Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Netværksekspert: ”Folk er generelt for nærige med at anbefale andre”

Anbefalinger er blevet et nyttigt værktøj i en jobsøgningsproces, og vi anbefaler hinanden på alt fra LinkedIn over uformelle kaffeaftaler. Men hvordan anbefaler man bedst og mest troværdigt? Og er det i orden at lade være? DJ har talt med netværksekspert Susie Lynge om det at anbefale andre.

Rasmus Degnbol

Rasmus Degnbol ”Anbefalinger skal ikke altid være så konkrete, de kan også bare handle om at blive klogere, at sætte to mennesker sammen, der vil få noget ud af at idegenerere med hinanden."

Susie Lynge

PR foto Susie Lynge

DJ Netværk: Anbefal og bliv anbefalet

DJ faciliterer professionelle netværk for både medlemmer af Ledere i DJ og andre medlemsgrupper. DJ Netværk er erfaringsudveksling, videndeling og sparring på det personlige plan. Vi tager udgangspunkt i deltagernes konkrete udfordringer og giver mulighed for, at alle kan reflektere over egen praksis.

”Folk kan blive meget bedre til at anbefale, og der ligger en kæmpe netværksværdi i, at vi anbefaler – også mere perifere relationer. Tilliden til hinanden er den, der i sidste ende skaber nye muligheder for os alle sammen”, siger netværksekspert Susie Lynge, der arbejder med udviklingen af professionelle relationer.

Ifølge Susie Lynge dækker anbefalinger både over konkrete anbefalinger, der kan føre til nye opgaver eller et nyt job, men også anbefalinger, der kan sætte to mennesker sammen, som fagligt vil få stor værdi af at sparre med hinanden.

”Anbefalinger skal ikke altid være så konkrete, de kan også bare handle om at blive klogere, at sætte to mennesker sammen, der vil få noget ud af at idegenerere med hinanden. Altså at skabe en synergi mellem to, der sikkert aldrig havde fundet hinanden uden en anbefaling fra netværket.”

Ikke en naturlig del af dansk kultur

Folk er generelt for nærige med anbefalinger, mener hun.

”Det skyldes både en manglende bevidsthed om, hvordan vi kan løfte hinanden fagligt. Vi har ikke kultur for det i Danmark, og vi tænker derfor ikke i de baner. Det skyldes en misforstået nærighed i forhold til, at hvis jeg deler mine kontakter, går der noget fra mig”, siger hun og uddyber:

”Problemet med den nærighed er, at vi ikke får løftet hinanden og snyder – både og selv og hinanden – for en række muligheder. Hvis ikke vi selv er generøse på den konto, kan vi ikke forvente, at andre er det.”

For mange er den nærighed ikke en bevidst handling. De mærker ikke selv den mekanisme, der ligger hos dem med, at de i virkeligheden er bange for at miste noget ved at dele noget.

”Har man det sådan, skal man huske, at man ikke bliver fattigere af at dele ud af sine kontakter. Kontakterne forsvinder jo ikke, fordi man deler ud af dem.”

"Anbefalinger er blot en brobygning mellem to mennesker. Resten er op til dem.”

Bevar troværdigheden

Der er forskel på at anbefale nogen, man deler faglighed med, og nogen, man ikke gør.

”For at bevare sin troværdighed, skal man være skarp på, hvornår man anbefaler nogen fagligt, som man deler fagområde med, og hvornår man anbefaler nogen, man blot har et godt indryk af som person.”

Bliver man spurgt om en anbefaling af en person i sit netværk, man finder fagligt dygtig, men ikke har den bedste kemi med, skal man italesætte det, mener Susie Lynge.

”Bliver man spurgt om en anbefaling af en person, man ikke svinger med, men synes er dygtig til sit fag, siger man det, som det er. Så er det op til dem at afgøre, om kemien mellem de to er i orden. Anbefalinger er blot en brobygning mellem to mennesker. Resten er op til dem.”

Anbefal – selvom det peger tilbage på dig selv

Gevinsten ved at anbefale er langt større end den risiko, man løber. Alligevel holder mange sig tilbage med anbefalinger ud fra bekymringen om, at den anbefalede ikke lever op til forventningerne, og det så peger tilbage på en som anbefaler.

”Det vil det i en vis udstrækning også gøre, det kan ikke undgås. Men hvis du gerne vil have et effektivt netværk omkring dig, som løfter dig, er du nødt til også at løfte andre. Sådan fungerer det.”

Må man gerne lade være med at anbefale?

”Ja, man må gerne lade være med at anbefale. Det skal man faktisk indimellem, hvis man vil fremstå autentisk og ærlig. Men igen, man behøver ikke anbefale alle sider af en person. Ved man, at en person er fagligt dygtig, fordi man arbejder indenfor samme fagområde, så anbefal ham, selvom jeres kemi ikke er perfekt. Fortæl også det, men hold den hos dig selv.”

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.