Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Hjemmearbejde: ”Vi undervurderer betydningen af de fysiske rammer”

Velfungerende fysiske rammer har stor betydning for, hvor produktive vi er. Det mener ph.d. i sundhedsvidenskab Christina Schnohr, der opfordrer os til at tage de omgivelser, vi arbejder i, mere alvorligt.

hjemmearbejde

Jakob Carlsen

Vi har mange regler og retningslinjer for, hvordan vi skal indrette det fysiske miljø på vores arbejdsplads, så vi hverken får hovedpine, ondt i ryggen eller på anden måde føler ubehag ved at møde ind og løse vores opgaver. De fleste regler gælder også for vores hjemmearbejdsplads, men vi håndhæver dem for sjældent, og undskylder os med, at det jo bare er indimellem vi sidder ved spisebordet eller ligger i sofaen med en lap top på skødet. I mange timer i streg, fordi vi lige …

Den seneste tid, hvor rigtig mange af os har været sendt hjem, og måske skal fortsætte med at arbejde hjemme i mindre omfang en rum tid endnu, har gjort det endnu mere aktuelt at få skabt synlighed omkring de fysiske rammer.

”De fysiske rammer betyder mere end noget andet. Mennesker er sociale, og vi placerer os i fysiske rammer, hvor vi trives godt – og holder os væk fra de rammer, hvor vi ikke trives. Hvis du arbejder i fysiske rammer, som er dårlige for dig, så bliver du i værste fald syg og i bedste fald uproduktiv. Så enkelt er det. Og det tror jeg, vi har tendens til at undervurdere”, udtaler Christina Schnohr, der har en ph.d. i Sundhedsvidenskab fra Københavns Universitet og er ekspert i personlig effektivitet.

Med udsigt til flere hjemmearbejdsdage

Hun mener, at vi med udsigt til flere hjemmearbejdsdage bør stille nye og større krav til de fysiske rammer, vi arbejder i derhjemme.

”De samme regler, der gælder for en arbejdsplads, gælder når du arbejder hjemme, og det er virkelig vigtigt at stille høje krav til sin hjemmearbejdsplads.”

Selv arbejder hun fra spisebordet, når hun arbejder hjemme, fordi hun ikke har et decideret arbejdsrum, hun kan gå ind i og lukke døren til. Det stiller større krav til dig selv i forhold til at fastholde grænsen mellem arbejde og fritid, når du arbejder på den måde, som jeg gør, fortæller hun.

”Det allersværeste er grænsen mellem at arbejde og være hjemme. Her kan det være vigtigt at fastholde overgangsritualerne. Hvis du er vant til at bruge 20 minutter om morgenen på at cykle til arbejde, så bør du cykle eller gå en tur om morgenen, inden du sætter dig foran skærmen. Og hvis du er så heldig at have et fysisk rum derhjemme, du kan gå ind i og lukke døren af til, så gør det.”

Arbejdsmiljøkonsulent i DJ Tom Hansen supplerer med en opfordring til at tage fat i din arbejdsgiver, hvis du arbejder fast en eller flere dage hjemme om ugen i forhold til at få stol, mus, skærm, skærmholder etc. installeret i hjemmet.

”Det er individuelt, hvad vi har brug for af udstyr for at skabe de rette fysiske arbejdsrammer, men arbejder du over længere tid hjemme én dag om ugen, skal din arbejdsgiver stille udstyr til rådighed.”

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.