Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Kronik i Børsen: Konkurrenceloven bør tilpasses udviklingen

Hvis erhvervspolitikken skal lykkes i de kommende år, kræver det en tilpasning af konkurrencelovgivningen til det nye arbejdsmarked, skriver DJ’s formand Lars Werge i en kronik i Børsen onsdag.

Lars

Benita Markussen

Dansk erhvervspolitik har længe haft fokus på at styrke iværksætteri, men trods en ihærdig indsats lykkes det alligevel ikke i tilstrækkelig grad at gøre det attraktivt at blive selvstændig eller freelancer. Det skyldes muligvis at der har manglet et helhedsblik på de udfordringer, som freelancere, soloselvstændige og mindre startups har.

”Skal vi for alvor gøre det attraktivt at arbejde som freelancer og selvstændig, må erhvervspolitikken bredes ud til også at favne arbejdsmarkedspolitik, uddannelsespolitik og socialpolitik, ” skriver Werge og fremhæver Enhedslistens seneste erhvervsudspil, som netop har fokus på at sikre freelancere og selvstændige samme sociale sikkerhedsnet og fair vilkår, som de fastansatte.

Konkurrencelov og kompetencer

Werge peger på to ting, som mangler i udspillet, men som er væsentlige for at lykkes med erhvervspolitikken fremadrettet.

For det første bør konkurrencelovgivningen tilpasses det nye fleksible arbejdsmarked. I dag begrænser konkurrenceloven, som skal forhindre monopoler og ulovlig konkurrence blandt erhvervslivets store virksomheder, fagbevægelsens mulighed for at rådgive medlemmerne om lønninger og prisfastsættelse. Det presser priserne i bund.

Endelig er det vigtigt at have fokus på freelanceres og selvstændiges kompetenceudvikling. Blandt DJ’s medlemmer er der stor forskel på hvor meget efteruddannelse løstansatte og fastansatte tager. Så skal vi undgå et kompetencernes A- og B-hold, må vi finde en måde, hvorpå vi i højere grad kan understøtte de løstansattes kompetenceudvikling og dermed deres muligheder for at være en attraktiv arbejdskraft.

Læs hele kronikken

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.