Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

”Jeg kunne ikke tjekke min e-Boks, mens jeg lå på operationsbordet”

En kræftoperation betød, at journalist Ernst Poulsen en periode måtte trække stikket til sine kunder. Da han efterfølgende røg ud i en opslidende kamp mod Ydelsesservice København om at få udbetalt sygedagpenge, fik han hjælp fra DJ.

Ernst Poulsen

Lasse Bo Wamsler

Verden ramlede sammen for journalist Ernst Poulsen, da han sidste forår fik konstateret kræft.

- Jeg måtte sætte mig ned på gulvet hos min læge, da jeg fik overbragt beskeden. Kræft var for mig som for de fleste andre et forfærdeligt ord. Det kan både betyde: ’du er død, inden måneden er omme’ - men det kan også betyde: ’du skal bare have fikset det her. Så kan du leve normalt bagefter.’

Ernst Poulsens sygdomsversion var heldigvis den positive af de to. Hurtigt blev han indlagt og opereret. Forud for det kirurgiske indgreb kontaktede han DJ.

- Jeg ringede og fortalte, at jeg er freelancer, og at jeg havde fået konstateret kræft.

Kæmpede med NemId og kræftdiagnose

DJ gav ham besked på at sygemelde sig digitalt med en NemID medarbejdersignatur. Dette viste sig at være vanskeligere end forudset.

- Er du ejer af en enmandsvirksomhed og har eget CVR-nummer skal du i praksis give dig selv retten til at sygemelde dig. Pludselig havde jeg gang i tre NemID’er, mens jeg havde en kræftdiagnose hængende over hovedet, en masse kunder, jeg skulle aflyse, en datter, jeg skulle tage mig af, og en økonomi, der sejlede, fortæller Ernst Poulsen.

Pludselig havde jeg gang i tre NemID’er, mens jeg havde en kræftdiagnose hængende over hovedet.

Ernst Poulsen, journalist

Han blev hurtigt udskrevet efter en veloverstået operation, men der opstod efterfølgende komplikationer. Ernst Poulsen blev hasteindlagt og kom på operationsbordet igen. I alt var Ernst Poulsen indlagt i tre uger. Han rystede af lettelse, da lægen gav ham beskeden: ’Du er rask nu – du har ikke kræft mere.

Ingen sygedagpengeforsikring

Herpå fulgte et langt og krævende genoptræningsforløb.

- Jeg havde mistet en del muskelmasse, mens jeg var indlagt, så at sidde på en stol i bare et kvarter var opslidende. Den fysiske afkræftelse betød, at jeg ikke kunne bære to kilo appelsiner i en rygsæk.

Ernst Poulsen havde ikke tegnet en særskilt sygedagpengeforsikring for selvstændige erhvervsdrivende, før han fik konstateret kræft.

- Så de første to uger af mit sygdomsforløb havde jeg ikke ret til sygedagpenge. Sådan er reglerne – også når man bliver opereret for kræft, konstaterer han.

Mens han var indlagt, sendte det offentlige en papirblanket til ham, som han skulle udfylde for at kunne få udbetalt sine sygedagpenge i den efterfølgende periode. Senere fulgte en rykker i e-Boks – også mens han var indlagt.

Omtrent samme dag, som Ernst Poulsen blev udskrevet efter operationen, fik han besked om, at han helt havde mistet retten til sygedagpenge, fordi han ikke rettidigt havde udfyldt blanketten eller svaret på rykkeren.

- Lige da jeg blev udskrevet, havde jeg ingen kræfter til at overskue offentlig administration. Det eneste, jeg kunne koncentrere mig om, var, hvad jeg skulle inden for den næste halve time. Det handlede om de tre helt basale ting, som lægerne havde givet mig besked på at fokusere på: Hvile, sund kost og genoptræning.

Kommunen svigtede

Under indlæggelsen var han blev kontaktet af Center for Kræft & Sundhed København med tilbud om fysisk genoptræning, psykologhjælp og socialrådgivning. Derfor tog han sygedagpenge-formularen med til det første møde og bad om hjælp til at udfylde den.

- De lovede at vende tilbage, men jeg hørte ikke noget, fortæller Ernst Poulsen.

Endelig – efter at have rykket systemet – fik han hjælp til at udfylde kommunens blanket. Primo september fik han afslag på at få udbetalt de sygedagpenge, han havde til gode for månederne efter operationen.

- Det er dyrt at bo i København; jeg var dybt afhængig af at få udbetalt de sygedagpenge.

Med kyndig hjælp fra DJ’s konsulent Lone Malm kontaktede han Ydelsesservice København - den kommunale instans, som står for at udbetale sygedagpenge. På ny prøvede han at gøre sin ret til tilgodehavendet gældende.

- Men de svarede slet ikke på de spørgsmål, vi stillede i sagen, husker han.

