Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Her er de fire vigtigste fagspecifikke emner for DJ til EU-parlamentsvalget

Udover de helt store politiske dagsordener, som selvfølgelig også er på spil ved søndagens valg til EU-parlamentsvalget, er der flere emner, som måske ikke får den store dækning i valgkampen, men som er meget vigtige for medie- og kommunikationsbranchen.

Europas økosystem for information står ved en skillevej:
Misinformation og filterbobler, oligark-medier og angreb på public service-medier, ja, hidtil usete angreb på journalister midt i deres job under usikre arbejdsvilkår.

Dette kan have en ødelæggende effekt på journalistikkens kvalitet og mediepluralismen. Og generativ kunstig intelligens kan ikke udfylde hullet: Den har et stort potentiale, men indebærer mange risici.

Valget til Europa-Parlamentet i 2024 vil sætte retningen for EU i den næste periode. Vi har brug for et parlament og en kommission, der er engageret i et retfærdigt Europa, der respekterer fagforenings- og menneskerettigheder, retsstatsprincippet, mediefrihed og pluralisme, og som overvåger implementeringen af de afgørende reguleringsmekanismer, der er opnået i de sidste fem år: Copyrightdirektivet, loven om digitale tjenester, AI Act og European Media Freedom Act. For at fakta kan trives, må vi nødt til at forene kræfterne for at opbygge et sundt økosystem for information.

Næstformand i Dansk Journalistforbund – Medier & Kommunikation, Allan Boye Thulstrup, giver her fire bud på emner, som har særlig betydning for DJ’s medlemmer og arbejde.

Arbejdsvilkår

”De afgående kultur- og beskæftigelsesudvalg lavede i efteråret en fælles opfordring til EU-kommissionen om at sikre bedre arbejdsvilkår for kunsterne og kreative, særligt med henblik på, at der er mange freelancere og soloselvstændige, der oplever at have usikre arbejdsliv. Det nyvalgte parlament bør i DJ’s øjne hurtigst muligt gentage den opfordring, så indsatsen for bedre arbejdsvilkår for freelancere og soloselvstændige kan blive en del af den nye kommissions arbejdsgrundlag.”

Ophavsret:

”Særligt i forhold til udbredelsen af kunstig intelligens er der brug for at genbesøge den europæiske lovgivning om ophavsret, for at sikre fair betaling til skaberen, når værker bruges til træning af AI.
Der er også brug for at få fastslået, at retten til ens egen stemme og billede tilhører én selv, og der skal sættes ind mod misbrug og deepfakes på digitale platforme.”

EMFA

”Med European Media Freedom Act (EMFA) fik vi for første gang indskrevet i europæisk lov, at uafhængige medier er helt afgørende for demokratiet. Nu skal forordningen ud at leve, og det er afgørende at det nye parlament følger bestemmelserne om bl.a. transparens, stabil finansiering af public service og krav om uafhængighed til dørs.”

Platforme

”Digital Services Act var et afgørende nybrud i den forgangne periode – og i den kommende periode bliver det op til det nye parlament at sikre, at kommissionen bruger de muligheder, der er for at kontrollere platformene. Der er også brug for at lave ny europæisk regulering af de store platforme, som Meta og X, der målrettet arbejder for at udskyde og forsinke alle processer, der skal holde dem ansvarlige.”

Kommentarer