Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Hvad laver en kommunal kommunikatør egentlig?

Peter Bang Overby er kommunikationskonsulent i Skanderborg Kommune, hvor han har været ansat siden 2014. Vi bad ham om at fortælle os, hvad han bruger sin arbejdsuge på.

Kommunal kommunikatør

Montgomery

TEMA: Kommunale kommunikatører

Hvad laver kommunikationsfolk i kommunerne? Hvad bidrager de med? Og hvorfor er de vigtige? DJ sætter de kommende uger fokus på de kommunale kommunikatører.

Læs også:

Sådan prioriterer kommunale kommunikationsfolk

Borgmester: Klar kommunikation gør borgerne trygge

Peter Bang Overby

Uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole 2005 samt bachelor i Nordisk Sprog og retorik 2008.

Ansat som kommunikationskonsulent i Skanderborg Kommune siden 2014.

Mandag

Jeg starter hver dag med at tjekke presseklip og læse nyheder igennem for at se, om der er noget, vi skal være særligt opmærksomme på eller reagere på. Klokken 8:30 holdt jeg møde med en fagchef og en projektleder for at få input til et oplæg, jeg skal forberede for en direktør. Efter det møde havde jeg skrivetid. Jeg arbejdede på nogle taler til det, vi kalder ”borgmesterrollen”. Det betyder i bund og grund, at jeg skriver taler til lejligheder, hvor borgmesteren skal tale som hele kommunens leder. Den slags ikke-partipolitiske taler er der en del af, så det bruger jeg også noget krudt på. 

Efter frokost havde jeg et ideudviklingsmøde om noget nyt infomateriale, jeg skal være med til at producere til de nye byrådsmedlemmer. Der er jo kommunalvalg i år, og rundt om i kommunerne bliver der brugt rigtig mange kræfter på at få det arrangeret og kørt i stilling, så vi kan være klar til de nye byråd. Her hjælper jeg med indspark til, hvad man har brug for at vide som nyt byrådsmedlem.

Klokken 17-19 var jeg på videooptagelse. Jeg mødtes med en ung byrådspolitiker og formanden for Ungdomsrådet ved Galten Skatepark. Videoen skal bruges i et samfundsfagsprojekt på kommunens folkeskoler.

Tirsdag

Jeg mødte klokken 7. Jeg er lige blevet far for anden gang, og det giver god mening at møde rigtig tidligt ind om morgenen og så drøne hjem lidt tidligere om eftermiddagen, så det gør jeg et par dage om ugen.

Der er i tre overordnede dele i mit arbejde: organisering, produktion og rådgivning. Tirsdag bød på lidt af hvert af de tre ben.

Jeg startede dagen med at fotografere en gruppe veteraner. Flagdagen for Danmarks udsendte blev markeret på Fælleden, som vi kalder vores rådhus her i Skanderborg, så jeg skulle tage en masse billeder fra klokken 7:30. Formiddagen brugte jeg på at skrive et par nyheder og opslag til sociale medier. Da jeg var færdig med det, holdt jeg møde med en fra vores HR-afdeling, som skulle have sparring om vores nye personalepolitik. Her skal jeg hjælpe med at finde en god måde at få informationen om den nye politik ud internt i kommunen.

Noget af eftermiddagen brugte jeg på at arrangere en intern inspirations-workshop på Fælleden. 

Onsdag

Klokken 9 underviste jeg på en workshop i mobilvideoproduktion. Der var alle mulige kommunalt ansatte til stede; sygeplejersker, HR-folk, skolelærere og så videre, der skulle have input til at bruge deres telefon til at lave gode, meningsfyldte videoer for at styrke kommunikationen helt ud til borgerne.

Nogle tror måske, at man som kommunikationsmand i en kommune sidder og skriver sådan nogle store, forkromede pressemeddelelser dagen lang. Det er altså ikke tilfældet. Vi skriver selvfølgelig en del pressemeddelelser, men rigtig meget af tiden kan kommunikationsopgaven løses på en anden måde, for eksempel med video, tip til pressen og events. Det forsøger vi at gøre brug af, så vores kommunikation bliver effektiv og varieret.

Om eftermiddagen interviewede jeg en chef til en ’undrehistorie’. Det er en intern artikelserie, hvor jeg stiller kritiske og skæve spørgsmål til en ansvarlig kilde om et emne, der optager medarbejderne. Jeg har skrevet om kaffen på rådhuset, toiletpapir, nyt it-system, kommunale bullshit-ord og en masse andet. Jeg spurgte også engang borgmesteren, om borgmesterlivet var et jetset-liv med champagne, kokain og letlevende damer. Undrehistorierne er sjove at lave og noget af det mest læste på vores medarbejderportal.

Torsdag

Jeg mødte ind ved ottetiden og tjekkede presseklip. Derefter holdt vi møde i kommunikationsteamet.

Vi er et lille hold: min chef og mig, der er primært producerende, en webmaster, en grafiker og en annoncekonsulent. Vi mødes hver uge og snakker om, hvad vi hver især arbejder på.

Et konstant projekt er den ’Fællesskabsavis’, vi udgiver. Den fylder vi med gode historier om borgere, der tager initiativ og engagerer sig. Det hedder ’aktive borgere’ på kommunesprog. Et godt eksempel er nogle børn i Skovby, som planter en skov, fordi de synes, det er mærkeligt, at de bor i Skovby, og der ikke er nogen skov. Eller barselsmødre, som holder deres mødregruppe på plejecentret i stedet for hjemme i stuen for at dele baby-livsglæden med de ældre.  

Initiativer som skovplantningen giver ejerskab og er med til at fremme den fællesskabsfølelse, vi gerne ser, der er i kommunen. Vi forsøger som kommune at være initiativ-fremmende for at skabe samarbejde mellem borgere og kommune i stedet for, at kommunen blot er en myndighed eller et serviceorgan.

Fredag

Fredag tog jeg billeder og lavede opslag til sociale medier fra en stor konference for børn og unge.

Senere på dagen viste jeg en gruppe på cirka 20 mennesker rundt på Fælleden, som samler rådhus, politistation og stor dobbelthal i én bygning. Jeg har meldt mig som rundviser, fordi jeg er så begejstret for stedet, hvor vi har boet i et år. Så laver jeg en guidet tour og fortæller om byggeprocessen, huset og den fleksible indretning. Jeg er en hund efter kommunikation, og jeg nyder især den dialogbundne og afslappede kommunikation, som definerer sådan en rundvisning. Alle kommunikatører tilbringer nok en del tid bag skærmen, og derfor er det altid sundt at møde modtagerne på tæt hold og lytte til deres tanker og input.

Og så kørte jeg ellers hjem på weekend.

  • Montgomery
  • Montgomery
  • Montgomery
  • Montgomery
  • Montgomery

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.