Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Hvordan skaber vi mere åbenhed og bedre dialog om aktindsigt? Invitation til debat med både journalister og djøf’ere

DJ og Djøf vil gerne til bunds i den tillidskrise mellem journalister og embedsfolk, som blandt andet den nuværende offentlighedslov har medfødt. Kom med til parterapi i form af et gå-hjem-møde mellem to parter, hvis samarbejde sagtens kunne være bedre, selv om rollerne er forskellige.

Der var engang, da journalister via en åben telefonbog kunne finde numre på alle embedsfolk i styrelser og ministerier – og med nummer til den relevante person kunne ringe op og tale til  baggrund eller få citater. Sådan er det bestemt ikke længere.

Tilliden mellem journalister og embedsværk er på et lavpunkt, og samarbejdet knager. Dybvad-udvalgets undersøgelser viser, at embedsværket er forbeholdent, når journalister researcher på en historie eller anmoder om aktindsigt. Journalister oplever en mur, når de søger information. Den mistillid vil Dansk Journalistforbund – Medier & Kommunikation og Djøf nu gerne sætte til debat.

"Når jeg som formand for journalisterne hører, at en anden faggruppe har paraderne oppe, når vores medlemmer kontakter dem, bliver jeg ærgerlig både på embedsfolkenes, journalisternes og samfundets vegne,” siger DJ-formand Tine Johansen.

Forståelse for hinandens arbejdsvilkår

”Vi har en pligt til at gøre noget, når nogen siger, at mødet med os er et problem, og at der ikke er gensidig tillid. Derfor er vi glade for, at vi har fundet sammen med Djøf om at lave dette arrangement for vores medlemmer. Vi kan som journalister og embedsværk godt have modsatrettede interesser en gang imellem, men vi skal have forståelse for hinandens arbejdsvilkår og tillid til, at vi hver især gør vores arbejde ordentligt,” siger hun.

Og Tine Johansens formands-kollega i Djøf, Sara Vergo, supplerer:

”Både journalister og embedsfolk arbejder for at tjene demokratiet, men desværre er der sprækker i samarbejdet mellem de to faggrupper. Mange af Djøfs medlemmer i embedsværket oplever, at der søges alt for bredt, når anmodninger om aktindsigt tikker ind. Tidspresset er enormt. Samtidig mærker de en mistillid fra journalister, og det er ærgerligt, for mange embedsfolk vil egentlig gerne give aktindsigt og sikre åbenhed inden for de rammer, der gælder,” siger Sara Vergo. 

”Men man kommer ingen vegne ved at sidde med armene over kors og surmule over et dårligt samarbejde. Jeg vil hellere, at vi går i dialog og prøver at løse tillidskrisen mellem journalister og embedsfolk – og det kræver en indsats fra begge parter, som en parterapeut nok ville sige. Derfor glæder jeg mig til, at vi skal finde ud af, hvordan vi kan komme udfordringerne til livs til god gammeldags parterapi,” siger Djøf-formanden.

DJ og Djøf har hver 40 pladser til arrangementet tirsdag 19. september i Altingets gård i København. Det er kl. 16-18 og du kan tilmelde dig her.

Kommentarer