Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Her er DJ's folkemødeprogram 2019

Dansk Journalistforbund bidrager igen i år til Folkemødet med debatter og arrangementer, der kigger indad og sætter fokus på en række af DJ's mærkesager indenfor ligestilling, ytringsfrihed og etik i medie- og kommunikationsbranchen.

Folkemødet 2019

Bob Katzenelson

Kommer du forbi DJ's telt på Folkemødet?

Følg med på facebook-begivenheden DJ på Folkemødet 2019

I år har vi valgt at samarbejde med andre organisationer på udvalgte dagsordener, hvor vi kan samles i et interessefællesskab. Vi har også valgt fortsat at tilbyde scenen til vores dygtige medlemmer indenfor kommunikation, journalistik og visuel formidling - og du vil bl.a. kunne møde årets Cavling-vindere, udenrigskorrespondent Jesper Steinmetz og en af vinderne af årets pressefoto.

Tjek vores program - og velkommen til Folkemøde i DJ's telt 2019.

Torsdag den 13. juni

12:00-13:00 Danskernes brug af nyhedsmedier 2019 

Danskernes nyhedsmediebrug skiller sig på flere måder ud set med internationale øjne. Det viser den seneste undersøgelse ledet af Reuters Instituttet på Oxford Universitet, som er udført af Center for Nyhedsforskning ved Roskilde Universitet.

Fokus for årets rapport er blandt andet danskernes villighed til at betale for nyheder, tilliden til danske nyhedsmedier, danskernes brug af public service og de 18-24-åriges brug af nyhedsmedier og sociale medier. 

Resultaterne præsenteres af forskerne bag rapporten og diskuteres derefter med et mediepanel bestående af Lea Korsgaard, chefredaktør på Zetland, Jacob Kwon, nyhedschef på TV 2, Sandy French, nyhedschef DR og Tom Jensen chefredaktør på Berlingske. Næstformand i DJ Tine Johansen er moderator.

13:30-14:15 Hvilke pressefotos har gjort størst indtryk på os i 2018? 

Få et udvalg af Årets Pressefoto 2018 introduceret af vinderen af årets Kulturfoto, Linda Kastrup Henriksen. Hun viser et udvalg af årets vinderbilleder og fortæller, hvad der i hendes øjne gør et godt pressefoto. Vært er næstformand i DJ, Tine Johansen.

14:30-15:30 BladtegnerBattle: Satire og karikatur med blyant og papir

Kom og se nogle af Danmarks bedste bladtegnere give den gas med live-tegning på scenen. Mød bladtegnerne Bob Katzenelson, Annette Carlsen, Jon Skræntskov, Lars Refn og Helle Scheffmann. Oplev satiretegningerne få liv på lærrederne og bliv indviet i, hvordan man tegner den gode karikatur. 

16:00-16:50 Fyr dig selv, din fucking idiot!

Vær med, når vi sammen med publikum sætter fokus på chikane. For mange er det blevet hverdag, når tastaturkrigere og digitale bulldozere kaster op i indbakken. Derfor vil Danske Mediestudende sætte fokus på problemet i samarbejde med publikum. Sammen siger vi fra og ruster os mod troldenes angreb! Debatten modereres af formand i Danske Mediestuderende, Sara Rud.

Fredag den 14. juni

10:45-11:30 Krisekommunikation: Danske Bank i en hvidvaskningstid 

Danske Banks kommunikationsdirektør Kim Larsen fortæller om det er at bevare tillid i en længerevarende krise. Årets ord 2018 var ”hvidvask”. Mød manden, der står i spidsen for kommunikationen i en af de helt store mastodonter i dansk erhvervsliv, når Danske Banks kommunikationsdirektør Kim Larsen går på scenen i DJ’s telt og fortæller, hvordan banken har grebet den længerevarende krise an – rent kommunikativt. Hvordan sikrer man kundernes tillid? Hvad bliver kommunikeret til de mange tusinde medarbejdere spredt over hele verden? Hvad har han lært? Og er det noget han gerne vil have gjort anderledes? Kim Larsen interviewes af direktør i DJ, Elisabeth Geday.

