Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

”Jeg er selv ansvarlig for at præge mit arbejde og min karriere i den retning, jeg gerne vil”

I løbet af sin studietid havde nyligt uddannede kommunikatør Pernille Rahbech en naturlig lyst til at engagere sig og opsøge muligheder. Det, at hun tidligt fik skabt sig et netværk, har gavnet hende som selvstændig kommunikationskonsulent.

Pernille Rahbech

Christoffer Fryd

Efter gymnasiet tænkte jeg, at jeg selvfølgelig skulle på universitetet ligesom mange andre. Men jeg var ikke sikker på, hvilken uddannelse jeg skulle vælge, så jeg søgte rigtig bredt. Jeg kan huske, at jeg både søgte virksomhedskommunikation i engelsk og tysk, medievidenskab og psykologi. Da jeg havde afsluttet andet semester på virksomhedskommunikation, begyndte jeg at blive i tvivl om, hvad jeg skulle bruge det engelske og tyske til, og jeg følte mig ikke tilpas i universitetsverdenen med forelæsninger og meget selvstudie. Interessen for kommunikation, markedsføring, branding og virksomheder var til gengæld steget, så da jeg blev opmærksom på, at kommunikationsuddannelsen fandtes på Journalisthøjskolen, valgte jeg at søge ind.

På DMJX faldt alle brikkerne på plads. Jeg kunne arbejde videre med noget af det, jeg faktisk syntes var fedt på universitetet. Desuden var det mere praktisk og virkelighedsnært. Underviserne var nogen, som havde været ude på arbejdsmarkedet, og opgaverne på studiet var ofte fra den virkelige verden. Med det sagt er kommunikationsuddannelsen meget bred, og på det tidspunkt var jeg heller ikke fuldstændig sikker på, hvad jeg ville med den. Jeg tror, at hele mit uddannelsesforløb bærer præg af, at der ikke var én retning for mig. Det, tror jeg egentlig også, var vigtigt. Der er ikke nogen, der siger, at man skal vide det fra dag ét.

Jeg var generelt meget nysgerrig på at opsøge muligheder på og uden for studiet. Mange af mine medstuderende vil nok sige, at jeg var fremme i skoene. Jeg var en del af Studenterhus Aarhus’ frivillige PR- og marketingafdeling, jeg havde relevante studiejobs, jeg var med i bestyrelsen i en forening for unge ved navn UNGKOM, og jeg deltog i forskellige konkurrencer, oplæg og workshops i kommunikationsbranchen og på universitetet. Det var egentlig ikke for at lave CV-ræs og sørge for, at jeg kunne stå forrest i køen i forbindelse med praktik og jobs. Jeg havde bare en naturlig lyst til at engagere mig, for jeg syntes egentlig, at min uddannelse lige så meget var en del af hele mit liv og en hobby.

Fra kommunikationspraktikant til selvstændig
 

Ret hurtigt efter min anden praktik, hvor jeg var hos brandingbureauet Creative ZOO, lød startskuddet til min selvstændige karriere. En fra mit netværk spurgte, om jeg kunne lave nogle opgaver som freelancer for en, han kendte. På det tidspunkt havde jeg ikke et sekund overvejet, om jeg skulle være selvstændig. En af mine medstuderende havde haft CVR-nummer i en del år, og han overbeviste mig om, at jeg skulle springe ud i det, for jeg havde ikke noget at miste. Det var der, jeg startede min rejse ind i det, jeg primært laver nu som selvstændig, der groft sagt handler om branding af byggerier.

Det er kun nogle år siden, jeg blev uddannet, og jeg er stadig usikker ligesom alle andre. Men jeg ved også, at jeg selv er ansvarlig for at præge mit arbejde og min karriere i den retning, jeg gerne vil. Det, synes jeg, er vigtigt at overveje. Og så forsøger jeg at sige til mig selv, at jeg er sej, og at jeg gør mit bedste. For det har jeg ikke en chef til at sige til mig.

Men det er også vigtigt for mig at sige, at man ikke behøver at være helt fremme i bussen og engagere sig i alt muligt, når man læser. Men har man lysten til det, synes jeg, man skal gøre det. Man bliver nødt til at gøre lidt for at kende nogen i branchen, når man kommer ud på den anden side. Jeg kan i hvert fald se, at det har givet mig rigtig meget efterfølgende, at jeg ret tidligt på studiet skabte mig et netværk.


I 2019 blev 28-årige Pernille Rahbech færdiguddannet kommunikatør på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus. I løbet af sin uddannelse har hun været kommunikationspraktikant på Den Blå Planet, Danmarks Akvarium, i København og hos brandingbureauet Creative ZOO i Aarhus. Som selvstændig kommunikationskonsulent og stifter af RAHBECH KOMMUNIKATION er hendes primære fokusområde bygge- og byudviklingsprojekter i Aarhus.

Jakob Nielsen

BLIV MEDLEM

Få karriererådgivning, unikke kurser og juridisk hjælp gennem dit professionelle liv i medie- og kommunikationsbranchen.

Lars Bech

FREELANCER & SELVSTÆNDIG

Vi har mange års erfaring med at rådgive freelancere og selvstændige om sygdom, barsel, priser og honorar, skat og moms mm, og som medlem af DJ får du adgang til et stærkt fællesskab i medie- og kommunikationsbranchen.

 

Jakob Carlsen

STUDERENDE

Hvad enten du læser journalistik, kommunikationsfag, fotografi, grafisk design eller andre mediefag, er DJ dit fagforbund. Vi kender alt til ansættelsesvilkår  i medie- og kommunikationsbranchen.