Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Lars Werge i brev til kanalchefer: ”Vi håber, at I vil være med til at sætte fokus på trivslen”

Formand i DJ Lars Werge henstiller i brev til en række danske kanalchefer om, at branchen i fællesskab i 2018 gør noget ved de presserende arbejdsmiljøproblemer, der præger den danske film- og tv-branche.

kjhjf

Jacob Nielsen

Det halter med arbejdsmiljøet i den danske film- og tv-branche. Sådan lyder beskeden fra DJ’s medlemmer i artikelserie om konsekvenserne af de pressede arbejdsforhold på Journalisten.dk.

Det er baggrunden for, at DJ blandt andet har valgt at sende et brev til kanalcheferne for DR, TV 2, Viasat/MTG og Discovery. I brevet understreger formand i DJ Lars Werge, at de (kanalcheferne) som indkøber og aftager film- og tv-produktionerne har en central rolle i forhold til trivsel og arbejdsmiljø blandt de producerende.

Det, DJ’s medlemmer generelt oplever, er, at programmerne bestilles senere og udløser meget komprimerede produktionsforløb. At produktionsplanerne bliver kortere og ændret gentagne gange – alt sammen arbejdstiltag, der skaber mistrivsel og stress blandt medarbejderne i film- og tv-branchen.

”Vi er selvfølgelig også i dialog med de produktionsselskaber, der har DJ’s medlemmer tilknyttet. Men i sidste ende kommer presset ofte fra kunderne. Derfor denne venlige henstilling", siger Lars Werge.

I brevet understreger han også, at DJ gerne deltager i et samarbejde om opgaven med at forbedre arbejdsvilkårene i form af ”gode råd og oplæg om håndtering af pressede arbejdsdage, best-practice-eksempler fra hele mediebranchen og forslag til rimelige aftaler, som alle parter kan leve med og af.”

Kommentarer

Tanja Jørgensen

fre, 01/05/2018 - 21:48

Jeg synes det er paradoksalt at vores forbund først bliver opmærksome på arbejdsforholdene i tv-branchen efter en artikelserie i fagbladet. Msn skulke tro at ens fagforbund var lidt mere opsøgende om arbejdsforholdene fir medlemmmerne, også inden de havnet på forsiden.
Desværre er det min erfaring efter 20 år som projekt-ansat/freelancer i tvbranchen at DJ mest interesserer sig for fastansatte.

Kære Tanja.
Jeg synes, det er brandærgerligt, at du har den oplevelse.
Når fagbladet skriver om de uhyrlige arbejdsforhold i film- og tv-produktionsmiljøet, er det netop på baggrund af de observationer og oplevelser, vi har i DJ: At antallet af kolleger, der har svært ved at klare arbejdspresset, er i voldsom stigning.
En af de primære årsager til det pressede marked er, at broadcasterne bestiller programmer senere og dermed levner kortere tid til produktionen. Der skal groft sagt leveres mere indhold for færre penge. Der er et pres på alle led i produktionen, og mange skal udfylde flere funktioner på én gang.
Derfor har vi rettet henvendelse til kanalcheferne, som er dem, der sætter rammerne for produktionen. Vi har heldigvis allerede modtaget flere positive svar om, at de gerne vil have vores input og arbejde sammen om at skabe nogle bedre og sundere rammer for tv-produktion.
For nylig sendte DJ sammen med Producentforeningen denne appel til mediepolitikerne om at styrke dansk tv-indhold:
https://journalistforbundet.dk/nyhed/dansk-indhold-er-i-fare-styrk-det
DJ har overenskomster med DR, TV 2, TV 2 Regionerne, Producentforeningen (overenskomsten er tiltrådt af i alt 93 producenter) og en husaftale på Nordisk Film. Som freelancer eller tidsbegrænset ansat har man desuden adgang til individuel rådgivning om kontrakter, karriere, stress, ophavsret og en lang række andre ting.
Bedste hilsner
Tine Johansen, næstformand i DJ