Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Mette Frederiksen: "Journalister kan ændre samfundet"

Statsminister Mette Frederiksen er også pressens minister. Så hun mødte op til Cavlinguddelingen og uddelte roser til journalister og journalistik.

Statsminister Mette Frederiksen

Jonas Pryner Andersen

Mette Frederiksens tale fra talerstolen. Refereret fra salen:

"I dag er en vigtig dag, hvor vi skal hylde den seriøse og dybdeborende journalistik. Jeg har undersøgt det lidt, og fundet ud af, at der findes rigtig mange priser til journalister. Men der er kun en Cavlingpris. Og den er forbeholdt nogle få udvalgte. Den hylder mere end noget andet de høje idealer, journalister, som evner at bore sig igennem mange lag, være vedkommende, relevant og i sidste ende ændre det danske samfund.

Når I vælger at bruge jeres unikke position til indignation, give stemme til dem, der ellers ikke bliver hørt, så er I aktører. For en time siden var jeg på et børnehjem og blev bekræftet i, hvor vigtigt det er, at vi og I, der har en magtfuld position i samfundet, bruger den.

Flere journalister rundt om i verden mister livet. Foruroligende mange. Helt almindelige journalister mister livet, fordi de insisterer på at være det, de er – journalister.

Journalister kan ændre samfundet, når I har nysgerrigheden og modet, og når I insisterer. Journalistikken har mange opgaver – vigtigst at afdække magten – både den synlige og den usynlige magt. Holde fast i relevansen og proportionerne – især i en tid, hvor sociale medier fylder mere og mere. Små historier bliver store, store historier bliver alt for små.

Journalistik når den er bedst har en unik mulighed for at sikre demokratiets sammenhængskraft. Finde dybden i en tid, der er mere præget af hastighed end dybde. I alt dette skal journalister navigere – mistillid, som før har ramt politikere, rammer også jer journalister. Tak til jer.

Det er svært og forkert at fremhæve et enkelt navn inden for journalistikken – men jeg gør det alligevel. For i 2019 mistede vi en af de store helte, nemlig Herbert Pundik. Ikke alene præsterede han at sætte Politiken fri af sit politisk tilhørsforhold, han viste, at journalister kan være aktører.

Herbert Pundik er blevet betegnet som det sidste journalistiske fyrtårn. Det tror jeg ikke på. Jeg tror, der er mange nye fyrtårne – fx de fire nominerede i dag. Og jeg vil gerne takke alle fire projekter for, at I tager stilling og bruger jeres journalistik til noget."

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.