Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Jobsøgende: ”Der er mange virksomheder, som har behov for en med en journalistisk baggrund”

Helle Lenschow blev i december 2019 opsagt efter 13 år som journalist på Viborg Stift Folkeblad. Hun elskede sit arbejde og har aldrig drømt om at blive selvstændig, men har besluttet sig for at være åben for et nyt arbejdsliv. Hvordan det end kommer til at tage sig ud.

Helle

Imran Asif

Artikelserie: Vores Arbejdsliv

Dansk Journalistforbund er et fagligt fællesskab for medlemmer, der arbejder med medier og kommunikation. Selvom opgaverne syntes vidt forskellige, er der måske en fællesnævner i, hvad der driver os, og får os til at fortsætte. Selv når udfordringerne tårner sig op, og målet indimellem kan være svært at holde for øje. Eller kræver en omvej eller lidt zigzag for at få til at stå skarpt igen. Med artikelserien Vores Arbejdsliv får du et indblik i en række medlemmers ambitioner, udfordringer og forventninger i arbejdslivet. 

Hvornår blev du ledig?

Jeg vil betegne mig selv som delvist ledig, da jeg stadig har en deltidsstilling ved Salling Avis, men er jobsøgende på fuld tid. Jeg blev opsagt fra min faste freelancekontrakt med Viborg Stift Folkeblad i december 2019 efter 13 år som journalist på det lokale stofområde.

Hvordan oplevede du selve processen omkring din opsigelse?

Jeg fik opringningen fra min nærmeste chef en tirsdag morgen, inden jeg mødte ind på arbejde dagen efter. Han var ked af det. Det havde intet med mine kvalifikationer at gøre, han var glad for det, jeg lavede, og det handlede udelukkende om økonomi, fortalte han mig. Selvfølgelig blev jeg også ked af det, jeg elskede mit job, men selve processen har jeg ikke noget dårligt at sige om. Det var en ulykkelig situation for os alle, redaktionen var i forvejen skåret ind til benet, og nu var vi endnu flere, der skulle forlade den.

Min chef fik forhandlet sig frem til, at jeg – til trods for, at jeg blot havde en freelancekontrakt – fik tre måneders opsigelse. Og fordi han ikke havde udvist berøringsangst i forbindelse med min opsigelse, mødte jeg ind de sidste tre opsagte måneder med den samme motivation. Jeg sender stadig tips om gode historier til redaktionen, jeg kan slet ikke lade være.

Hvilke nye erkendelser har du fået, siden du blev ledig?

Jeg ved ikke helt, hvordan jeg skal formulere det her… Jeg var meget glad for mit arbejde som journalist på Viborg Stift Folkeblad. Men jeg havde også fornemmelsen af at forlade et mediehus, der var under pres. Da jeg blev opsagt i fyringsrunden i december 2019, tænkte jeg: ”Hvordan kan vi overhovedet være færre?”.

Når det nu skal være sådan, kunne jeg også godt tænke mig at fortsætte arbejdslivet i en branche, hvor udviklingen i højere grad er på vej opad. Det kan ikke undgå at påvirke dig, når alt omkring dig er en sparerøvelse.

Hvilke konkrete jobovervejelser gør du dig nu?

Jeg har udvidet min søgen til også at omfatte kommunikation, undervisning og mentoring. Det er der, jeg ser flest muligheder for sådan en som mig, der kan skrive, vinkle og se de gode historier. Der er mange virksomheder, som har behov for en med en journalistisk baggrund, der kan skrive læsevenlige og fængende tekster til deres hjemmesider, nyhedsbreve og kampagner. Så jeg er meget åben og klar på nye udfordringer og føler bestemt, jeg har noget at komme med.

Jeg har aldrig drømt om at være selvstændig, men det er den vej, det går, tror jeg. Og så kan jeg da godt følge med i en kombination af kursusvirksomhed og kommunikation. Jeg nåede at deltage i et introforløb til DJ’s kurser for nystartede selvstændige og freelancere, inden landet lukkede ned, og det har jeg tænkt mig at genoptage.

Du skal passe på med at blive for låst i din opfattelse af, hvordan dit arbejdsliv skal se ud. Jeg var glad for mit journalistjob igennem mange år, men jeg kan også blive glad for noget andet. For mig er det vigtigste, at jeg har min vision med mig, som handler om at bringe viden, inspiration og håb ud til folk. Det kan jeg godt gøre i andre rammer.

Har du brugt dit netværk efter din opsigelse?

Jeg tror meget på netværk – også det digitale. Efter min opsigelse fik jeg hjælp til at opdatere min profil på Linked In af en, der har specialiseret sig indenfor det, og det gav fire nye henvendelser fra chefer, der ledte efter freelancere, og en del relevante kaffesamtaler. Det virker at gøre noget ud af sin sociale jobprofil. Jeg har fra starten valgt strategien at fortælle det, som det er: At jeg er blevet opsagt, søger nyt arbejde og er åben for at fortsætte af freelancesporet.

Læs også: Selvstændig fotojournalist: ”Jeg elskede at lege købmand som barn”

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.