12:00-12:50 Offentligt ansatte: Tag mundkurven af!

Alt for ofte sker det, at offentligt ansatte vælger at tie, når de oplever kritisable forhold på arbejdspladsen eller forkerte prioriteringer i forhold til borgere og skatteborgernes penge.  
Offentligt ansatte har en udstrakt ret til at give deres meninger tilkende i debatspalter og på sociale medier. Undersøgelser viser dog, at mange er bange for at bruge den frihed til at ytre sig. Hvad skyldes tavshedskulturen? Er det klart, hvad man må ytre sig om? Og er den juridiske beskyttelse god nok? Dansk Magisterforening og Dansk Journalistforbund tager sammen debatten op og lader et kompetent panel af politikere, meningsdannere og eksperter komme til orde. 

Panelet består bl.a. af: Direktør i Justitia Jacob Mchangama, samfundsdebattør og sociolog Rasmus Willig, formand i Dansk Magisterforening Camilla Gregersen, næstformand i Dansk Journalistforbund Tine Johansen og whistleblower Susanne Fasting, socialrådgiver i Odense Kommune. Moderator er Lene Johansen.

13:30-14:20 Skal medierne formidle klimakrisen anderledes?

Udfordrer klimakrisen den gængse måde at lave journalistik på? Og har medierne en forpligtelse til at formidle den bæredygtige dagsorden på en konstruktiv og løsningsorienteret måde? Dansk Energi og Dansk Journalistforbund sætter i fællesskab rammerne for en debat om mediernes vinkling og brug af eksperter, kilder og spalteplads i dækningen af klimakrisen. En krise, der ifølge nogle medier, kræver konstruktive løsninger fremfor kritisk taletid og konfliktfokus. Mens den af andre medier dækkes med et ’for og imod’ som enhver anden given problemstilling.

Emnet diskuteres af chefredaktør på Politiken Christian Jensen, chefredaktør på Zetland Lea Korsgaard, leder af Constructive Institute Ulrik Haagerup, direktør i CONCITO Christian Ipsen og direktør i Dansk Energi Lars Aagaard.

14:30-15:30 Mød journalisterne bag hvidvask-sagen i Danske Bank

Berlingske-journalisterne Eva Jung, Simon Bendtsen og Michael Lund har siden januar 2017 arbejdet med at afdække forholdene i Danske Banks estiske filial, der undervejs er blevet kaldt verdens største hvidvasksag. Hør om deres arbejdsmetoder, der blandt andet dækker over en stribe hemmelige kildemøder og avanceret dataanalyse af omkring 140.000 banktransaktioner.

Journalisterne har blandt andet vist, hvordan enorme summer fra Rusland og tidligere sovjetstater fossede uhindret gennem Danske Bank, uden banken reagerede på de tætte forbindelser til diktaturet i Aserbajdsjan og angiveligt den russiske efterretningstjeneste FSB og Putin-familien.

Sagen har haft store konsekvenser for de involverede, hvor blandt andet bankens administrerende direktør og bestyrelsesformand er fratrådt, myndigheder i Danmark, Estland, Frankrig og USA har indledt efterforskninger af banken, og bankens aktie dykkede i 2018 med omkring 100 milliarder kroner.

Journalisterne vandt i 2019 Cavlingprisen for deres arbejde. 

16:30-17:30 Hvad stiller vi op med misinformation i medierne?

Hvilke problemer skaber misinformation i medierne for demokratiet, sammenhængskraften og den offentlige samtale? Hvad gør medierne for at komme det til livs?  Og hvordan ruster vi os bedst til at skelne information fra misinformation? Dansk Journalistforbund og Danske Medier tager sammen debatten op og har inviteret professor Vincent F. Hendricks og debatredaktør Pierre Collignon på scenen til en samtale omkring de forskellige grader af misinformation – og hvad vi i fællesskab skal gøre ved den. Moderator: Tine Johansen, næstformand i DJ.

