Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Her er nøglen til en god studiestart

DJ guider dig, uanset om du er ny studerende eller skal tilbage efter hjemmeundervisning

Studiestart

Maria Tuxen Hedegaard / DJ

Sommeren lakker mod enden, og det betyder en ting. Tilbage til skolebænken.

Under normale omstændigheder kan første skoledag være fyldt med nervøsitet og præstationsangst.

Hvornår opdager de andre, at jeg ikke kan finde ud af noget? Hvad hvis jeg dumper alle mine fag? Eller, hvad hvis jeg ikke finder nogen at snakke med?

Men efter mere end et år med Corona, kan studiestarten være ekstra svær. Ikke kun for dig, der er ny studerende, men også for dem, der har siddet alene hjemme bag skærmen dag efter dag. Derfor guider DJ dig, sammen med studievejleder Jeanni Juhl Andersen fra Danmarks Medie og Journalisthøjskole, til den bedst mulige studiestart.

Til dig, der er ny på studiet

”Det første og måske bedste råd er, at du skal stole på, at du har prøvet det før. Enten er du startet på nyt arbejde eller en ny skole. Den erfaring skal du stole på,” siger Jeanni Juhl Andersen.

Men det kan alligevel føles som en stor omvæltning at starte på en videregående uddannelse især hvis man kommer lige fra en ungdomsuddannelse. For hvad er egentligt forskellen på at være elev og studerende?

”Den største forskel på at være studerende og elev på en ungdomsuddannelse er, at det forventes, at du selv skal finde frem til svarene. Det kan være svært at navigere i – især hvis man er lidt af en perfektionist,” siger Jeanni Juhl Andersen.

”Det bedste råd må derfor være, at der ikke er nogle dumme spørgsmål; du skal blive ved med at spørge. Husk, du er lige begyndt på en rejse. Så alting skal ikke og kan ikke være rigtigt fra starten. Rejsen er det vigtigste. Du kommer til at falde undervejs, og det er okay.”

Men selvom opgaver og forelæsninger er en stor del af studiet, så er der også fester, fredagsbarer og rusture der venter forude. Og med et år, hvor der ikke har været den store mulighed for at svinge hofterne på dansegulvet, er der sikkert en del der glæder sig til at komme afsted. Men hvordan skaber man den bedste balance mellem studie og det sociale?

”Det vigtigste ved et studie er, at man selv har det godt. Hold øje med din benzintank hele tiden. Du skal ikke sige ja til alle øl, og du skal ikke have 12 i alting. Det er vigtigt, at du sørger for, at der er en mulighed for at være dig selv i dit nye studie. Der er ingen, der skal definere, hvordan netop du er studerende. Hvis fester flere gange i ugen bliver for meget, så sig fra. Og hvis du føler dig presset af studiet, så træd et skridt tilbage. Mærk efter, pas på dig selv. Et 12-tal på bekostning af dit helbred er ikke godt.”

Men for nogle kan 12-tallet virke som en komplet umulighed. Drømmestudiet har vist sig at være langt sværere end man troede. Hvad gør man så?

”Sørg for at få for den feedback, du har brug for. Hvis du har det svært fagligt, så kan det være, du skal have det præsenteret på en anden måde. Derfor skal du gå til dine undervisere og måske din studiegruppe. Sig du har svært ved at forstå det. Dine undervisere er der for at hjælpe dig fremad, og det skal du bruge. Du skal presse på og bede om den viden, du har brug for. Det gør dig ikke dum, at du har det svært,” siger Jeanni Juhl Andersen.

Og sidst men ikke mindst så er det vigtigt, at man som ny studerende finder nogen, man kan spejle sig i. Det kræver, at man åbner op og taler om det, der er svært. Der sidder sikkert nogen, der har de samme problemer som dig.

 

Til dig, der trives i at studere hjemmefra og nu er bekymret for at vende tilbage til skolen

Siden Corona krøb ind over de danske grænser, har mange studerende siddet alene hjemme, og for nogle har det været et tiltrængt afbræk for en travl hverdag. Hvordan håndterer man bedst frygten for at vende tilbage til den travle kalender?

