Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Katrin var på barsel og fik som den eneste ikke forlænget sin kontrakt. DJ skaffede hende 50.000 kr. i skattefri godtgørelse

Det kan være i strid med lovgivningen, hvis en arbejdsgiver undlader at forlænge en kontrakt kun for en medarbejder på barsel. Det oplevede Katrin, som var kommunikationsansvarlig i en lille organisation. Derfor gik hun til sin fagforening og fik hjælp til få en godtgørelse.

Katrin

Simone Ballan

Katrin von Linstow gik i sommeren 2023 på barselsorlov med ro i maven. Godt nok udløb hendes kontrakt som kommunikationsansvarlig i den organisation, hun havde været ansat i igennem halvandet år. Men hun vidste, at der via fondsmidler var kommet penge til en fuldtidsstilling, og hun havde i året op til hendes barsel været med i alle snakke om, hvilke kontrakter, der skulle forlænges – inklusiv hendes egen. Al kommunikation med ledelsen havde da også betrygget hende i, at hendes kontrakt selvfølgelig ville blive forlænget i løbet af efteråret.

Der var også blevet lavet en ordning, så en kollega, der hidtil har været på deltid, skulle overtage flere af Katrins opgaver, mens hun var på barsel.

Men to dage efter, Katrin har født, beder hendes leder pludselig om, at de må hente Katrins arbejdscomputer, som hun har haft med hjem. Og kort efter finder Katrin også ud af, at der nu er blevet ændret i planerne, så der er blevet hyret en decideret barselsvikar ind for hende – oven i købet den person, der havde Katrins stilling, før Katrin blev ansat.

”Da begynder nogle alarmklokker at ringe. Hvorfor ændrer de på planen?” siger Katrin.

Hjerne splittet i to

Hun skriver derfor en sms til sin leder og spørger direkte, om hendes barselsvikar nu skal til at have hendes job. Det afviser lederen klart – de er i gang med at få styr på kontrakterne og regner med at skrive dem under i oktober.

Og Katrin bliver da også kaldt ind fra sin barsel til et møde i oktober. Men ikke helt det møde, hun havde regnet med.

”Jeg siger ja til at komme til møde, selvom jeg er på barsel, og min forventning var, at vi skulle få detaljerne på plads i en ny kontrakt. Men i stedet kommer jeg ind til en samtale, hvor de næsten ikke kan sige højt, hvad der skal ske. De få så til sidst sagt, at alle andre bliver forlænget, men at jeg som den eneste ikke gør. Og imens sidder jeg med en hjerne splittet i to – den ene halvdel prøver at forholde sig professionelt til det, de siger, og den anden tænker mest på, at jeg hellere skulle have taget en sort trøje på, hvis jeg nu skulle komme til ”at lække”. Jeg kunne ikke koncentrere mig ordentligt,” husker hun.

Hun får dog spurgt lidt ind til, hvad det er, der har ændret sig, men får ikke rigtig noget andet svar, end at deres behov har ændret sig.

”Jeg er forvirret og chokeret, og ville have handlet anderledes, hvis jeg vidste, jeg ikke blev forlænget og i øvrigt ikke havde halvdelen af mine tanker på spædbarn og amning.”

Kontakt din fagforening

En af Katrins kollegaer kontakter hende og foreslår, at hun skal kontakte sin fagforening.

”Og det giver mening. For jeg syntes, der var sket noget ufint, selvom jeg også tænkte, at det jo ikke helt var det samme som en decideret fyring. Men jeg var jo helt klart blevet stillet en ny kontrakt i udsigt,” siger hun.

Så Katrin ringer til DJ og får fat i jurist Tine Almegaard.

”Jeg fik en god snak med Tine, og vi får lagt en plan sammen. Min arbejdsgiver har jo på intet tidspunkt givet udtryk for, at jeg kunne have gjort noget anderledes, eller at jeg ikke kunne løse opgaverne.”

Så Katrin finder dokumentation for, at arbejdsgiveren har søgt om fondsstøtte specifikt til en kommunikationsstilling, og at de har fået bevillingen, samt at Katrin har været fuldt kvalificeret til at varetage opgaverne.