Lørdag den 15. juni

10:30-11:30 Mediernes mangel på kvindelige kilder

Verdens befolkning består kun af 24 procent kvinder. I hvert fald hvis man kigger på, hvem medierne taler med. På DR2’s Deadline redaktion arbejder man aktivt for at ændre på tallene og har undervejs opdaget egne blinde vinkler. Moderator Kurt Strand spørger redaktionschef Heidi Robdrup hvornår hun er tilfreds og om ligestilling overhovedet handler om køn – eller snarere er et spørgsmål om journalistisk kvalitet?

Journalisterne hos Radio Ergo i Somalia knokler også for at få flere kvindelige kilder. Manja Kamwi fra International Media Support fortæller om sejre og udfordringer i det mandsdominerede samfund. Trods kulturforskelle er der måske noget danske medier kunne lade sig inspirere af? Mediesociolog Marie Valentin Beck er i hvert fald ikke imponeret over danske mediers generelle villighed til at diskutere køn og ligestilling. 

12:00-13:00 Jesper Steinmetz - korrespondent i Guds og Trumps eget land

Kom med bag kulisserne, når en af Danmarks rutinerede internationale reportere deler små og store oplevelser og anekdoter fra sin tid i Washington og reportagerejser til alle 50 amerikanske stater.

Siden 2010 har Jesper Steinmetz været TV 2’s korrespondent i USA. Verdens mest magtfulde nation og et land, der altid har vakt stor interesse i Danmark. Med valget af Donald Trump som præsident tog den amerikanske befolkning et opgør med den etablerede politiske kultur. Hvad har det betydet for USA, for amerikanerne og for resten af verden?

13:30-14:20 Etik i kommunikationsbranchen efter Falck-sagen

Hvad kan vi lære af Falck-sagen? Mangler vi en certificering af professionelt kommunikationsarbejde? 

Falck har i 2014-2015, ifølge Konkurrencerådet, misbrugt sin position til at presse den hollandske konkurrent Bios af det danske marked ved at betale for negativ pressedækning af Bios. Falck hyrede i perioden blandt andre Advice til at udføre interessevaretagelsen. Ambulanceselskabet Bios overtog ambulancedriften i Region Syddanmark fra Falck i 2015, efter at opgaven var i udbud. Bios blev erklæret konkurs i 2016.

Mød panelet, der diskuterer etik og tillid i kommunikationsbranchen efter Falck-sagen. Det består af Espen Højlund, CEO i Advice, Elisabeth Geday, direktør i Dansk Journalistforbund (tidl. kommunikationsdirektør for Region Hovedstaden) og Kresten Schultz-Jørgensen, medlem af bestyrelsen for brancheforeningen Kreativitet & Kommunikation.  

Paneldebatten arrangeres i samarbejde med Kforum.  

14:30-15:30 Hvordan klarede medierne valgkampen?

I en tid, hvor sociale medier og andre digitale platforme har ændret kontakten mellem politikere, borgere og medier, er der for medierne et ekstra stort ansvar i forbindelse med en valgkamp. 
SIRI-kommissionen fremhævede i rapporten "AI, Medier og demokrati – sådan styrker vi det digitale immunforsvar" transparens, god tone og tillid, som væsentlige grundelementer i en digital politisk samtale.

Men hvordan gik det så i valgkampen? Fik vi den gode demokratiske debat? Blev troldene væk? Hvilke greb brugte de professionelle medier til at sikre sig mod fake news? Og hvordan var kvaliteten af artikler og info på sociale medier og i den professionelle presse?

Det diskuteres blandt andre af Ida Auken, RV, Tine Johansen, Næstformand i Dansk Journalistforbund, Thomas Damkjær Petersen, SIRI-kommissionen og Thomas Albrechtsen, Common Consultancy. 

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.