Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Husk nu dit løfte om en ny offentlighedslov, Morten Østergaard

For et år siden afgav en indigneret leder af Radikale Venstre, Morten Østergaard, løfte om en grundlæggende ændring af Offentlighedsloven inden grundlovsdag. Siden er intet sket.

Lars Werge taler om offentlighedsloven

Jonas Ahlstrøm

Debatindlæg af Lars Werge bragt i Politiken 31. maj 2017 (for abonnenter)

Om få dage er det grundlovsdag. 5. juni højtideligholder politikere og borgere landet over det danske demokrati, der blev født i sin første form med grundloven i 1848.

År efter år kan man lytte til politiske paroler og løfter. Det er ofte sidste mulighed, inden Folketingets politikere og regeringen tager på sommerferie.

Det betyder desværre også, at budskaberne nogle gange forsvinder lidt i sommerluften. Det kan man forvisse sig om, hvis man går tilbage til talerne fra tidligere år. For eksempel en tale fra 2016:

»Ministerbetjeningsregler blev ikke bare ført up-to-date, som anbefalet. Der blev i praksis gjort indskrænkning i åbenheden på de områder, hvor den betyder mest.  Muligheden for at kigge os, der forvalter den magt, folket har givet os, efter i kortene.Derfor starter jeg i dag nedtælling til en ny offentlighedslov. I enighed med de konservative og SF annoncerer jeg, at inden vi igen holder grundlovsdag – altså næste år i 2017 – så skal skaden gøres god igen. Vi giver forligskredsen med os selv samt Socialdemokraterne og Venstre 12 måneder til at nå til enighed om en ny ordning af den grundpille i demokratiet, som Offentlighedsloven udgør – ellers må vi søge vores flertal andetsteds«.

Læs også: Udtalelse fra DJ's delegeretmøde: Styrk Offentlighedsloven

Indskrænkning i åbenheden

Det var Radikale Venstres leder, Morten Østergaard, der i sin tale for knap et år siden afgav dette løfte. Han lød indigneret: Offentlighedsloven fra 2013 skulle laves grundlæggende om, så der kunne gøres op med den indskrænkning i åbenheden, som blev indført hermed. Og det skulle altså ske inden 5. juni 2017!

Dette bombastiske løfte fik heldigvis lidt luft under vingerne, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i november udvidede sin regering. I det ny regeringsgrundlag blev det nemlig skrevet ind, at »Når offentlighedsloven skal evalueres i 2017, vil regeringen lempe ministerbetjeningsreglens beskyttelse af den interne og politiske beslutningsproces i forhold til de nuværende regler«.

Appel til Morten Østergaard

Jeg ved, at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) over de seneste uger har haft møder med forligskredsen bag den gældende offentlighedslov (S, V, LA, K, SF og R) for at få en aftale på plads.

Politiken har omtalt dette arbejde 14. maj i en artikel af politisk redaktør Anders Bæksgaard. Den havde konklusionen, at »det er svært at få enderne til at mødes, og flere steder lyder meldingen, at man ikke forventer en stor lempelse af offentlighedsloven. Men lidt har også ret, hvis altså Radikale og SF vil være med«.

Få dage før grundlovsdag 2017 appellerer jeg derfor til Morten Østergaard: Sæt ambitionerne højere end en lille bøjning af ministerbetjeningen (paragraf 24) – du lovede for et år siden, at skaden skulle udbedres. Du lovede, at hvis ikke det blev godt nok, så ville du søge flertallet andetsteds.

Det betyder i praksis, at du var klar til at opsige forliget om offentlighedsloven, og så måtte der efter næste valg til Folketinget søges flertal for en ny lov. En bedre lov.

Læs også: DJ evaluerer offentlighedsloven i nyt høringssvar

Det er nu, I har chancen

Og jeg appellerer også til Pia Olsen Dyhr fra SF og til justitsminister Pape Poulsen: I har gentagne gange stået på mål over for jeres bagland for, at der vil komme klare forbedringer af offentlighedsloven. Det er nu, I skal vise, at I mener det. Det er nu, I har chancen for at skabe et mere åbent og tillidsbaseret Danmark.

I dansk journalistforbundhar vi gentagne gange fortalt, hvordan offentlighedsloven kan forbedres meget grundlæggende: ved at fjerne ministerbetjeningsreglen.

Som den er udformet nu, hindrer paragraf 24 i offentlighedsloven, at eksempelvis Politiken kan få aktindsigt i, hvilke informationer der tilgik integrationsminister Inger Støjberg i sagen om den ulovlige instruks til Udlændingestyrelsen.

Som den er udformet nu, forhindrede den aktindsigt i omkring halvdelen af dokumenterne fra Politiskole-sagen. Det dokumenterede Berlingske i januar måned.

At være åben og ærlig

Vil politikerne ikke gå så langt som til at afskaffe paragraffen, må de trods alt kunne gå et langt stykke ad vejen. En bevægelse i den retning, som Morten Østergaard hyldede i sin tale for et år siden, hvor han afgav et løfte: »Et løfte om at bedrive politik på en måde, hvor jeg insisterer på retten til at blive klogere, at lade sig anfægte af virkeligheden. Og samtidig være både åben og ærlig om det, når det sker«.

Kære Morten Østergaard og øvrige forligspartiledere: Lav nu en lovgivning, der bygger på tillid til offentligheden, og ikke det modsatte. Vis os, at I tror på åbenhed og gennemsigtighed.

Kommentarer