Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Min uge: "Jeg har aldrig haft det så godt som nu"

Kom med en tur i en typisk uge i grafiker Michael Werges arbejdsliv. Efter næsten 21 år som fastansat på Ritzau er han blevet deltids-selvstændig og har både frihed og sikkerhed.

Selvstændig grafiker Michael Werge

Michael Werge Michael Werges nyindrettede hjemmekontor.

Michael Werge, 45 år. Selvlært grafiker.

Ansat i næsten 21 år som nyhedsgrafiker på Ritzau. I dag deltids-selvstændig.

Mandag

Starter normalt ret tidligt – i dag kl 7. havde en opgave fra ugen før – en lille  opgave med at lave ikoner til TDC i forbindelse med intern kommunikation. Jeg havde gået og tænkt over opgaven hele weekenden – det gør jeg tit, enten bevidst eller ubevidst går jeg og summer over det og udvikler idéer.
Senere på formiddagen arbejder jeg på en opgave for Danske Bank – også på deres regnskab – en infografik med forskellige elementer. En lidt svær opgave, fordi de ikke må sige så meget eller give mig de helt præcise tal, så jeg skal mere lave noget baseret på tendenser. Men det er en del af spillet, og det har jeg det fint med. Det er udfordrende, fordi man nogle gange famler lidt i blinde. Så jeg når at være i forbindelse med Danske Bank et par gange i løbet af formiddagen og sende skitser frem og tilbage.
Så når jeg også at lave en lille opdatering af en folder jeg har lavet om bygningsregelementet  – faktisk en super-fed folder, hvis jeg må sige det selv, fordi kunden – som er et bureau – var helt med på, at der skulle være rigtig mange illustrationer. Så det har jeg lavet!
Jeg ender med at holde fyraften ca. kl. 17 efter en travl mandag. På mere typiske mandage når jeg gerne at løbe en tur eller ro en kajaktur, hvis vejret er til det. Det er det, jeg kan gøre lidt oftere nu, da jeg har fået mere fleksibilitet. Jeg spiller også en del golf, og der er det også en fordel at kunne spekulere i vejret og tiden.

Tirsdag 

Sidder jeg fra 7-15 på min  gamle arbejdsplads Ritzau. Jeg har ca. 20 faste timer som nyhedsgrafiker om ugen. Det er jo en lidt låst dag, da jeg indgår i nyhedsredaktionen sammen med en række journalister. Jeg havde arbejdet fast på Ritzau i næsten 21 år, da jeg i marts gik ned på deltid. Jeg havde fået tildelt nogle nye arbejdsopgaver, som jeg ikke kunne se mig selv i og ikke var tilfreds med, og så blev vi enige om, at jeg kunne gå ned i tid. Så jeg startede som deltids-selvstændig med stor hjælp fra DJ og opstartskurserne (BIZ). Det gav mig rigtig meget støtte i forhold til, at der var mange ting, jeg var usikker på og frustreret over ikke at vide noget om.
Så nu er jeg et sted, hvor jeg har en god sikkerhed i mine timer på Ritzau – hvor jeg i øvrigt er vildt glad for at være, da jeg nærmest  er afhængig af at lave nyheder – og samtidig har en stor frihed. Så selvom jeg nogle dage arbejder mere, end jeg gjorde tidligere, har jeg aldrig haft det så godt som nu.

Onsdag

Laver en opgave for Dansk Retursystem med illustrationer til deres  CSR-materiale.
Senere begynder jeg på en anden opgave – også for Dansk Retursystem – hvor jeg skal lave en illustration til siden af en container med et Learning Lab inden i, som viser, hvordan det er at være en flaske i et retursystem. Containeren har tidligere stået på Århus havn, men det var for svært for brugerne at se, hvor de skulle gå ind. Så det arbejder jeg på at forbedre. Det er en lidt anden tankegang at skulle arbejde i så stort et format.
Jeg forsøger så vidt muligt ikke at arbejde om aftenen – kun hvis der er en hasteopgave eller lignende. Men jeg kan godt nogle aftener sidde meget sent og dykke ned i et eller andet – fx lære mig selv at lave nye tricks inden for animationer .
Jeg har lige indrettet et nyt kontor i stuen, så jeg ikke længere skal sidde ved mit spisebord – og så har jeg købt den største og flotteste iMac. Så nu har jeg et rigtigt hjemmekontor.

Torsdag

Hver anden torsdag har jeg om morgenen netværksmøde i Global Network. Det består af en lille gruppe deltagere fra vidt forskellige brancher, og vi hjælper hinanden med feedback og  leads, som det vist hedder. Desuden kommer der forskellige oplægsholdere.
Har vagt på Ritzau fra 11-17 og laver nyhedsgrafikker. Det er et rigtig spændende arbejde og et helt andet tempo, end når jeg sidder med mine egne opgaver. Det skal gå hurtigt, og grafikkerne skal kunne bruges af mange forskellige kunder, og det begrænser muligheden for at være kreativ lidt. Men det er sindssygt fedt at kunne sige, at man på en og samme arbejdsdag har lavet både noget med Donald Trump, Caroline Wozniacki og Syrien. Vidt forskellige ting, men meget interessante.

Fredag

7-13 er jeg på Ritzau og jeg prøver at lægge møder om eftermiddagen, inden jeg tager hjem. Resten af dagen bruger jeg på at  skrive fakturaer, lave opfølgning og kunderesearch. Jeg har samlet en lang liste med potentielle kunder, men det er heldigvis meget sjældent, at jeg tager fat i den. Oftest kommer opgaverne af sig selv, fordi nogle anbefaler mig, folk skifter job og husker mig osv.
Men jeg er også meget bevidst om, hvordan jeg kan bruge min kundeliste. Først og fremmest tjekker jeg, om der er nogen, jeg kender, blandt de potentielle kunder. Hvis jeg havde lavet statistik over successer i forhold til at kapre nye kunder, ville de steder, hvor jeg kender nogle veje meget tungt. Man får i hvert fald altid lov til at komme ind forbi og snakke, og det er godt skridt på vejen.

Flere grafiker-uger:
 

Line Flindt

Amanda-Li Kollberg

Jeg bruger også jævnligt LinkedIN til fx at tjekke jobopslag og dermed se, hvilke kompetencer, det er, der bliver efterspurgt. Men jeg blander mig også i kommentarfelter, hvis jeg føler, jeg har noget at byde ind med om fx infografik eller det at være freelancer. Jeg synes det er vigtigt at ”holde sig til” og være hurtig til at byde ind, hvis der er nogen der efterspørger konkret hjælp til en grafikopgave. Det har også givet mig kunder.

Michael Werge

Michael Werge

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Flemming Folkvardsen

tor, 02/22/2018 - 19:31

Hvor er det dejligt endnu engang at opleve en stor glæde fra et menneske som har taget springet ud i at blive selvstændig. Jeg ønsker dig og andre held og lykke med at følge drømmen.

Martin Kirchgässner

man, 02/26/2018 - 22:36

Fedt at læse en der også har taget springet. Velkommen i klubben, Michael.

Rosa

tir, 02/27/2018 - 20:21

Interessant indblik! God formidling (både skriftligt og visuelt)