktikant er skide uimponeret, og desuden synes jeg er en idiot, gider jeg simpelthen ikke bruge min eftermiddag på personen.”
Et spørgsmål om liv eller død?
For fem år siden var der 185 journaliststuderende til 240 praktikpladser ved efterårets Store Match Dag. I 2023 var billedet omvendt, hvilket fik flere uddannelsesledere til at slå alarm over den dårlige situation for deres studerende. I foråret manglede der igen praktikpladser. Og her til den kommende Match Dag ser der ud til at mangle 45 pladser.
”Jeg kan huske, da jeg selv søgte praktik, det var jo et spørgsmål om liv eller død, og sådan skal det være. Men det er enormt vigtigt, at man, og det gælder også arbejdsgiverne, betragter praktikdelen som en del af uddannelsen, og ikke som det første skridt i en karriere. Man er først færdig med uddannelsen, når man er tilbage på skolen og laver sit afsluttende projekt,” siger Niels Krause-Kjær.
Han fortsætter: ”Selvfølgelig vil man gerne hen på de gode praktiksteder. Og selvfølgelig kan udfaldet gøre, at man kommer lidt sværere eller lidt lettere ind i den del af mediebranchen, man gerne vil ind i. Men det gammelkloge svar er, at hvis man omfavner den situation, man er havnet i, kommer man til at lære sindssygt meget uanset hvad. Jeg kender rigtig mange, rigtig dygtige og enestående journalister, der synes, de var virkelig, virkelig uheldige i deres praktikforløb.”
Skal du søge praktik her i efteråret? Få 1:1 sparring med en konsulent fra DJ og skærp din praktikansøgning på DJ's praktikansøgnings-workshop i København og Aarhus.
Kommentarer