Julehilsen fra DJ's formandskab
Tine Johansen og Allan Boye Thulstrup ønsker alle medlemmer en god jul. Samtidig kigger de tilbage på endnu et hektisk år i branchen.
Tak for endnu et år i en verden og en branche, som er præget af højt tempo, digitalisering og nedskæringer på mange redaktionelle medier. Men heldigvis også fortsat består af stærk faglighed og en åbenhed over for de mange nye muligheder som kommer med fx AI, og som både journalister, kommunikatører, fotografer og alle andre DJ-fagligheder har appetit på at lære.
Vi vil gerne ønske de af jer, der er på vej på juleferie, en god tid med mulighed for afslapning. Og til de af jer, der skal arbejde i de kommende uger; rigtig god arbejdslyst.
I vores julehilsen til jer sidste år havde vi fokus på krig og nedskæringer. Det bliver vi desværre også nødt til at have med i år. For vi må konstatere, at 2023 har lagt yderligere lag til på både krigs- og nedskæringsfronten.
Mange dræbte journalister i Gaza
Siden begyndelsen af oktober har vi været vidner til grusomme angreb og krig i Israel og Gaza, hvor et meget stort antal civile har mistet livet. Også antallet af dræbte mediearbejdere er meget voldsomt. Ifølge organisationen Committee to Protect Journalist (CPJ) er mindst 68 af vores udenlandske kolleger blevet dræbt i perioden fra 7. oktober til 19. december.
DJ bakker klart op om kravet fra internationale organisationer som Committee to Protect Journalist (CPJ), Reporters Without Borders (RSF) og vores tætte samarbejdspartner International Media Support (IMS) om at få undersøgt de sager, hvor der er mistanke om, at mediearbejdere har været egentlige mål for israelsk militær.
Især i krig er det helt afgørende med en fri presse, og det er naturligvis helt uacceptabelt, hvis nogen angriber journalister, fotografer eller andre, som løser den utrolig vigtige, men desværre også voldsomt farlige opgave med at viderebringe information og dokumentation.
Derfor skal sagerne undersøges til bunds, og det skal foregå åbent og gennemsigtigt. Vi følger grundigt med, og er i begyndelsen på det nye år inviteret til møde i udenrigsministeriet for at diskutere situationen for journalister i Gaza, ligesom vi via DJ's Safety Fund støtter så godt, det er muligt.
Krigen i Gaza har til tider overskygget det nu lange angreb, som Rusland har udsat Ukraine for. Men selvom opmærksomheden hos nogle måske daler, så lider ukrainske mediefolk stadig hårdt under besættelsen og angrebene. Derfor har DJ ekstraordinært valgt at sende penge til det ukrainske journalistforbund til at støtte kollegaer med helt basale fornødenheder.
Nedskæringer en fare for demokratiet
Herhjemme har både foråret og efteråret budt på en række nedskæringer og fyringsrunder på danske medier, hvilket har berørt rigtig mange DJ-medlemmer. Og udover at det er utroligt hårdt og stressende at miste sit job eller sige farvel til tætte kollegaer, så er de mange nedskæringer også en direkte trussel mod den vigtige funktion, som medier og journalister udgør i det danske demokrati.
Særligt lokaljournalistikken er blevet kraftigt beskåret og har efterladt store nyhedsørkener flere steder i landet. Altså områder, der reelt set er uden for journalistisk dækning.
Kort efter nytår fejrer vi igen den ypperste journalistik med uddeling af Cavlingprisen, og store dele af Danmark følger interesseret med - inklusiv mange politikere. Men med færre journalister til at udføre den brede dækning i Danmark, svinder talentgrundlaget, og Cavlingprisen risikerer af blive geografisk skævvredet. Det er 11 år siden, at Asbjørn With fra Nordjyske Medier modtog Cavlingprisen for sin afdækning af et massivt svigt i Rebild kommune. Historier, der udelukkende blev til, fordi han havde tid, overskud og mulighed for at sidde med ved byrådsmøderne i Rebild kommune. Når lokalredaktionerne skæres ned eller lukkes, vil den slags historier næppe komme frem. Og hvem er det så egentlig, der er demokratiets vagthund i de mindre samfund? Krisen bør i vores øjne få politikerne til at tænke nyt, når de skal uddele støtte til medierne. Det har vi opfordret til i dette debatindlæg.
