Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

"Jeg har nærmest fået en uddannelse i at være selvstændig"

Charlotte Ostertag skiftede for et halvt år siden det faste DR-job ud med livet som selvstændig journalist. På BIZ Kickstart-kurset fik hun et vigtigt fællesskab og hjælp til alt det svære, når man pludselig skal være chef i egen butik. Du kan også ansøge om at komme på BIZ Kickstart - fristen for næste forløb er 3. oktober.

Charlotte Ostertag

Privat Charlotte Ostertag (th) på optagelse til podcasten ’Karin i Krattet’ med naturvejleder Karin Winther fra Vesthimmerlands Kommune.

BIZ Kickstart

Er gratis for medlemmer af DJ og kører fire gange om året.

Det varer cirka halvanden måned og er fordelt på fire kursusdage i København og med hjemmearbejde i mellemtiden, som er relateret til din virksomhed. Deltagere, der kommer vest for Storebælt, kan få tilskud til transporten, og kurset er bevidst lagt sådan, at man kan nå ud og hjem samme dag.

At tage beslutningen om at blive selvstændig er formentlig en af de vildeste beslutninger, man kan tage i sit arbejdsliv. For hvad kan man, og hvad skal man? Hvor er kunderne? Og er der overhovedet nogen, der vil købe det, man sælger?

Journalist Charlotte Ostertag fra Aalborg, er en af de mange i mediebranchen, der har taget springet fra et lønmodtager-liv til at være sin egen chef. For et halvt år siden sagde hun sit gode faste job op efter 21 år på P4 Nordjylland.

”Jeg har været i et supergodt og trygt job, og det var svært at sige farvel til, men jeg havde brug for at prøve mig selv af i nogle andre grene af den journalistiske branche”, forklarer hun.

I stedet oprettede hun et CVR-nummer og firmaet Ostertag – podcast og produktion. Det er et firma, hvor lyd er omdrejningspunktet i form af podcast, undervisning og speaktræning, men hvor hun også laver almindelige kommunikationsrådgivning. Og det har været en kæmpe udfordring at starte op for sig selv, fortæller hun.

”Det har været lettere kaotisk. Det er jo en helt anden måde at arbejde på. Det kræver meget mere af mig. At jeg sørger for fremdrift, finder på og sætter rammerne for mit arbejdsliv. Det er en helt ny måde at tænke på for mig”, forklarer Charlotte Ostertag.

Hjælp hos DJ

I DJ har man stor erfaring med at rådgive nystartede og etablerede selvstændige, og Charlotte Ostertag har i den grad taget imod. Først med et fem timers intro-kursus, men det udviklede sig til et forløb på BIZ Kickstart.

Det er et forløb, hvor man får undervisning og sparring i at være selvstændig, samtidig med at man undervejs arbejder intenst med at lave sin egen forretningsplan og ikke mindst lærer, hvordan man sælger sine ydelser.

Stine Daugaard er konsulent i DJ, og står for kurset, og det vigtigste er, at deltagerne er motiverede, forklarer hun. Derfor kan man heller ikke bare tilmelde sig men skal sende en motiveret ansøgning:

”Vi arbejder meget på at få sat det rigtige hold. Vi vil sikre, at dem der kommer har den rigtige motivation og har forstået, hvilken indsats de skal lægge i deres egen forretning”, forklarer hun.

Kurset er ikke kun for nyslåede selvstændige som Charlotte Ostertag, forklarer Stine Daugaard.

”Det er i mindst lige så høj grad for dem, der har været i gang i en årrække og som har brug for at se, om de er på rette kurs med deres forretning. Så kan man få ny inspiration og tage forretningen et nyt sted hen”.

Det er også vigtigt, at der bliver skabt et stærkt netværk mellem kursisterne, og netop netværket er en af de allerstørste fordele, ifølge Charlotte Ostertag.

”Det var fedt at have et fællesskab med andre i samme situation. Det kan man på en måde ikke få nok af, når man ikke længere har kolleger og kun er sig selv. Man kan tvivle sammen og hjælpe hinanden”.

Hjemmearbejde på egen virksomhed

BIZ Kickstart kurset er en kombination af kursusdage og hjemmearbejde. I alt er der fire kursusdage over et forløb på cirka halvanden måned. Imellem dagene skal kursisterne lave konkrete opgaver, som handler om deres egen forretning. Det er blandt andet en forretningsplan.

