Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Journalistforbundets formand Lars Werge træder tilbage

Dansk Journalistforbunds formand Lars Werge har i dag meddelt hovedbestyrelsen, at han trækker sig fra posten. Næstformand Tine Johansen er nu formand.

Lars Werge trækker sig som formand

Benita Marcussen

På et møde søndag formiddag har Lars Werge meddelt Dansk Journalistforbunds hovedbestyrelse, at han trækker sig fra formandsposten. Det sker efter kritik fra baglandet i forbindelse med, at der fredag den 28. juni blev indgået en fratrædelsesaftale med den ansvarshavende redaktør på fagbladet Journalisten.

Lars Werge begrunder selv sin tilbagetrækning i et opslag på Facebook

”I den udmelding, der blev lavet som en del af aftalen, blev jeg citeret for en vending, der har givet anledning til megen vrede. Blandt medlemmer, i offentligheden (på debatfora og sociale medier) og i vores hovedbestyrelse.

Forløbet har vist mig, at jeg ikke længere har opbakning i hovedbestyrelsen. Det tager jeg selvfølgelig konsekvensen af, og jeg har i dag meddelt Dansk Journalistforbunds hovedbestyrelse, at jeg stopper som formand i dag, og at jeg i øvrigt nedlægger alle mine hverv i relation til DJ.

Det er med vemod, men også med realisme, at jeg konstaterer, at vi er nået hertil. Jeg har været valgt til hovedbestyrelsen, siden valgt som næstformand og endelig formand gennem en periode på godt 10 år. Det har været et stort privilegium at bære dette ansvar. Nu tager andre over.

Det gør mig hjerteskærende ondt, at det er kommet hertil. I hele mit arbejdsliv som journalist, siden jeg kom ind på DJH i februar 1992, har jeg værnet om presse- og ytringsfriheden, og jeg er ramt meget hårdt af at blive draget i tvivl netop på det punkt. Det er 100 procent forkert at tolke mig på den måde.”

Tine Johansen er ny formand

Næstformand Tine Johansen overtager formandsposten:

”Jeg er rigtig ked af, at Lars Werge har truffet denne beslutning. Jeg har haft et rigtig godt samarbejde med Lars Werge. Han har ydet en kæmpe indsats for forbundet gennem mange år, og han har altid stået på medlemmernes side. Det oplevede jeg allerede, da vi var tillidsrepræsentanter sammen på Ekstra Bladet.”

Fagbladets frihedsbrev er uændret

Meddelelsen om, at DJ har indgået en fratrædelsesaftale med fagbladet Journalistens ansvarshavende redaktør, har vakt debat blandt DJ’s medlemmer blandt andet om fagbladets frihedsbrev.

Det er vigtigt for Tine Johansen og hovedbestyrelsen at slå fast, at Journalistens frihedsbrev står ved magt.

”Der hersker ingen tvivl i DJ’s hovedbestyrelse om, at den ansvarshavende redaktør på fagbladet Journalisten fortsat skal have frihedsbrev. Vi insisterer på at forbundet fortsat bliver kigget kritisk efter i sømmene, siger Tine Johansen efter kritik fra baglandet.

”Frihedsbrevet opfylder en vigtig funktion i vores medlemsdemokrati, og det er uændret, selvom der nu kommer en ny ansvarshavende redaktør”, siger Tine Johansen og understreger, at kritisk journalistik fortsat vil være det bærende element i Journalisten.

”DJ kæmper dagligt for medlemmernes ret til og mulighed for at bedrive kritisk journalistik. Derfor er det helt selvfølgeligt, at vi skal have et fagblad, der kan gøre det samme, også selvom det kan betyde kritiske historier om forbundet.” siger hun.

På spørgsmålet om, hvilke tanker hovedbestyrelsen gør sig om profilen på den nye redaktør, svarer Tine Johansen:

”Som det fremgår af frihedsbrevet, skal Journalisten være et uafhængigt og kritisk fagblad, der skal opfylde alle medlemmers behov og afspejle deres forskellige fagligheder. Det bliver efter min mening et vigtigt omdrejningspunkt i rekrutteringsprocessen. Men nu tager vi os i hovedbestyrelsen god tid til at drøfte, hvilke ønsker vi har til en ny profil, og så kommer der et stillingsopslag til efteråret,” afslutter den nye formand.

Ifølge DJ’s vedtægter vælger hovedbestyrelsen en ny næstformand i sin midte. Det sker på det førstkommende hovedbestyrelsesmøde.

Der arbejdes i øjeblikket på at konstituere en midlertidig ansvarshavende redaktør.

Pressekontakt: Tine Johansen: 2040 5313

Opdatering kl. 13.48:

Til HB-mødet i dag var følgende medlemmer til stede i forbundshuset:

 • Freja Wedenborg
 • Per Schultz Knudsen
 • Karen Hedegaard
 • Anders Stoffer
 • Frederik M. Juel
 • Elisabeth Hamerik Schwarz
 • Johnny Frederiksen

Med på Skype var følgende HB-medlemmer:

 • Henrik Friis Vilmar
 • Palle Jensen
 • Tine Johansen
 • Maj Munk Nielsen
 • Jakob Ponsgård

Der var afbud fra følgende HB-medlemmer:

 • Sebastian Risbøl Jacobsen
 • Thilde Høybye

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Niels Damsgaard Hansen

søn, 06/30/2019 - 15:02

Kære alle,
Det vil være fantastisk, om vores fagblad får en redaktør, der gider svarer, når man som jeg gerne vil til orde i bladet. Eller kommer med en opfordring til at tage en sag/et emne op. Det gjorde Øjvind og hans redaktionelle medarbejdere ikke. På den måde har jeg - også da jeg var formand for Danske Fødevare- og landbrugsjournalister - ikke haft mulighed for at komme til orde og dermed haft ytringsfrihed i vores fagblad.
Jeg kan sagtens acceptere et afslag på at optage et indlæg - når bare jeg får en ordentlig begrundelse. Som fx at jeg foreslår noget irrelevant og dermed uinteressant. Eller at spalterne skal bruges til noget mere vigtigt. Men at opføre sig lige som alle øvrige medier, der ofte heller ikke gider svare, er simpelthen uantageligt for vores eget fagblad.
Venlig hilsen med ønske om en go' proces frem mod at få ansat en ny redaktør - som selvfølgelig skal have et frihedsbrev.

Preben Juul Madsen

man, 07/01/2019 - 10:14

Øjvind Hesselager burde for længe siden være fyret. Han var på flere punkter en dårlig kollega. Hans glansnummer i flere år var: Gæt forbogstavet i ordet hest, som var nødvendigt for at kunne skrive i debatten. Det kunne alle andre undtagen jeg selv og en anden, da vi begge havde skrevet flere kritiske indlæg, jeg om bl.a. EkstraBladet. For at udelukke enkelte fra debatten kunne det teknisk kun lade sig gøre ved at sætte en kode ind, så skrev vi h for hest, kom en meddelelse frem, at h var forkert. Fup, svindel og bedrag. Henvendelser til hr. Hesselager blev aldrig besvaret. Han var i min verden 100 procent uegnet til at lede Journalisten. Men trist, det skulle gå ud over Lars Werge.