Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

”Kontakt os hellere en gang for meget, end en gang for lidt”

Er du blevet opsagt på dit job? Det vigtigste, du kan gøre, er at søge råd. Enten hos kollegaer, din tillidsmand eller hos DJ.

En del DJ-medlemmer vil desværre blive ramt af de mange nedskæringer, som flere mediehuse har meldt ud eller allerede har gennemført i dette efterår. Og det kan være en hård omgang – både professionelt og menneskeligt. Derfor er det ifølge DJ’s trivsels- og karrierekonsulent, Lasse Borgwardt Schmidt, vigtigt, at man sørger for at spørge andre om råd i situationen.

”I den første periode efter en fyring er folk tit i chok-tilstand i varierende grad, mens andre kan være lettede. Det er selvfølgelig forskelligt, hvordan folk tager det, men fælles for alle er, at der er mange følelser i gang. Mit bedste råd til dig, der er blevet opsagt, er: Få ro på og få samlet dig. Og sørg så for at søge råd og vejledning hos andre – enten en kollega, din tillidsrepræsentant eller hos DJ,” siger han.

Som opsagt vil du have nogle forskellige rettigheder og vilkår, som din TR eller DJ har forhandlet for dig. Dem skal du få et grundigt overblik over.

”Find dig selv i fyringen. hvad betyder det for dig fremadrettet både personligt og økonomisk? Sørg for at få overblik over dine afskedigelsesvilkår. Hvor lang tid har du med løn? Er der pres på din økonomi? Nogle oplever at skulle arbejde i opsigelsesperioden, og det kan godt være hårdt. Så sørg for at dele dine tanker og eventuelle bekymringer med andre. Vi sidder klar i DJ til at tale med dig, og du skal hellere ringe en gang for meget, end en gang for lidt,” siger Lasse Borgwardt Schmidt.

Dansk Journalistforbund har to typer samtaler, som kan være aktuelle for opsagte medlemmer – men i den rigtige rækkefølge og på det rigtige tidspunkt, fortæller Lasse Borgwardt Schmidt:

Trivselssamtale

”Trivselssamtalen er den personlige samtale for dig, der har brug for at tale din opsigelse igennem. Hvad gør jeg nu? Hvordan skal jeg tale med mine pårørende om det her? Hvad med banken? Hvad skal der blive af mig? Hvordan lander jeg nyt job, når der er mange ledige i forvejen? Der kan melde sig mange stress-tanker, og der vil komme søvnløse nætter, og det er en normal tilstand, som man ikke skal blive bange for, men man kan ikke nødvendigvis klare det alene. Vi anbefaler, at du tager en trivselsparring, inden situationen sætter sig som rigtig stress.”

Karrieresamtale

”Karrieresamtale anbefaler vi, at man går i gang med cirka en måned efter en opsigelse. Man skal være kommet sig over chokket, så man er i stand til at mærke ordentligt efter og tænke klart. Hvad betyder noget for dig arbejdsmæssigt? Skal jeg stadig være i branchen? Den slags spørgsmål vender vi i karrieresparringen og bygger videre på ønsker og kompetencer fremadrettet.”


DJ har i disse uger konsulenter ude på flere store mediearbejdspladser, som har varslet nedskæringer og fyringer. Alle medlemmer, der oplever at blive fyret, er selvfølgelig velkomne til at ringe eller booke samtaler via hjemmesiden. Lige meget, om de har en tillidsrepræsentant eller ej.

Kommentarer