Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Hjælpepakke til selvstændige og freelancere: Grænsen bør være lavere end 15.000 kr. pr. måned

AJKS og DJ kalder Christiansborg: Mange selvstændige kæmper sig igennem for mindre end 15.000 kroner om måneden. De bør også kunne få del i kompensationen.

Freelance

Jakob Carlsen

AJKS, a-kassen for journalistik, kommunikation og sprog, og DJ har rost hjælpepakkerne til blandt andre freelancere og selvstændige. Men der er for mange, der ikke kan få del i hjælpen.

Derfor retter a-kassen og forbundet i disse dage henvendelse til politikerne for at få dem til at justere den kompensationsordning, der er lavet til netop denne gruppe. AJKS og DJ har konkrete forslag til, hvordan det bør gøres.

"Vi har fået mange henvendelser fra selvstændige, der både har mistet deres indtægt i deres virksomhed, og som også har mistet det ekstrajob som for eksempel lærervikar eller butiksansat, som mange bliver nødt til at have", siger Linda Garlov, direktør i AJKS, a-kassen for journalistik, kommunikation og sprog.

Der er tre markante mangler i den ordning, som politikerne arbejder med i disse dage:
For det første at mange selvstændige ikke inden for det seneste år har haft en indkomst, som i gennemsnit kommer op på 15.000 kr. pr. måned. Dermed kan de ikke blive omfattet af hjælpepakken.

For det andet at kombinatørerne, der både har B-indkomst fra virksomheden, og supplerer den med A-indkomst fra et eller flere ekstrajob, ikke kan medregne deres A-indkomst for at komme over minimumsgrænsen og komme i betragtning til kompensationen.

Og for det tredje at de selvstændige, der er startet op for nyligt, selvsagt ikke har haft én indtjening i ret lang tid, og dermed har endnu sværere ved at dokumentere tabet.

"Vi sætter meget stor pris på de enestående og hurtige initiativer, som er taget med hjælpepakker blandt andet til freelancere og selvstændige. Men politikerne bliver nødt til at få øjnene op for, at mange kæmper sig igennem for mindre end 15.000 kr. De skal også kompenseres", siger Tine Johansen, formand i DJ og AJKS.

Konkrete forslag til at justere hjælpepakken

AJKS og DJ har tre konkrete forslag til at afhjælpe problemerne:

1. Indkomstkravet sættes ned for at kunne blive omfattet af kompensationen for selvstændige og freelancere. For eksempel til 7.500 eller 10.000 kr. pr. måned.
Der er ikke logisk, at man skal registrere sig med CVR-nummer, når man blot tjener 50.000 kr. pr. år, men at man kan ikke blive omfattet af kompensationen, før man har tjent 180.000 kr. pr. år.


Man bør desuden kunne gå yderligere et regnskabsår tilbage for at beregne sin månedlige gennemsnitsindkomst. Mange freelancere og selvstændige inden for medier, kommunikation og kultur har meget svingende indtægter hen over måneder og år.

2. Både B-indkomst og den supplerende A-indkomst bør indgå i beregningen af, om man opfylder minimumskravet. Og både A- og B-indkomsttab bør kunne kompenseres.
For den enkelte vil det være helt afgørende at kunne blive omfattet af kompensations­ordningen. Og for samfundet som helhed vil det være en stor fordel, at alle disse freelancere og selvstændige er parate til at kunne tage fat igen, når vi er kommet ud på den anden side af corona-krisen.  

3. Selvstændige med CVR-nummer bør være dagpenge­berettigede, uden at skulle nedlægge virksomheden.
Det er et tab for både den enkelte og samfundet, hvis virksomheden skal lukke helt ned. Man mister en masse af det arbejde og goodwill væk, der er opbygget i virksomheden. En justering af hjælpepakken på dette punkt vil også sikre, at disse selvstændige er klar igen, når vi er igennem corona-krisen.

Læs også: Minimumsgrænsen bliver formentlig sat ned til 10.000 kr. pr. måned

Kommentarer