Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

”Jeg ville have noget meningsfyldt at stå op til”

Tonny Olausen er uddannet journalist, men efter en periode med ledighed har han kastet sig ud i nye projekter hvor han både har arbejdet som socialpædagog og samtidig gået selvstændig som illustrator. Han ser sig stadig som journalist – men også som mere end det.

Tonny Olausen

Jacob Nielsen

Se mere

Du kan se Tonnys illustrationer på hans hjemmeside Tonnyolausen.dk eller på de sociale medier. Besøg også hans kulturmedie med anmeldelser af film og teater på Kulturtid.dk

DJ: Hold dig i gang - for din egen skyld

At beskæftige sig med noget fuldstændig andet end det, man oprindeligt er uddannet til, kan måske virke fjernt for mange. Måske særligt inden for DJ’s forskellige kernefag, som ofte tiltrækker mennesker, som brænder dybt for deres faglighed.

Det gør 39-årige Tonny Olausen også. Han er uddannet journalist fra Journalisthøjskolen i 2010 og har primært arbejdet i tv-branchen siden endt uddannelse. Både som freelancer, løstansat og projektansat. Men da coronakrisen ramte, forsvandt alle opgaver og han endte i en periode med ledighed. Og så kastede han sig ud i noget helt andet.

”Jeg har tegnet som hobby lige så længe jeg kan huske, og så sad jeg en dag og tegnede lidt for sjov på min Iphone. Jeg havde mistet store dele af min indtægt og havde et ret stramt budget, så min mand foreslog mig, at jeg skulle prøve at satse på mine illustrationer og få dem printet og se, hvad det kunne føre til. Det brugte jeg ret lang tid på, og jeg lagde også nogle illustrationer på facebook, hvilket resulterede i en storm af henvendelser. Selv fra folk, jeg ikke kendte,” fortæller Tonny Olausen om den seneste udvidelse af sine fagligheder.

En bekendt, som selv er selvstændig, ringede til Tonny og foreslog ham at gå all in på det.

”Opfordringerne og støtten fra min mand og henvendelserne på facebook gav mig blod på tanden til at dykke mere ned i illustrator-drømmen, og nu har jeg lavet mere end 200 illustrationer, som både sælges som kunstprints og lykønskningskort lige fra konfirmationskort, og bryllupskort til fødselsdagskort mm. Jeg har udstillet i et vindue hos en af byens førende blomsterbutikker og solgt motiver til World Pride. Jeg har også fået bestillinger på julekort, puslespil og muleposer,” siger han.

Tonny Olausen

Jacob Nielsen

Du skal ikke være bange

Når hele verden ramler og Corona lukker alt ned, kan det være svært at få økonomien til at hænge sammen. Så efter mange overvejelser tog Tonny Olausen et job som socialpædagog udelukkende for at slippe for at komme på dagpenge.

”Det var lidt angstprovokerende at springe ud som selvstændig midt i en Corona-tid, men jeg så det som en oplagt mulighed for at udleve nogle skjulte drømme. Samtidig ville jeg gøre hvad som helst for ikke at komme på dagpenge. Jeg ville have noget meningsfyldt at stå op til,” siger han om sin stilling som socialpædagog på et dagtilbud for autister.

Tonny Olausen opfordrer andre DJ-medlemmer til at overveje at gøre det samme, som han selv har gjort – kaste sig ud i andre ting og holde sig i gang.

"Mit hovedbudskab til andre er, at man ikke skal være bange for at kaste sig ud i noget andet. Jeg har på intet tidspunkt været bange for at miste min identitet som journalist - det jeg laver nu er noget andet, men jeg føler mig stadig som journalist. Og jeg kan mærke, at journalistik og kommunikation stadig trækker, så jeg drømmer om at kunne kombinere journalistikken med min nyfundne rolle som illustrator,” siger han.

God DJ-sparring

Tonny Olausen har fået god sparring af DJ til sine karrieremuligheder gennem en karrieresparring med en af DJ’s konsulenter. Det har været med til at spore ham ind på sin fremtidige retning:

”Jeg kunne godt tænke mig at lave børnebøger eller måske arbejde som bladtegner som en kreativ kobling mellem illustration og journalistik. Hvis der skulle sidde nogle og læse med, som finder det interessant, så er de velkomne til at tage kontakt. Det er spændende at være blevet selvstændig, så jeg er klar til at kæmpe for, at det hele nok skal flaske sig, og så giver det mig mulighed for at arbejde med flere forskellige ting. Jeg anmelder fx også film og teater og har mange andre ambitioner. Det handler om at holde sig selv og sit navn varmt.”

DJ: Hold dig i gang - for din egen skyld

Tonny Olausen

Jacob Nielsen

Kommentarer