En branche i frit fald
En anden af DJ’s brancher, der er hårdt ramt, er film- og tv-branchen. For få år siden var det ellers en af Mediedanmarks guld-brancher med enorm efterspørgsel efter indhold og arbejdskraft. Men nu skærer broadcasterne ind til benet, og produktionsselskaberne skærer ned eller lukker helt. Det efterlader mange DJ-medlemmer tilbage med spørgsmålet: Er der plads til mig og mine kompetencer i denne branche?
Svaret er heldigvis ofte JA. For de kompetencer, som vi som journalister, fotografer, kommunikatører mm. har, er stadigvæk eftertragtede og værdifulde. Vi ser rigtig mange, som kommer videre i nye jobs og får andre slags opgaver, og ledigheden på vores område er fortsat lav. Men det ændrer ikke på, at det for den enkelte kan være meget udfordrende at skulle skifte karriere og/eller arbejdsliv. Da skal man altid huske, at DJ er der for medlemmerne – både i forhold til karrieresparring, trivselssamtaler, efteruddannelse og juridisk rådgivning.
Kolde og varme hænder
I 2023 poppede debatten om de såkaldt kolde og varme hænder igen op med kritik af et i nogle øjne meget højt antal kommunikationsansatte i det offentlige. Vi mener, det er en fuldstændig forfejlet debat, der bunder i uvidenhed og polemisering. Information til borgerne er en meget vigtig del af kommuners og andre offentlige myndigheders arbejde. Og stort set alle de DJ-medlemmer, der arbejder for kommuner og andre offentlige instanser, har til opgave at hjælpe borgere og brugere. Uden kommunikationsprofessionelle ville kommunerne blive oversvømmet i henvendelser og misforståelser. I DJ synes vi, det er fint, at der er debat om kommuner, regioner og statens effektivitet og drift, men den skal foregå på et ordentligt grundlag. Det sker desværre lidt for sjældent.
En ny berigelse for mediefolk?
2023 blev også året, hvor medie- og kommunikationsbranchen for alvor blev beriget med et nyt værktøj: kunstig intelligens blev tilgængeligt for alle. Og er det så reelt en berigelse? Der er ingen tvivl om, at kunstig intelligens kan være et rigtig godt værktøj, der kan effektivisere og forbedre rigtig meget arbejde for vores medlemmer. Men der følger også nogle etiske udfordringer med, og der bliver stillet spørgsmål ved den almindelige forståelse af ting som fx ophavsret. Vi tror mest på, at det bliver os mennesker, der kommer til at lukrere på teknikken – frem for det modsatte. Men der er grund til påpasselighed – og kunstig intelligens har allerede nu været en stor del af de ændringer, som arbejdsgruppen bag nye presseetiske regler har annonceret.
Meget at se frem til
I 2024 er der – udover Cavlinguddelingen – heldigvis mange ting at se frem til. Journalistikkens dag venter lige rundt om hjørnet skarpt forfulgt af DJ Kommunikations Social Media Sprint, og når det er blevet rigtigt forår kommer KOM24 selvfølgelig også. Og så er 2024 jo Fagfestival-år. I år på en lidt anden måde, end vi har været vant til. Det glæder vi os til at fortælle mere om.
Men vi ser jo nok desværre også ind i et nyt år med nedskæringer i mediebranchen samt fortsatte krigshandlinger flere steder i verden. Derfor er det vigtigt for os at sige tak for den store indsats til alle DJ's frivillige og tillidsvalgte, der år efter år gør en kæmpe indsats for medlemmerne. Og selvfølgelig ønske alle medlemmer en rigtig god jul og et godt nytår – og måske bliver 2024 endda året, hvor regeringen inviterer os til drøftelser om en forbedret offentlighedslov.
Tine Johansen og Allan Boye Thulstrup
Kommentarer