Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Jordskælvshjælp til syriske journalister – status fem måneder senere

Da syriske mediefolk stod uden udstyr og tag over hovedet, efter et jordskælv i februar ramte områder i det nordlige Syrien og sydlige Tyrkiet, trådte DJ Safety Fund til med hjælp til indkøb af udstyr og genopbygning af boliger.

Jordskælv

SSU/IMS

DJ SafetyFond er DJ's medlemmers støtte-fond til udsatte mediearbejdere over hele kloden. I 2023 samlede DJ's medlemmer således næsten 1 mio. kr. ind til SafetyFonden.

SafetyFonden administreres af International Media Support (IMS).

Den 6. februar rystede de tektoniske plader under journalist Basel Abdul Haii’s hus. Han lå og sov i sit hjem i byen Marea, da rystelserne vækkede ham. Det var midt om natten. Sammen med sin familie nåede han ud af sengen og i sikkerhed. Huset fik store revner. Hans computer og et kamera blev også ødelagt – og så var det svært at arbejde for den 28-årige journalist, der arbejder på Marea Media Office.

Basel Abdul er en af de i alt 70 syriske mediefolk, der i månederne efter jordskælvet fik hjælp fra DJ Safety Fund til at komme på fode igen. Men hvordan når støtten frem til de rette modtagere? IMS, der koordinerer og administrerer midlerne fra DJ's medlemmer, fik hjælpen frem til den syriske organisation The Syrian Stabilization Unit (SSU), som i forvejen samarbejder med medieorganisationer i Syrien om at skabe et sikkerhedsberedskab til at imødegå væbnede konflikter og advokere for journalisters rettigheder med relevante lokale aktører.

Følgende skridt blev aftalt:

  1. Indsamling af kvalificerede ansøgninger: SSU udviklede hurtigt et online ansøgningskema, tog kontakt til relevant lokale medieorganisationer og arbejdspladser og oplyste om støttemulighederne.
  2. Proces for, hvordan de indsamlede oplysninger skulle tjekkes. Er der tale om en journalist?
  3. Kriterier at uddele støtten efter: Hvilke skader skal afhjælpes med hvilket beløb? Hvad kan man få, hvis ens telefon er ødelagt, hvis huset har en skade, men stadig kan beboes?
  4. Hvordan håndteres eventuelle klager?

Hjælpen blev udbetalt i april, omkring to måneder efter jordskælvet har fundet sted, og cirka en måned efter kontrakten med IMS blev underskrevet.

I alt har 70 mænd og kvinder fået hjælp til blandt andet at erstatte ødelagt udstyr og til at genopbygge ødelagte hjem. Yderligere 20 sager blev behandlet, men ikke fundet støtteberettigede.

Mediearbejder Basel Abdul Haii, 28 år, Marea:

“Jeg oplevede en hysterisk følelse, jeg var chokeret over skrigende børn og strømafbrydelse og følte dommedag var kommet. Jeg fik kontakt med Stabilization Support Unit via et link, der blev spredt på WhatsApp af Syrian Media Union. Jeg udfyldte de påkrævede oplysninger, og få dage efter kom en skadesregistreringskomité og undersøgte mit hjem. De lovede at hjælpe mig, men helt ærligt så troede jeg ikke på, at de mente det alvorligt. Men så blev jeg inviteret til et møde om at kompensere jordskælvsramte medieprofessionelle - og blev ret glad.

Den økonomiske hjælp, jeg fik på 800 USD, bidrog til renoveringen af ​​mit hjem og betød, at jeg kunne købe en del af det udstyr, jeg skal bruge, for at vende tilbage til arbejdet. Før udvalget kom for at vurdere skaden på mit hus, kunne jeg ikke arbejde, da linsen på mit kamera og min bærbare computer var gået i stykker, da katastrofen skete."

Mediearbejder Husein Al-Nayef, 28 år, Akhtarin

"Da jordskælvet skete, skyndte jeg mig at tage min familie ud af huset. Vi tog til mine forældres hus, hvor vi boede i to dage. Derefter lavede jeg et primitivt telt og blev med min familie i det, indtil kommunalbestyrelsen gav mig et normalt telt, hvor vi boede i næsten halvanden måned. Jeg har været nødt til at låne nogle penge for at kunne købe basale ting som tæpper og tøj. Gennem Syrian Media Union registrerede jeg mig på linket, der blev spredt af Stabilization Support Unit. En komité besøgte mig for at verificere de oplysninger, jeg delte i ansøgningen og på billederne, der viser skaden på mit hus ved jordskælvskatastrofen. Jeg har ikke fået noget andet hjælp og er meget taknemmelig for dette initiativ, som bragte glæde tilbage til mig og min familie midt i disse vanskelige forhold. Den økonomiske kompensation, jeg fik, er på en eller anden måde tilstrækkelig, og jeg kunne betale nogle af de penge tilbage, jeg lånte under jordskælvskatastrofen. Med disse penge kunne jeg også købe noget af det udstyr, jeg skal bruge for at fortsætte mit arbejde og ordne en del af skaderne forårsaget af jordskælvet".

Fakta

Via SSU fik i alt 70 mænd og kvinder hjælp til blandt andet at erstatte ødelagt udstyr og til at genopbygge ødelagte hjem. DJ Safety Fund ansøgte DJ om støtte og fik bevilliget i alt 52.800 euro (ca 395.000 kr)

Svære skader: fuldt eller delvist ødelagt hjem, lejet eller ejet, som ikke længere er beboeligt. Støttebeløb til udstyr, bolig og fornødenheder: 1500 USD (ca 10.000 kr)

Delvise skader: revnet eget hus, som stadig kan beboes efter nødvendige reparationer er færdige. Støttebeløb til udstyr, bolig og fornødenheder 800 USD (ca 5.400 kr)

Lette skader: et revnet lejet hus eller beskadiget transportmiddel. Støttebeløb 400 USD (ca 2.700 kr)

Kommentarer