Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Netflix og forbundene indgår rettighedsaftale for danske dramaserier

De syv danske forbund repræsenteret af Create Denmark har indgået en rettighedsaftale for danske dramaserier med Netflix.

Ny aftale med Netflix

Jakob Carlsen

Create Denmark er en organisation, der i forhandlingerne med Producentforeningen og streamingtjenesterne har repræsenteret syv fagforbund, hvis medlemmer leverer indhold til danske dramaserier:

Dansk Journalistforbund
Dansk Skuespillerforbund
Danske Dramatikere
Danske Sceneinstruktører
Danske Filminstruktører
Danske Scenografer
Dansk Filmfotograf Forbund 

Aftalen inkluderer en garanteret indledende rettighedsbetaling ved lancering på Netflix-tjenesten – efterfulgt af yderligere vederlag baseret på succesen af en serie.

Den endelige aftale har været igennem en lidt hård fødsel, eftersom den oprindelige aftale, som Create Denmark havde indgået med Producentforeningen, fik flere store streamingproducenter som Netflix, Viaplay og TV 2 Play til at varsle et stop for produktion af nye danske dramaserier.

Men efter i første omgang at have landet en aftale med TV 2 og Viaplay, har Create Denmark nu også forhandlet en aftale på plads med Netflix. Og det glæder talsmand for Create Denmark, skuespillernes formand Benjamin Boe Rasmussen.

”Vi er glade for at have indgået en aftale med Netflix, der gør det muligt for Netflix at bestille nyt dansk drama i Danmark. Aftalen sikrer en garanteret betaling for hver serie, men indebærer også deling af succes i form af et yderligere vederlag baseret på seere. Vi ser frem til at fortsætte vores samarbejde med Netflix og videreudvikle aftalen,” siger han.

DJ-formand er tilfreds

Også fra Netflix’ side er der glæde over, at der nu er landet en aftale.

”Det har været vores højeste prioritet at genoptage bestillingen og udviklingen af fremragende dansk indhold, og vi er derfor glade for, at vi endelig har indgået en fair aftale med de danske forbund. Vi er stolte af at bidrage til væksten i den danske audiovisuelle sektor, og vi ser frem til at bygge videre på vores relation til den dygtige danske kreative branche,” siger Rachel C. Schumacher, Senior Counsel, International Labour Relations, Netflix.

Fra DJ’s side har det primært været klippere og filmfotografer, der har været/kunne blive berørt af et produktionsstop, og DJ-formand Tine Johansen er glad for den nyeste aftale på deres vegne:

”Nu kan vores dygtige medlemmer på dramaserie-produktionsområdet igen få lov at udføre deres arbejde, og det er vi selvfølgelig rigtig glade for, siger hun.

DJ’s politiske udvalg for aftaler på området, Et trygt arbejdsliv, godkendte aftalen med Netflix fredag. Aftalen træder i kraft, når den er godkendt af alle forbundene og Producentforeningen og løber frem til udgangen af 2024.

Hovedpunkter i aftalen med Netflix:

  • Aftalen omfatter danske serieproduktioner (ikke film)
  • Aftalen omfatter ud over klippere og fotografer (mest relevant for DJ), også instruktører, manuskriptforfattere, skuespillere og scenografer.
  • Der betales en engangsbetaling/garantibetaling beregnet af produktionens budget.
  • Der betales derudover yderligere vederlag baseret på antallet af seere.
  • Der betales royalty, hvis f.eks. Netflix sælger produktionen til tredjemand.
  • Der er indbygget et copydan-forhold i aftalen, som medarbejdere på en Netflix-produktion er garanteret.

Kommentarer