Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Karin Bech: "Man kan åbenbart ikke vinde i det her system"

Tilbage i 2012 fik freelancer Karin Bech brug for at melde sig syg hos kommunen. Men efter 2½ års kamp via DJ er der stadig ingen udsigt til sygedagpenge. DJ kalder sagsforløbet en farce.

Da freelancer Karin Bech i september og oktober 2012 fik brug for at sygemelde sig, havde hun ingen anelse om, at det skulle blive starten på 2½ års tovtrækkeri. For 3-4 år tidligere havde hun vundet en sag om netop retten til sygedagpenge, og derfor gik hun ud fra, at hun som fuldtidsbeskæftiget freelancer og topskatteyder ikke ville få problemer med at få sygedagpenge.

Hun tog fejl. Efter 2½ års kamp modtog Karin Bech og DJ et afslag fra Ankestyrelsen, der ikke kan ankes. Afslaget begrundes med, at Karin Bech ikke var i uafbrudt beskæftigelse. Her kommer sagsforløbet kort fortalt:

Mette Secher

I DJ kalder socialrådgiver Lone Malm sagsforløbet ”en farce”:

”Jeg tager hatten af for, at Karin har været med på at følge den her sag til dørs. For det her forløb har været grotesk. Og afgørelsen er dybt forstemmende for lønmodtagerfreelancernes sociale sikring.

Dybest set siger afgørelsen, at selv om du som lønmodtager kan dokumentere timer nok og indtægt nok, så er du stadig ikke sikret sygedagpenge, medmindre du ledigmelder dig for hver eneste ledige time, du måtte have mellem to opgaver. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at man i 2015 skal stille folk så meget ringere, blot fordi de ikke arbejder som fastansatte med fast arbejdstid.”

Også sagens hovedperson Karin Bech er rystet over afgørelsen.

”De har jo ingen forståelse for en løsarbejders situation. Det er hele vores måde at arbejde på, de ikke accepterer. Når jeg tager en højere timepris, er det jo, fordi jeg skal bruge tid på andre ting end selve udførelsen af en opgave, og det skal jeg dække ind i min timepris. Derfor arbejder jeg jo flere timer, end jeg tager betaling for.”

”Dagpenge er jeg berettiget til. Det er dokumenteret i sagen. Så det er dokumenteret, at jeg er lønmodtager, og at jeg er berettiget til dagpenge fra A-kassen. Men jeg blev syg i stedet for ledig, og jeg har så ikke ret til sygedagpenge.”

”Jeg synes også, det er ringe, at Ankestyrelsen ikke kommer med en begrundelse. De har ikke begrundet afslaget ordentligt og vist, hvilke tanker de har gjort sig. Det er ikke mig som person, det handler om. Det handler om, at det er absurd, at vi altid falder mellem stolene mht. skattelovgivning, arbejsmarkedslovgivning og sociallovgivning. Man kan åbenbart ikke vinde i det her system.

Hvordan har du oplevet sagsforløbet?

”Jeg er en stædig rad, men har da været belastende. For 6-7 år siden kørte vi en tilsvarende sag om sygedagpenge, og der fik jeg ret. Der endte det med, at de måtte give sig. Det eneste, der har ændret sig er, at den elektroniske sagshandling medfører nogle stive systemer, som gør, at vi ikke passer ind.

Det er grunden til, at jeg er så stædig nu.

Det er, når vi er allersvagest, når vi bliver ramt af sygdom, at vi med løse forbindelser til arbejdsmarkedet kan knække. Det betyder meget for samfundet, at vi kan redde os over stregen. Det kan ikke være i samfundets interesse, at vi går ned med flaget. Det er der, vi burde få hjælp.”

Thomas Tolstrup Konsulent i DJ Lone Malm

I DJ ser man med stor alvor på sagen.

”I øjeblikket må vi konstatere, at lønmodtagerfreelancere har ekstremt vanskeligt ved at få lov at sygemelde sig.

Digitaliseringsløsningerne afskaffer de papirblanketter, som førhen var freelancernes redning. Derfor har DJ taget kontakt til myndighederne i et forsøg på at få en dialog i gang om løsninger, der også rummer den her del af arbejdsmarkedet.

For selv om vi måtte finde en måde at køre Karins sag videre på, kommer det formentlig til at tage år og dag, før den er ført gennem retssystemet. I mellemtiden kan det da ikke passe, at lønmodtagerfreelancere fremover skal ledigmelde sig, hver eneste gang de har det mindste hul mellem opgaverne. På den måde klientliggør man mennesker, der ellers for størstedelens vedkommende netop klarer sig selv økonomisk.

Det giver hverken mening for freelancerne, for Jobcenter/A-kasse eller for samfundet,” lyder det fra Lone Malm.

Indtil der findes en holdbar løsning opfordrer hun lønmodtagerfreelancere, der bliver syge, til at rådføre sig med DJ.

Læs mere om sygemelding som freelancer/selvstændig

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.