Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Ingen a-kasse - ingen småkager!

Det kan blive en dyr fornøjelse at glemme at melde sig ind i en a-kasse, hvis man ikke får job. Og udover udbetaling af dagpenge byder AJKS på adskillige fordele. Hele pakken er i øvrigt gratis, hvis du er studerende og medlem af DJ!

Kommunikationskonsulent i AJKS, Patrick Mark Reimers giver her en grundig indføring i, hvad AJKS er, og hvorfor det er så vigtigt at være medlem

- Hvorfor skal jeg som studerende eller dimittend være medlem af AJKS – Arbejdsløshedskassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog?

Det skal du, fordi du skal være medlem af en a-kasse for at dagpenge. Ingen a-kasse, ingen småkager! DJ anbefaler deres medlemmer at være medlem af AJKS, da vi er den a-kasse, der kender jeres arbejdsmarked – og derfor kan rådgive og vejlede jer gennem dagpengeland og a-kassejunglen.

- Hvad er forskellen på en a-kasse og en fagforening?

Helt simpelt sat op kan man sige, at a-kassernes primære opgave er at varetage opgaven med at udbetale dagpenge, mens fagforeningernes primære opgave er at sikre gode arbejdsforhold. A-kasserne opererer generelt uafhængigt af fagforeningerne, men AJKS samarbejder tæt med både Dansk Journalistforbund og Kommunikation & Sprog. Men du behøver slet ikke at være medlem af en fagforening for at være medlem af en a-kasse.

- Hvilke fordele får jeg som a-kasse medlem ud over dagpengeretten?

AJKS giver karriererådgivning, holder workshops og gå-hjem møder samt faciliterer netværk. Desuden er det også muligt for studerende, der er medlem af AJKS, at blive en del af den lukkede LinkedIngruppe, hvor der bliver delt jobannoncer – også studenterstillinger - som kun AJKS får tilsendt. Alt sammen er gratis for medlemmer. Og medlemskab er gratis for studerende.

- Hvordan opnår jeg ret til at få udbetalt dagpenge?

Senest et år før du afslutter din uddannelse, skal du være meldt ind i AJKS. Eller en hvilken som helst a-kasse for den sags skyld. Det er det rigtigt mange, der glemmer, og som derfor ikke får dagpenge den første måned de er ledige. Derfor opfordrer vi alle studerende til at melde sig ind så hurtigt som muligt, så de kan få dagpenge fra første ledighedsdag.

Der er 3 forskellige måder, uddannelser bliver betragtet som afsluttede på:

  • Den dato din forhåndsgodkendelse er dateret
  • Den dato du har fået den sidste karakter
  • Den dato dit eksamensbevis er dateret.

Det afhænger af hvilken uddannelse du tager og man kan derfor ikke sige det helt præcist -  men det ved din studievejleder.  
Det er også vigtigt at du ændrer din medlemsstatus fra ”studerende” til XXX senest 14 efter du færdiggør din uddannelse. Men alt det skriver vi selvfølgelig mere om til vores medlemmer, der er studerende.

- Kan jeg få fuld dagpengesats, lige når jeg dimitterer?

Nyuddannede får den laveste dagepengesats kaldet dimittendsatsen. Den er pt. på 686 kr./dagen eller 14.863 kr./måneden før skat. Og det er ens for alle a-kasser. 

- Hvad koster det at være medlem af en a-kasse?

Der er ikke den store prisforskel på a-kasser. Som færdiguddannet koster AJKS 442 kr. pr. måned. Gennemsnitsprisen for en a-kasse i 2016 er 465 kr. Som studerende er det gratis at være medlem af AJKS.

- Hvad sker der, hvis jeg IKKE er medlem af en a-kasse og IKKE får et job?

Hvis man ikke er medlem af en a-kasse, så kan man kun få kontanthjælp som arbejdsløs. Satsen for kontanthjælp afhænger af din alder og civilstatus, men vil for færdiguddannede uden børn ligge på mellem 7.069 kr./måneden og 10.968 kr./måneden før skat afhængig af din alder.

Du kan altid læse mere om at være medlem af AJKS som studerende her http://ajks.dk/medlemskab/Studerende/

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.