Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Min uge: tegner Anne Pedersen

Om at tegne i hånden, researche på sommerhusmennesker, friheden ved at bestemme over sin egen tid og at arbejde sig igennem perioder med for få opgaver.

Anne Pedersen tegninger

Anne Pedersen Selvportræt af Anne Pedersen foran opslagstavlen med skitser

Anne Pedersen, 49 år. Bor i Frørup på Fyn. Uddannet fra Designskolen i Kolding og har siden arbejdet på tegnestuen Kontrapunkt. Fra 1996 selvstændig illustrator.

Mandag

Vi har 2 børn, så hverdagene starter tidligt med at få dem gjort klar. Min mand og jeg skiftes til at aflevere i børnehave, og når jeg kommer hjem igen, har jeg en fast rutine med at komme ud og få rørt mig. Enten cykler jeg en tur på ca. 10 km. Eller går en tur. Det er virkelig dejligt at komme ud og opleve de skiftende årstider. Det gør mig mere vågen, og gør mig klar til at arbejde.

Som freelance-illustrator arbejder jeg hjemmefra. I denne uge arbejder jeg bl.a. med at illustrere en let-læsningsbog for et forlag, hvor jeg skal lave tegninger til hvert kapitel. Det er en opgave, jeg har siddet med længe. Min arbejdsgang er, at jeg starter med at lave hurtige dummy-skitser af den tekst, jeg har fået udleveret af forlaget. De er max 5 cm i højden. Helt grove skitser men også ret præcise. Så sender jeg dem til forlaget og får kommentarer retur. Når skitserne er godkendt, sætter jeg dem op i computeren i den rigtige størrelse, printer det ud og tegner den endelig tegning i hånden efter skitsen. Jeg kan stadig lege lidt med detaljer. Ofte tegner jeg tegningerne i enkeltdele og stykker den sammen bagefter, fx en person, et træ osv. Så kan jeg let skifte de enkelte dele af tegningen ud, hvis jeg vil. Når jeg er færdig samler jeg alle dele, skanner det ind i computeren, retter til i photoshop og trækker det gennem Streamline i illustrator.

Jeg skanner baggrunde ind, som jeg også har lavet i hånden. Jeg tegner ikke direkte på computeren – også fordi, jeg ikke har hardwaren til det. At tegne i hånden fungerer fint for mig. Jeg er måske også lidt bange for, at det bliver for computeragtigt. Selvom jeg også kan se, at mange af mine kollegaer, der arbejder direkte i computeren, er så dygtige, at deres computer-streg bliver personlig. Men jeg kan bare godt lide at have hænderne nede i det.

Jeg tegner oftest med en tynd pen, pensel og sort tusch. Men jeg kan godt lide at blande materialerne og lægge blyant ind over. Jeg skanner tre tegninger ind af gangen og sætter det op i programmet illustrator, og så går jeg videre med de næste tre. Laver det i små portioner. Det går hele mandagen med.

Tirsdag

Jeg bliver kontaktet via mail af et fagbladet Bolius, som spørger om jeg kan lave en tegning til dem. Der er en lidt kort deadline, så jeg lægger den anden opgave, der har en lang deadline, til side.

Bolius-opgaven er lidt kompliceret: Jeg skal tegne fire persontyper, der skal afspejle fire sommerhus-typer. Så jeg må lave research og på nettet og finde forskellige sommerhuse og personer på baggrund af nogle beskrivelser fra Bolius. Der går en del tid på at søge på nettet og spekulere på, hvordan personen skal se ud, før jeg kan gå i gang med at tegne nogle skitser, som jeg sender til Bolius. Jeg sidder hele dagen og en del af aftenen og laver skitser færdige og får dem sendt afsted.

Onsdag

Jeg får svar fra Bolius om morgenen, og de godkender mine skitser, så jeg går i gang med at tegne. Jeg arbejder på samme måde, som ved let-læs-bogen; tegner op i hånden. Skanner ind og farvelægger. Jeg sidder også om aftenen og arbejder videre, efter børnene er kommet i seng.
Jeg har arbejdet en del om aftenen i år – men det er også en stor kontrast til tidligere, hvor jeg igennem en længere periode ikke har haft arbejde nok. Det var ikke sjovt. Man kan se ens økonomi gå nedad, og jeg begyndte på at kigge på jobindex efter noget andet at lave. Men det var svært for mig at gå ud og tage et andet arbejde, for jeg har været tegner i mange år. Det var nogle få relevante jobs som fx freelance printdesigner, som jeg søgte, men ikke fik. Det kunne også være helt andre typer jobs. Dem nåede jeg dog ikke at søge. De jobs, der bliver slået op, vil typisk være i Odense eller måske i Svendborg. Min mand arbejder også hjemmefra, og jeg ville godt kunne pendle. Men ville være uvant for mig at bruge tid på transport i forhold til, hvordan jeg skruer min hverdag sammen i dag.

Torsdag

Jeg arbejder videre med Bolius, samler de fire små tegninger, som skal være meget præcise i størrelse, så det bruger jeg en del tid på at mingelere med, så det ikke bliver for klemt. Så laver jeg en lavopløseligt jpeg til kunden, får den godkendt og laver den endelige version som photoshopfil.

Om aftenen skal jeg til møde om en lokalplan. Jeg sidder i landsbyrådet i byen hvor jeg bor, og det popper ind over mit arbejdsliv også af og til, fordi der lige kommer noget dumpende fra kommunen eller fra en af de andre i landsbyrådet. På den måde er det rart at kunne styre sin tid selv og flexe lidt.

Fredag

I dag har jeg opsøgningsdag. Så jeg har sat dagen af til at opsøge nye kunder og opgaver. Jeg har været meget opsøgende på det seneste, og jeg føler, at der er kommet hul igennem. Jeg ringer fx til et forlag eller blad, får fat i redaktører – og så får jeg næsten altid en god snak og sender eksempler på min streg. Jeg ringer selv op og oplever kun, at folk er rigtig søde. De giver sig tid til at snakke og er meget interesseret i at se, hvad man laver. Men det kræver mange opringninger, før en god samtale ender ud i en konkret opgave.

I forhold til at promovere mig selv på sociale medier, er jeg endnu ikke så systematisk. Jeg på facebook, hvor jeg lægger tegninger op, men bruger det ikke professionelt. Jeg er på LinkedIN, hvor jeg også lægger tegninger op. Det får jeg en gang imellem nogle henvendelser på. Oftest i form af forespørgsler, men som oftest trækker sig, når de finder ud af, at de skal betale for mit arbejde. Jeg synes generelt, det har været lidt grænseoverskridende at lægge ting ud på sociale medier, og alle andre er sikkert kommet ud før mig. Jeg lægger måske nogle tegninger ud hver 14. dag, for ikke at bruge for meget tid på det. Og jeg er ikke kommet i gang med Instagram. Jeg har oprettet en profil, det kommer nok også på et tidspunkt. Det er en af det ting, der står på min liste.

Mød flere grafikere/tegnere

Line Flindt

Michael Werge

Amanda Li-Kollberg

Overordnet set kan jeg egentlig godt lide at være selvstændig, fordi jeg kan styre min egen tid. Men det kan også være stressende, når der ikke er arbejde nok, og jeg kan vågne om natten og spekulere. Selvfølgelig er der opgaver, jeg rigtig godt kunne tænke mig at lave, men lige nu fokuserer jeg bare på at tjene penge, så jeg har skubbet con amore projekter lidt i baggrunden. Jeg har mange kollegaer, der udsender mange spændende ting, og det kunne jeg godt tænke mig. Men lige nu fokuserer jeg på at skaffe kunder.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.