”Det handler om at proportionere det. En bekymring er så stor, som du gør den til i hovedet. Husk, det er nyt for alle, så sørg for at snakke det godt igennem med nogen du har tillid til,” siger Jeanni Juhl Andersen.

”Begynd med venner og familie, men hvis de ikke kan tale din bekymringer til ro, så husk studievejledningen altid er der.”

Samme gælder hvis du har svært ved overskue tanken om at sidde i et undervisningslokale hele dagen efter mere end et år med studiero derhjemme.

”Skolen vil altid forsøge at finde en løsning, der hjælper dig videre. De har en interesse i, at du trives og har det godt. Så hvis du sidder med de bekymringer, så tag gerne en snak med en underviser, du har tillid til.”

Men hvis bekymringerne allerede hober sig op nu, handler det om at lade sig selv træde ind på skolen med overskud og ikke underskud.

”Husk sommerferien er der til at blive brugt til ferie. Bekymringerne om praktik og karakterer kan du tage senere.”

For nogle har det også været svært at holde kontakten til sine klassekammerater, og det sidste år har måske været ensomt. Ifølge Jeanni Juhl Andersen er svaret ofte så simpelt som kage og øl.

”Prøv at arrangere en hyggelig stund med klassen. Man skal ikke underkende den bonding, der er over et stykke kage eller en øl. Måske du også kan bage en kage til første skoledag, og på den måde komme i kontakt med nogle nye kammerater.”

 

Til dig, der ikke har trives ved at studere hjemmefra, og ikke kan vente med at komme tilbage til skole og fester

Ro på. Det er nok det første og bedste råd fra studievejleder Jeanni Juhl Andersen. For nogle har det sidste år betydet, at de ikke føler, de har fået samme læring, og måske er kommet bagud i læsningen.

”Se frygten i øjnene og tag en snak med din underviser og bed hende om at få en vurdering af, hvor du er rent fagligt. Der er tid til at komme på rette spor, så tag teten på din egen uddannelse.”

Men når fester og sociale arrangementet frister, hvordan sørger man så for at holde fokus på læsningen?

”Vi er inde i selvdisciplinens kerne. Efter 14 dage på studiet så stop op og mærk efter, om du er med i det faglige såvel som det sociale. Er du, hvor du gerne vil være? Det er noget helt nyt, du står i, så husk at tage en pause til at tænke,” siger Jeanni Juhl Andersen.

Hvis pausen ikke virker, og du føler, du er ved at brænde ud, så er det på tide at række ud efter hjælp.

”Nogle snakker med kæresten andre går til studiegruppen eller familien. Det vigtigste er bare, at du snakker med nogen. Studievejledningen er der også altid til at gribe dig. Det bedste råd er blot at åbne op. Mange bliver deprimerede, fordi de tror, de skal være andet, end de er. Snak! Snak! Snak! Lad være med at tro, at du er den eneste, der har det svært.

Husk, det er en rejse. Studiet er ikke hele din identitet. En del af rejsen er at sætte sig selv på spil og nogle gange fejle, men du skal ikke være alene i det.”

 

5 råd til en god studiestart

  1. Hold sommerferie. Ferien er til for at netop holde ferie. Brug ikke for meget tid på at spekulerer over kommende og eksamener og praktik.
  2. Find en god balance mellem det sociale og faglige. Et 12-tal er godt, men ikke hvis du går ned med stress.  
  3. Tal med nogen, du føler dig tryg ved. Hvis du har det svært, så åben op omkring det. Der er sikkert nogen, der har det på samme måde.
  4. Spørg. Hvis ikke du kan følge med i undervisning, så tag hånd om det og bed din underviser om hjælp. Du er ikke dum, fordi du ikke forstod det første gang. Ofte kræver det bare, at man skal have det kommunikeret på en anden måde.
  5. Husk, at du har prøvet det før. At starte på et studie er ikke meget anderledes end at starte på et nyt studiejob eller på din ungdomsuddannelse. Det er forvirrende i starten, men du skal nok lære det. 

 

Kommentarer