”Det er et godt skelet at bygge en virksomhed op omkring, så man fx får sig prissat på den rigtige måde. Hvem er mine kunder? Hvad vil jeg hjælpe dem med? Hvad er det jeg brænder for? Og hvem vil betale mig for at løse den her type opgaver”, forklarer Stine Daugaard fra DJ.  

Forretningsplanen er en slags navigation for virksomheden. Hvad skal du, og hvad vil du? Men en stor del af kurset er også at lære kunsten at netværke og så ikke mindst sælge. Især det sidste var en udfordring for Charlotte Ostertag.

”Jeg tror at den største aha-oplevelse var det med salg. Det er den alle frygter - at lave kold canvas-opkald (at ringe uopfordret og tilbyde et produkt, red). Men det blev grebet anderledes an. Man skulle i højere grad bruge sit netværk og snakke med folk om deres behov og udfordringer i stedet for at sælge direkte. Jeg synes stadig, det er svært, men det var en måde at få det vendt på, så det blev lidt mindre farligt”, fortæller Charlotte Ostertag.

Og hun er bestemt ikke alene om at frygte salgsdelen, supplerer Stine Daugaard. Det fylder rigtigt meget for kursisterne.

”Det kan være en stor lugtende trold i hjørnet, man ikke bryder sig om. Men man er nødt til at tage den i hånden på vejen ud i verden, så man kan overvinde frygten og se det på andre måder”, siger hun.

En professionel forretning

Og netop det psykologiske aspekt, eller professionaliseringen om man vil, fylder rigtigt meget på kurset, fortæller Stine Daugaard. Det er ikke et kursus i skat og moms og praktik. Det handler om at blive professionel.

”Vi oplever, at vi giver folk en anden tro på sig selv. De får hjælp til at se, hvad de kan, og hvad de kommer med. Og vi fintuner deres ideer og hjælper dem med at rykke på dem”.

Selvom Charlotte Ostertag stadig kan kæmpe med manglende selvtillid, så kan hun alligevel godt se, at hun har rykket sig.

”Når man er nystartet, så kan det godt være svært at føle sig professionel, især hvis opgaverne og kunderne ikke strømmer til i starten. Men når jeg ude at præsentere mig og tale med potentielle kunder, så kan jeg godt mærke, at jeg føler mig professionel”.

Hun har været enormt glad for sit BIZ Kickstart forløb, især for netværksdelen, men også for hvordan det har rykket hende.

”Jeg har nærmest fået en uddannelse i at være selvstændig”, siger Charlotte Ostertag.

Men det kræver en indsats og ikke mindst, at man afsætter tiden, pointerer hun.

”Man skal regne med, at man har en del hjemmearbejde. Det er fx at ringe til folk eller lave kaffeaftaler. Eller lave små interviews for at høre, hvad kunderne har brug for. Så skal man også researche lidt på kunderne og finde dem, så der følger en del med, selvom det ’bare’ er et opkald, forklarer Charlotte Ostertag.

Stine Daugaard er helt enig, og jo større indsats, man lægger, jo mere får man ud af kurset, forklarer hun. Til gengæld bliver man sat sammen med en makker, så man ikke føler sig for alene undervejs og har en person at sparre med mellem kursusdagene. Kursuslederne giver også løbende rådgivning og personlig sparring.

Fællesskab i opstarten

For Charlotte Ostertag har kurset betydet, at hun har haft uvurderlig støtte i opstarten af sin virksomhed. Også selvom man ikke er i mål bagefter. Det har både været at få en masse redskaber, men især at tage de første spæde skridt som selvstændig i et fællesskab, har betydet meget for hende.

”Vi var vidt forskellige, både i forhold til det vi kunne og ville arbejde med, men vi kunne alligevel supplere og hjælpe hinanden. Det var guld værd”.

Stine Daugaard kan også se, at fællesskabet har kæmpestor betydning. Samtidig giver kurset en personlig retning, som hun efterfølgende hører, at deltagerne har stor gavn af.

”Vi tilbyder en professionalisering af rollen og et klart mål for deltagerne. Det handler ikke nødvendigvis om at tjene en masse penge. Det gør det for nogen, mens andre bare gerne vil have frihed. Og det er lige præcis din egen balance, der er i fokus. Det er en slags uddannelse i at være selvstændig og udvikle lige præcis din individuelle forretning. Og det er en fornøjelse at opleve folk flytte sig så meget på så relativt kort tid”, siger Stine Daugaard.

Charlotte Ostertag

Pia Daugaard

Kommentarer