Imens kontakter Tine Almegaard arbejdsgiveren for at spørge ind til, hvorfor de ikke har forlænget Katrin. Det sker der ikke umiddelbart så meget ved. DJ’s jurist må flere gange rykke for svar. Men da hun gør lederen opmærksom på lovgivningen om ligestilling, tager hun den alligevel videre til organisationens bestyrelse. Og så ender deres nye svar med at være, at Katrins stilling simpelthen er nedlagt.

”Da ringer Tine til mig og spørger, om jeg er med på, at vi tager den et par trin op ad konflikttrappen. Og den er jeg helt med på. For på hjemmesiden kan jeg se, at der stadig fremgår en kommunikationsansvarlig – nemlig min barselsvikar – så stillingen er jo ikke nedlagt. De har bare hyret en anden. Så jeg siger: Du giver den bare gas. I sådan en situation er jeg ikke bleg for at tage en konfrontation, og Tine har fortalt mig, at der ER noget at komme efter. Det var ikke i orden, at de ikke forlængede mig,” siger Katrin.

Krav om godtgørelse

Derfor skriver Tine Almegaard til arbejdsgiveren, at de skal betale Katrin 50.000 kr. i skattefri godtgørelse for brud på lov om ligebehandling. Alternativt vil DJ tage sagen videre via DJ’s advokat til Ligebehandlingsnævnet, med påstand om, at den manglende ansættelse er begrundet i fravær på grund af barsel.

Arbejdsgiveren vil i første omgang ikke anerkende brud på ligebehandlingsloven, men gerne indgå et forlig. Efter yderligere forhandling, bliver der indgået en aftale som sikrer betaling af en godtgørelse på 50.000 kr. Godtgørelsen er skattefri, da der er tale om en overtrædelse af ligebehandlingsloven.

”Jeg synes, de behandlede mig super unfair, og der er gået noget af nydelsen ved at holde barsel, fordi jeg hele tiden har haft denne sag kørende. Jeg følte mig fuldstændig forsvarsløs, og at tæppet blev revet væk under mig. Jeg var bare ude af øje ude af sind, og det kunne jeg ikke gøre noget ved. Så jeg er så glad for at have haft DJ i ryggen både til at føre sagen, men lige så meget til at bakke mig op i min følelse af, at det ikke var i orden,” siger Katrin.

”Jeg er blevet bevidst om, at man nok skal kontakte sin fagforening flere gange i ens arbejdsliv, end man tror. Jeg er rigtig glad for DJ; det er penge godt givet ud. Det er jo lidt som med forsikringer, at man betaler for noget, som man ikke håber kommer i brug!"

Og også på et mere overordnet plan er Katrin glad for, at hun og DJ har kunnet tage sådan en sag:

”Det er måske ikke helt korrekt, når vi tror, at der er ligestilling alle steder i vores samfund. Det føltes som om, jeg blev et let offer, fordi jeg var på barsel. Men det skal jo ikke være sådan, at man skal gå og være bange for at starte en familie, fordi det kan koste dig dit job at skulle på barsel. Heldigvis er der lovgivning, der hjælper, men problemet er, at man selv skal hitte rede i det. Så hvis man ikke har et fagforbund til at hjælpe, kan det være svært at finde ud af selv. Især i mit tilfælde, hvor det ikke var en decideret fyring, men lidt mere speget,” siger hun.

Og sagen her har bestyrket Katrin i, hvorfor hendes medlemskontingent til DJ er godt givet ud.

”Jeg er blevet bevidst om, at man nok skal kontakte sin fagforening flere gange i ens arbejdsliv, end man tror. Jeg er rigtig glad for DJ; det er penge godt givet ud. Det er jo lidt som med forsikringer, at man betaler for noget, som man ikke håber kommer i brug. Jeg følte mig virkelig godt hjulpet, og Tine var rigtig god til at aflæse situationen og tage den i mit tempo. Hun har ikke presset mig til noget, men en gang imellem skal man tage konflikten et niveau op. Sådan er det jo bare nogle gange,” siger Katrin.

Læs også: Katrine blev fyret under sin barsel - fik 237.000 kr. i godtgørelse

Kontakt DJ's juridiske afdeling

Har du oplevet udfordringer i dit arbejdsliv i forhold til opsigelse, sygdom problemer med din kontrakt eller løn? Husk at bruge din fagforening. Skriv en mail til juridisk afdeling eller ring på 33 42 80 00

Kommentarer