Det er dyrt at bo i København; jeg var dybt afhængig af at få udbetalt de sygedagpenge.

Ernst Poulsen, journalist

Fik hjælp fra DJ-advokat

Først da DJ’s advokat Liselotte Lindberg Olsen trådte til og i et brev anklagede kommunen for ikke at forholde sig til den konkrete sag, kom der skred i tingene. Ernst Poulsen stod på dette tidspunkt foran en ny operation.

DJ overtog hans papirarbejde, og så skete der noget:

- Ydelsesservice København lagde sig fladt ned på ryggen og gav mig ret i min klage, fortæller Ernst Poulsen.

Ni måneder efter sin første operation modtog han endelig sine sygedagpenge – i alt ca. 60.000 kr. – for de måneder, han ikke havde kunnet arbejde.

- Forløbet føltes grotesk. Jeg havde mistanke om, at kommunen i første omgang slet ikke læste de klagebreve, jeg sendte. De søgte kun efter fejl, der kunne berettige dem til at holde pengene tilbage.

- Det er ikke fair at tage sygedagpengene fra en patient, der er indlagt. Ej heller at holde benhårdt fast i blanket-deadlines over for folk, der er ramt af kritisk sygdom. Som patient slås man i forvejen med bjerge af fysiske, psykiske og økonomiske eftervirkninger. Man har ikke kræfter til også at mestre blanketter og paragraffer, påpeger Ernst Poulsen.

Jeg havde mistanke om, at kommunen i første omgang slet ikke læste de klagebreve, jeg sendte.

Ernst Poulsen, journalist

Tilbage for fuld skrue

Efter den sidste operation og et efterfølgende genoptræningsforløb kunne han endelig genoptage sit journalistiske arbejde.

- Sammenlignet med andre patienters kræftforløb slap jeg let, for jeg undgik kemoterapi. Så her er historien om, at kræft ikke behøver at være så forfærdeligt. Det var alvorligt, men så heller ikke mere, siger Ernst Poulsen, der i dag er 100 procent rask og tilbage som freelancer for fuld skrue. På hans kontor hænger gule post-it-sedler med et hav af opgaver, han er booket til:

- Holde foredrag, lave nyhedsbreve, producere podcasts, tage fotos og udvikle et strategisk oplæg til et magasin, remser han op.

Ernst Poulsen har været selvstændig journalist de sidste fem år og blogger blandt andet for Journalisten.dk om digitale medier.

- Jeg har gjort meget for at blive synlig igen efter sygdomsforløbet ved at gå til arrangementer og vise mit ansigt – også på de sociale medier. Gradvist raskmeldte jeg mig med 25 og 50 procents arbejdsevne. For mig var det en god måde at komme i gang på.

Tjek gruppeforsikringen

Konkret råder Ernst Poulsen andre freelancere til at tjekke, om de er beskyttet mod kritisk sygdom – herunder kræft. Man kan forsikre sig via f.eks. pensionsopsparingen, fagforeningen eller sit pengeinstitut. Som medlem af DJ kan man få dækning ved at indbetale et månedligt beløb til den såkaldte gruppeforsikring, som DJ har indgået en aftale med PFA om at udbyde. Bliver man ramt af kritisk sygdom, får man udbetalt et engangsbeløb på minimum 100.000 kr. Som freelancer skal man selv aktivt tegne denne ekstra sygeforsikring. Ernst Poulsen havde valgt at flytte sin pensionsopsparing over i sin andelsbolig for at betale af på sin gæld. I den proces overså han, at han ikke længere var beskyttet mod kritisk sygdom via pensionsopsparingen. Det ærgrer ham i dag.

- Det var en fejl, og jeg er lige nu ved at finde ud af, hvordan jeg bedst får sådan en forsikring op at køre igen. Jeg overvejer, om jeg skal have indbygget en sygeforsikring i min pensionsopsparing, eller om jeg skal tegne en anden type sygeforsikring.

Slap billigt

Alt i alt føler Ernst Poulsen, at han er sluppet billigt gennem sit sygdomsforløb.

- I værste tilfælde kunne det have kostet mig hus og hjem. Man er virkelig truet, når man er sygemeldt i så lang tid, siger han og roser DJ for den hjælp, han fik.

- Jeg havde under sygdomsforløbet stor værdi af mit medlemsskab af DJ, fordi de ansatte hjalp mig med at få udbetalt mine sygedagpenge. De havde rutinen og kendskabet til reglerne. Og det, at brevene blev underskrevet af en person med titlen ”advokat”, betød formentlig, at de blev læst grundigere af kommunen, vurderer han.

Er du forsikret mod kritisk sygdom?

Tjek regler og priser hos Mediernes Pension, der tilbyder gode muligheder for individuelle ordninger for, hvordan dine (syge)forsikringer skal skrues sammen. Har du spørgsmål – så kontakt DJ’s rådgivere for yderligere info. 

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.