Gå til hovedindhold
Bliv medlem

I krig er en fri presse absolut nødvendig

Efter flere ugers bombardementer er der stadig ingen adgang til Gaza for den internationale presse. Samtidig er internet og strømforsyning absolut udfordret, og der rapporteres om det største antal dræbte pressefolk i mange år. Mulighederne for at rapportere nøgternt om situationen i Gaza er dermed meget stærkt begrænsede, og DJ-formand Tine Johansen opfordrer sammen med Danske Medier udenrigsministeren til at sikre mediernes adgang til Gaza.

Tine Johansen

Benita Marcussen

Det er tit blevet sagt, at i krig er sandheden det første offer. Det gælder måske særligt lige nu i krigen mellem Israel og Hamas, for det er nærmest umuligt for uafhængige medier og journalister at rapportere fra begivenhederne i den hermetisk lukkede Gaza-stribe. Men netop i situationer som denne er det afgørende vigtigt med en fri, uafhængig presse til at fortælle resten af verden, hvad der sker, mener DJ-formand Tine Johansen.

”I krige er objektive, troværdige informationer ofte det sværeste at få. Lige nu er det næsten umuligt og i øvrigt livsfarligt for pressefolk at arbejde fra Gazastriben, og i stedet bliver vores kildemateriale videoer, billeder og beskrivelser på sociale medier. Vi har som almindelige mennesker ingen chance for at afgøre, om den slags er ægte beskrivelser af virkeligheden eller vide, hvad der er gået forud, og derfor skal vi være varsomme både som privatpersoner og som medier med at gengive dem. Så uden den frie, objektive presses tilstedeværelse kommer vi til at famle i blinde,” siger Tine Johansen.

DJ kæmper for presse- og ytringsfriheden

Dansk Journalistforbund får mange henvendelser med ønsker om erklæringer og fordømmelse i forbindelse med krigen mellem Israel og Hamas i Gaza. En interesse og et pres, som Tine Johansen har forståelse for.

”Krigen vækker mange stærke følelser, og jeg kan godt forstå, at mange gerne vil have klare og markante markeringer også fra DJ som en faglig organisation for pressefolk. Men ligesom vores medlemmer, så ønsker vi kun at kommunikere på et så oplyst og troværdigt grundlag som overhovedet muligt. Og derfor er vi i gang med at opsøge informationer og fakta fra vores samarbejdspartnere og de kilder, som de har tillid til. Når det er sagt vil DJ selvfølgelig altid kæmpe for og stå vagt om presse- og ytringsfriheden og mediefolks mulighed for at arbejde. Og det er meget tydeligt, at det er tre ting, der er under voldsomt pres i Gaza lige nu,” siger hun.

Derfor opfordrer DJ-formanden til, at den danske regering går ind og lægger pres på for at give internationale medier adgang til Gaza og sikre deres mulighed for at arbejde. Samtidig opfordrer Tine Johansen medier og pressefolk herhjemme – og deres udsendte - til at reagere og rapportere, hvis de bliver udsat for chikane eller trusler:

”Vi hører desværre flere eksempler fra danske journalister og pressefolk herhjemme, der har modtaget trusler – endda dødstrusler – som følge af deres arbejde med at dække konflikten. Det er naturligvis fuldstændig uacceptabelt og kan ende med selvcensur og dermed endnu mindre objektiv dækning. Vi tager kraftigt afstand fra den slags trusler og opfordrer alle pressefolk, der har modtaget trusler, til at indrapportere dem på truslermodjournalister@protonmail.com,” siger Tine Johansen.

Kommentarer