Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Lokale og regionale medier lider: Det bør være hovedfokus i medieforhandlingerne, mener DJ-formand

Redaktionerne på Nordjyske står i januar måned over for to-cifrerede millionbesparelser og afskedigelser. Et trist eksempel på en generel udvikling, mener Dansk Journalistforbunds formand Tine Johansen, som ønsker mere mediestøtte til lokaljournalistik.

Nordjyske Medier har meldt besparelser ud på i alt 70 millioner kroner for 2020 og 2021 i hele mediehuset og heraf 45 millioner kroner på redaktionerne. Omregnet til lønkroner svarer 45 millioner til cirka 70 redaktionelle medarbejdere.

Få overblik over besparelserne på Nordjyske i fagbladet Journalisten.

Besparelser har alt for længe været hverdag for lokale og regionale medier. En udvikling, som DJ’s formand ser på med stor bekymring, fordi flere lokalsamfund landet over risikerer at bliver overset eller blive til deciderede nyhedsørkener, hvis der ikke gribes ind.

DJ har i disse uger stort fokus på at støtte de kolleger på Nordjyske, som afventer en større fyringsrunde, som også er omtalt i fagbladet Journalisten

”Det er naturligvis en vigtig opgave for en fagforening at bistå medlemmerne i sådan en situation, for det er et svært forløb at være igennem. Samtidig må vi bidrage til at bremse udviklingen” siger Tine Johansen.

”Vi vil arbejde for, at den nye medieaftale tilgodeser de regionale og lokale medier. Og vi vil gøre politikerne opmærksomme på, hvad det vil betyde for vores samfund, hvis de lokale medier langsomt dør ud. Det bør være førsteprioritet i de medieforhandlinger, som snart går i gang, siger Tine Johansen.

Mediestøtte er demokratistøtte

Hun understreger vigtigheden af, at politikerne husker på, at mediestøtte er en støtte til demokrati.

”Hele Danmark skal have en ordentlig mediedækning. Der må ikke være en eneste kommunalbestyrelse, der kan gå fri af kritiske spørgsmål fra journalister, som kender det lokale stof. Det kan vores demokrati ikke holde til og det vil gå ud over sammenhængskraften og fællesskabet i de små lokalsamfund,” fortsætter hun.

Tine Johansen mener, at der er to grundlæggende årsager til udviklingen. Dels er danskerne generelt blevet mindre betalingsvillige, når det gælder journalistik, dels har techgiganterne sat mediernes forretningsmodel under massivt pres.

”Techgiganterne støvsuger mediernes annoncemarked. Og de tager samtidig patent på både data og distributionskanaler. Det er et problem, som også bør adresseres meget mere aktivt i de kommende medieforhandlinger. Techgiganterne skal bidrage langt mere til den danske indholdsproduktion,” siger hun.

Der skal i løbet af 2020 forhandles et nyt medieforlig på plads.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Finn Arne Hansen

ons, 01/15/2020 - 10:51

Hvis vi absolut skal have statsstøtte, så husk de lokalmedier, der må konkurrere med de statsstøttede.

Claus Vilhelmsen

ons, 01/15/2020 - 11:31

Betydningen af lokale dagblade kan ikke overvurderes. I Hvidovre, hvor jeg bor, har vi kun et elendigt ugeblad,som har en tydelig politisk slagside, da en af to journalister er medlem af byrådet for en lokalliste. Hun skriver også ledere.
Jeg arbejder på Sjællandske i Vordingborg, og der lader vi gerne debatten løbe, uanset hvor opskure synspunkterne måtte blive. Og det siger næsten sig selv, at vi dækker området betydeligt mere intensivt med fem journalister og seks udgivelser om ugen