Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Kampen for pressefriheden er en kamp for demokratiet

Mandag den 3. maj er FN's årlige Verdenspressefrihedsdag. I den anledning slår DJ-formand Tine Johansen sammen med direktør i IMS, Jesper Højberg i en kronik i Berlingske et slag for pressefrihedens betydning for vores demokrati. .

Tine Johansen

Benita Marcussen

"Pressefrihed er uløseligt forbundet med demokratiets tilstand. Adgang til troværdig information er en uomgængelig forudsætning for, at borgere alle steder kan engagere sig i deres samfund, deltage i den offentlige debat og afgive deres stemmer på et oplyst grundlag. Ingen sektor er vigtigere for adgangen til information end pressen, og derfor er det bekymrende, at både demokratiet og pressefriheden i verden står i en historisk krise."

Sådan indleder Tine Johansen og direktør International Media Support (IMS) deres fælles kronik i Berlingske mandag. De er bekymrede over udviklingen for pressefriheden, hvor corona-epidemien er blevet brugt af magthavere flere steder i verden til at stramme grebet om den frie presse.

Men også herhjemme er der hindringer i vejen for den fri presse:

"Et oplagt sted at gå foran som det gode eksempel vil være med en kritisk revision af Offentlighedsloven, som efter 2013 har undtaget store mængder væsentlig information fra journalisters aktindsigter. Nok kan den kritiske granskning af administration og magthavere være både tidskrævende og dyr, men for os at se, er det en nødvendig pris at betale for at styrke vores demokrati," skriver de.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.